Κλιματική αλλαγή: «Βράζει» η Βρετανία – «Πλημμύρισαν οι παραλίες την πιο ζεστή μέρα του χρόνου


Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αγγλία – Όλα δείχνουν ότι και φέτος οι Βρετανοί θα βιώσουν ανάλογους καύσωνες

Αυτό το Σάββατο έχει χαρακτηριστεί η πιο ζεστή μέρα του χρόνου, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο… ψήνετε στους 30°C.

Σύμφωνα με την Daily Mail, χιλιάδες Βρετανών αναζητώντας μια ανάσα δροσιάς έχουν κατακλύσει της παραλίες ενώ τον γύρο του διαδικτύου έχουν κάνει οι λιποθυμίες τριών καταβεβλημένων στρατιωτών που λιποθύμησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας πρόβας Trooping the Color.

Η υπερβολική για το Ηνωμένο Βασίλειο ζέστη περιγράφεται από τα ΜΜΕ ως συνθήκες που μοιάζουν με «σάουνα» αφού ξεπερνούν της θερμοκρασίες που καταγράφονται στην Μαρμπέγια, την Ίμπιζα και την Τενερίφη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο τον καύσωνα αναμένεται να διαδεχθούν καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Το καλοκαίρι 2022 ήταν το πιο ζεστό στην ιστορία της Αγγλίας

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αγγλία και το τέταρτο πιο ζεστό για ολόκληρη τη Βρετανία, που πλήττεται με σφοδρότητα από την κλιματική αλλαγή, όπως και μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Οι ξεραμένες πρασιές, τα ποτάμια που στέρεψαν και η απαγόρευση ποτίσματος με λάστιχο ήταν κάποια από τα γεγονότα που έκαναν τους Βρετανούς να βιώσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες.

Τους τρεις μήνες του καλοκαιριού στην Αγγλία, η θερμοκρασία κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στους 17,1 βαθμούς Κελσίου, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2018, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office).

Μάλιστα, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της υπηρεσίας σε ορισμένες περιοχές οι βροχοπτώσεις ήταν κατά 50% λιγότερες. Η ανατολική και βορειοανατολική Αγγλία υπέφεραν ιδιαίτερα από τη ζέστη, που δεν λυπήθηκε ούτε την υπόλοιπη Βρετανία: Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το τέταρτο πιο θερμό για τη χώρα από την εποχή που τηρούνται αρχεία, το 1884.

Τον Ιούλιο, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, για πρώτη φορά στα χρονικά. Οι βροχές επέστρεψαν τον Αύγουστο, όμως «δεν αρκούν για να πλησιάσουμε στα συνήθη επίπεδα αυτής της εποχής του έτους», ανέφεραν οι μετεωρολόγοι.

Από την αρχή του έτους έχουν πέσει 538 χιλιοστά βροχής στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που σημαίνει ότι το 2022 είναι η πιο άνυδρη χρονιά μετά την ιστορική ανομβρία του 1976.

«Για πολλούς, το ρεκόρ ζέστης του Ιουλίου […] θα είναι το πιο αξιομνημόνευτο γεγονός αυτού του καλοκαιριού», αλλά «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βιώσαμε πολλές περιόδους καύσωνα τον Ιούνιο και τον Αύγουστο επίσης», εξήγησε ο Μαρκ Μακάρθι, του Εθνικού Κέντρου Πληροφόρησης για το Κλίμα.

Στις 20 Ιουλίου στο Κόνινγκσμπι της βορειοανατολικής Αγγλίας ο υδράργυρος άγγιξε τους 40,3°C, δηλαδή 1,6 °C πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο 2019.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ