Πώς ο μέσος μισθός θα επηρεάζει το επίδομα ανεργίας


Η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην περίοδο 2023-2027 από τα 1.170 ευρώ στα 1.500 ευρώ και αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 780 ευρώ σήμερα στα 950 ευρώ εντός του ίδιου διαστήματος θα έχει επίπτωση και στο επίδομα ανεργίας.

Σήμερα από τα 2,2 εκατομμύρια Ελλήνων εργαζομένων , μόλις οι 950.000 έχουν μισθό πάνω από 1.000 ευρώ . Το υπόλοιπο 1,3 εκατομμύριο εξακολουθεί να αμείβεται με μισθούς που απέχουν σημαντικά από το μέσο μισθό των 1.170 ευρώ.

Την παρούσα περίοδο επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας και στην οποία συμμετέχουν και στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), εξετάζει την πιλοτική εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη σε ο, τι αφορά στην επιδότηση της ανεργίας.

Στις προτάσεις είναι η αύξηση του ποσού του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδεθεί με το ύψος του μέσου μισθού του ανέργου τα τελευταία χρόνια, πριν την έξοδό του στην ανεργία. Αυτό θα ισχύει για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Δηλαδή κατά τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας, το επίδομα θα είναι κοντά στον μέσο μισθό. Ακολούθως, θα μειώνεται σταδιακά και μέχρι το τέλος του χρόνου της επιδότησης, θα φθάνει τα σημερινά επίπεδα (στα 479 ευρώ).

Βασική διαφοροποίηση της νέας διαδικασίας είναι ότι το ποσό του επιδόματος που θα χορηγείται θα συνδέεται με τον μισθό που λάμβανε ο άνεργος όταν εργαζόταν. Ουσιαστικά, θα προκύπτει ένας μέσος μισθός των τελευταίων χρόνων πριν ο άνεργος χάσει την εργασία του. Ποσοστό αυτού θα είναι το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει. Τους πρώτους έξι μήνες θα χορηγείται επίδομα ανεργίας περίπου 60% του μέσου μισθού των τελευταίων ετών.

Τους υπόλοιπους μήνες το επίδομα ανεργίας θα επανέρχεται στη σημερινή βάση δηλαδή θα είναι ποσοστού του κατώτατου μισθού. στη βάση που ήδη υπάρχει, δηλαδή ως ποσοστό του κατώτατου μισθού.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ