1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο με προβλήματα όρασης


Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άτομα στον κόσμο ζουν με προβλήματα όρασης ή μειωμένη όραση. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα άτομα με προβλήματα όρασης είναι πιο πιθανό να βιώσουν καταστάσεις ακραίας φτώχειας, ενώ έρχονται αντιμέτωποι με ανισότητες καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ με αφορμή τη σημερινή ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ. Αναγνωρισμένη πλέον κάθε 4η Ιανουαρίου, η Ημέρα ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβριο, ως μέσο για την πλήρη κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με προβλήματα όρασης ως πρωταρχική προϋπόθεση για την προώθηση θεμελιωδών ελευθεριών.

Η γραφή Μπράιγ – μια τακτική αναπαράσταση αλφαβητικών και αριθμητικών συμβόλων – τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να διαβάσουν τα ίδια βιβλία και περιοδικά με όσους δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

Ωστόσο, τα βιβλία Μπράιγ διανέμονται μόνο στην χώρα παραγωγής τους, με αποτέλεσμα μόλις το 5% του δημοσιευμένου υλικού παράγεται σε προσβάσιμη μορφή. Ως εκ τούτου, χαμηλό παραμένει το ποσοστό των παιδιών με προβλήματα όρασης που έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση εξαιτίας της έλλειψης διδακτικού υλικού.

Η ιστορία της γραφής Μπράιγ

Ο Λουί Μπράιγ είναι ο εφευρέτης του συστήματος ανάγνωσης και γραφής Μπράιγ. Γεννήθηκε στη Γαλλία, στις 4 Ιανουαρίου του 1809 και μετά από ένα ατύχημα που είχε στην παιδική ηλικία, έχασε την όρασή του. Παρά την αναπηρία του ο Μπράιγ αρίστευσε και έλαβε υποτροφία για το Royal Institute for Blind Youth της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εμπνευσμένος από την στρατιωτική κρυπτογραφία, δημιούργησε ένα σύστημα κώδικα που θα επέτρεπε στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο Μπράιγ παρουσίασε τη δουλειά του για πρώτη φορά στους συναδέλφους του το 1824 σε ηλικία μόλις 15 ετών, ενώ πέντε χρόνια αργότερα εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Μέθοδος γραφής Λέξεων, Μουσικής και Απλών Τραγουδιών, με τη χρήση Τελείων, για άτομα με προβλήματα όρασης».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ