Ναυάγιο στην Πύλο: Στη δομή της Μαλακάσας οι διασωθέντες, στον εισαγγελέα οι 9 για τη διακίνηση μεταναστών


Στη δομή Μαλακάσας θα μεταφερθούν το πρωί (μετά τις 08:00) από το λιμάνι της Καλαμάτας, οι μετανάστες που διασώθηκαν από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα πάνε σε δομές ανηλίκων.

Το Λιμενικό προέβη μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης στις απαραίτητες διαδικασίες προανάκρισης ώστε να καταγραφούν οι διασωθέντες και να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι διακινητές.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν εννέα συλλήψεις Αιγυπτίων, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, οι συλληφθέντες είναι αιγυπτιακής υπηκοότητας και ηλικίας από 20 έως 40 ετών.

Ο καπετάνιος ανάμεσα στους υπόπτους που ανακρίνονται

Πληροφορίες έκαναν λόγο ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες βρισκόταν και ο καπετάνιος του πλοίου ο οποίος εικάζεται πως ήταν ένας από τους διακινητές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, είχε δηλώσει το μεσημέρι της Πέμπτης πως «υπάρχουν κάποιοι ύποπτοι, είμαστε σε διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων και αξιολόγησης καταθέσεων για να γίνουν συλλήψεις». Πρόσθεσε ότι ο καπετάνιος είναι μεταξύ των ατόμων που ελέγχονται και δεν επιβεβαίωσε τη πληροφορία ότι είχε εγκαταλείψει το αλιευτικό πριν βυθιστεί.

Το αλιευτικό ήταν «άδειο» όταν έφυγε από την Αίγυπτο

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, το μοιραίο αλιευτικό φαίνεται να ξεκίνησε το ταξίδι του από την Αίγυπτο, κάνοντας στάση στη Λιβύη και συνέχισε με προορισμό την Ιταλία. Να σημειωθεί πως το αλιευτικό ήταν άδειο όταν έφυγε από την Αίγυπτο και παρέλαβε τους μετανάστες από τη Λιβύη και συγκεκριμένα το Τομπρούκ.

Η τραγική εικόνα που σχηματίζεται είναι ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών, κυρίως γυναίκες και παιδιά ήταν κλειδωμένοι στο αμπάρι του σιδερένιου αλιευτικού και αν συμβαίνει αυτό το μοιραίο σκαρί τους πήρε μαζί του στον υγρό τάφο, στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου.

Αρνήθηκαν την βοήθεια λέγοντας «Italia Italia»

Ακόμη πρόσθεσε πως:«κατ’ αρχάς έχουν γίνει επικοινωνίες και μέσω του θαλάμου τηλεφωνικές, έχουν γίνει επικοινωνίες και με τις οδηγίες του θαλάμου και μέσω των παραπλέοντα πλοίων με τους καπετάνιους απευθείας και δια ζώσης. Και εν τέλει το βράδυ όταν έφτασε και το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού το οποίο είχε αποπλεύσει και προσέγγισε το πλοίο και οι συνάδελφοί μας μίλησαν μαζί τους, προσπάθησαν να τους παράσχουν βοήθεια την οποία αρνήθηκαν, δηλώνοντας κατηγορηματικά “Italia Italia”».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε: «Όπως καταλαβαίνετε στην ανοιχτή θάλασσα, παρόλο που είναι έρευνα διάσωσης της Ελλάδας, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για το τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις μια στιγμή.

Εάν είχε αποπειραθεί να εκτραπεί το αλιευτικό αυτό με τον με τον αριθμό που βλέπετε των ανθρώπων πάνω στο εξωτερικό κατάστρωμα να εκτραπεί της πορείας του είτε με κάποια πρύμνη να υιοθετήσει είτε δένοντας το μπροστά για να ρυμουλκηθεί. Και όλος αυτός ο κόσμος, ο οποίος αρνιόταν πεισματικά να δεχτεί βοήθεια, αντιδρούσε βιαίως με την έννοια ότι θα υπήρχε μια αναταραχή και μετακινούνταν πάνω στο κατάστρωμα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το μόνο που θα καταφέρναμε είναι να προκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι ένα ναυτικό ατύχημα, χωρίς μάλιστα να έχουμε τη δυνατότητα να σώσουμε 104 συνανθρώπους μας, όπως κάναμε, διότι θα ήμασταν σε κάποια διαφορετική επιχειρησιακή δραστηριότητα».

Συγκλονίζουν οι διάλογοι

Aίσθηση προκάλεσαν δύο ηχητικά ντοκουμέντα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Mega τα οποία έδειχναν την αγωνία των προσφύγων που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου. Πρόκειται για καταγραφές που έγιναν λίγα λεπτά πριν το πολύνεκρο ναυάγιο και είναι οι συνομιλίες της ακτιβίστριας Ναουάλ Σούφι και το βράδυ της Τετάρτης περιέγραψε με μία μακροσκελή ανάρτηση τις στιγμές που βίωσαν οι επιβαίνοντες του αλιευτικού. Οι καταγραφές έχουν γίνει από τις 01:25 έως και τις 01:52 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Πρώτη συνομιλία:

Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.
Επιβάτης: Δε θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.
Ακτιβίστρια: Θα έρθει το καράβι να σας φέρει νερό, αλλά προσέξτε εάν πάτε όλοι προς ένα μέρος, το καράβι θα τουμπάρει.
Δεύτερη συνομιλία:

Πρόσφυγας: Ένας άνθρωπος από το καράβι μου, λέει ότι 6 άτομα έχουν πεθάνει.
Ακτιβίστρια: Οι 6 άνθρωποι είναι ηλικιωμένοι ή βρέφη;
Πρόσφυγας: Δεν ξέρω.
Ακτιβίστρια: Εντάξει. Θεέ μου. Άσε με να μιλήσω με τον κυβερνήτη. Θα πρέπει να ηρεμήσουν, να μην αναπτύσσουν ταχύτητα γιατί το καράβι θα ντελαπάρει. Από εσένα θέλω το εξής, να με ενημερώνετε τι γίνεται. Να μου στέλνεις μήνυμα ή να με παίρνεις τηλέφωνο. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ίδιας επικοινωνίας, η γυναίκα τούς δίνει οδηγίες.
Ακτιβίστρια: Ένας ή δύο ή τρεις μόνο θα παίρνουν το νερό ή τα σωσίβια και όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνετε στις θέσεις σας. Με κατάλαβες; Είμαι σίγουρη ότι θα σας εντοπίσουν και θα σας σώσουν. Κάντε υπομονή αυτό δε θα γίνει άμεσα, αλλά θα έρθουν.

Η έκταση της φρίκης φαίνεται και στο ηχητικό ντοκουμέντο του MEGA από συνομιλία ακτιβίστριας με έναν από τους επιβάτες. Είναι η ακτιβίστρια Ναουάλ Σούφι που προσπαθεί να ηρεμήσει έναν από τους επιβάτες.

Γύρω στις 01.25 – 01.52 τα ξημερώματα της Τετάρτης ο επιβάτης επικοινώνησε με την ακτιβίστρια και της ζήτησε βοήθεια, εκφράζοντας τον φόβο του ότι θα βουλιάξουν.

Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.

Επιβάτης: Δε θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.

Ακτιβίστρια: Θα έρθει το καράβι να σας φέρει νερό, αλλά προσέξτε εάν πάτε όλοι προς ένα μέρος, το καράβι θα τουμπάρει.

Συνεχίζονται οι έρευνες, λιγοστεύουν οι ελπίδες

Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων του αλιευτικού, ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, το σκάφος που βυθίστηκε μετέφερε 500 έως 700 άτομα, μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Τα σωστικά συνεργεία εκφράζουν φόβους ότι το αλιευτικό παρέσυρε μαζί του στον βυθό εκατοντάδες μετανάστες (κυρίως ή σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά), που βρίσκονταν κλειδωμένοι στα αμπάρια του.

Οι έρευνες για ανθρώπινες ζωές συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστεί και σήμερα, αλλά οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων συνεχώς λιγοστεύουν. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άνδρες (ανάμεσά τους και ανήλικοι), ενώ γίνεται αναφορά για 568 αγνοούμενους.

Ο αριθμός των αγνοουμένων προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων και τις διασταυρώσεις των Αρχών με τις μαρτυρίες των εννέα συλληφθέντων δουλέμπορων.

Πορεία στο Σύνταγμα για το ναυάγιο της Πύλου: «Έκαναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο» το κεντρικό σύνθημα

Με κεντρικό σύνθημα “Κάνανε τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών για τα κέρδη των καπιταλιστών” πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που ολοκληρώθηκε με πορεία στα γραφεία της ΕΕ, από σωματεία εργαζομένων, φορείς και νεολαία.

“Έκαναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δε θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο”, “Έγκλημα διάρκειας, χιλιάδες οι νεκροί, απάνθρωπο το σύστημα που δολοφονεί”, “Μετανάστες πνιγμένοι και πρόσφυγες νεκροί, αυτή είναι της ΕΕ η πολιτική”, “Πόλεμοι και φτώχεια, στη θάλασσα πνιγμένοι, οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι”, “Ξανά οι θάλασσες μας θάλασσες νεκρών, αλληλεγγύη το όπλο των λαών”, “Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο και στην πορεία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ