10 συχνές αγχωτικές συνήθειες και πώς να τις αντιμετωπίσεις


Ακολουθούν δέκα συνήθειες που σου προκαλούν άγχος, καθώς και τρόποι να το διαχειριστείς.

1. Το να τραβάς τα μαλλιά σου
Πολλές φορές όταν είσαι αγχωμένος με εργασίες, είτε όταν είσαι κολλημένος στην κίνηση και έχεις αργήσει μισή ώρα στο ραντεβού σου, χωρίς καν να το σκεφτείς πειράζεις τα μαλλιά σου και καταλήγεις να τα τραβάς.

Αντιμετώπιση: Προσπάθησε να το αποφύγεις. Κράτα τα χέρια σου απασχολημένα, είτε ταχτοποιώντας, είτε αλλάζοντας σταθμούς στο ραδιόφωνο.

2. Το να αποφεύγεις την οπτική επαφή
Είτε από νευρικότητα, είτε από ντροπαλότητα… εύκολα αποφεύγεις την οπτική επαφή με κάποιος την ώρα που συνομιλείτε.

Αντιμετώπιση: Όσο ενοχλητικό κι αν είναι, το να μην κοιτάς κάποιον στα μάτια δείχνει ανωριμότητα και εχθρικότητα. Κοίταξε κάποιον στα μάτια έστω για να αποσπάσεις ένα χαμόγελο.

3. Το να τρως τα νύχια σου/να χαλάς το μανικιούρ σου/να καθαρίζεις τα νύχια σου
Είναι δύσκολο για όλους: μερικοί άνθρωποι τρώνε τα νύχια τους μέχρι να ματώσουν. Άλλοι πάλι ξύνουν το μανό μέχρι να φύγει τελείως από την επιφάνεια του νυχιού.

Αντιμετώπιση: Κόψε τα νύχια σου, έτσι ώστε να μην μπαίνεις στον πειρασμό να τα φας. Μπορείς επίσης να αγοράσεις και κάποιο ειδικό μανό που έχει τόσο άσχημη γεύση που σίγουρα θα σε αποτρέψει από το να τα δαγκώνεις.

4. Το να τρίζεις τα δόντια σου
Αντιμετώπιση: Η καλύτερη συμβουλή για κάποιον που τρίζει τα δόντια του είναι σίγουρα το να επισκεφτεί έναν οδοντίατρο. Επηρεάζει περισσότερο από όσο πιστεύεις τον ύπνο σου και σίγουρα σου προκαλεί και δυνατούς πονοκεφάλους.

5. Το να μην κοιμάσαι τη νύχτα
Η αϋπνία όχι μόνο είναι πάθηση, αλλά προκαλεί και επιπλέον αγχωτικές συνήθειες.

Αντιμετώπιση: Πριν στραφείς στον γιατρό σου, προσπάθησε να πας για ύπνο με καθαρό μυαλό και ηρεμία. Δεν χρειάζεται να πάρεις κάποια φαρμακευτική αγωγή, ή να κάνεις διαλογισμό, προσπάθησε απλά να μη σκέφτεσαι τίποτα. Όπως όλοι ξέρουμε, η υπερανάλυση δεν βοηθάει.

6. Το να μασάς καπάκια από στυλό
Αντιμετώπιση: Μπορείς να δοκιμάσεις να μασήσεις κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα μία τσίχλα. Ή μπορείς να έχεις κάτι ζεστό δίπλα σου, που σίγουρα θα σε χαλαρώσει.

7. Το να φρικάρεις όταν υπάρχει φασαρία
Όλοι έχουμε τις δικές μας “φασαρίες” στο κεφάλι μας, και σίγουρα το να υπάρχει ακόμα περισσότερη φασαρία γύρω μας δεν βοηθάει.

Αντιμετώπιση: Διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του άγχους που έχεις. Αν σε ενοχλεί ο θόρυβος, μπορείς απλά να βάλεις μουσική και να ακούς με τα ακουστικά σου ώστε να μπλοκάρεις τον ήχο. Ή ακόμα και να απομακρυνθείς από το σημείο της φασαρίας.

8. Το να ζητάς συγνώμη ακόμα και όταν δε χρειάζεται
Αντιμετώπιση: Όταν ζητάς συνέχεια συγνώμη χωρίς λόγο, σίγουρα θα σου πουν να σταματήσεις. Καλό θα ήταν να τους ακούσεις. Το να απολογείσαι μπορεί να είναι καλό αλλά μην το χρησιμοποιείς σαν αμυντικό μηχανισμό.

9. Το να δημιουργείς στον εαυτό σου τάση προς εμετό
Το να αγχώνεσαι σου προκαλεί πάντα ναυτία στο στομάχι και έτσι σε κάνει να πονάς, κάτι που σε κάνει ακόμα περισσότερο να αγχώνεσαι. Ας το ονομάσουμε φαύλο κύκλο.

Αντιμετώπιση: Να βρεις κάτι που να ηρεμεί το στομάχι σου, να το έχεις πάντα μαζί σου και όλα θα πάνε καλά.

10. Το να μιλάς πάρα πολύ
Αντιμετώπιση: Μίλα πιο αργά, έτσι θα μπορείς να σκέφτεσαι αρκετά πριν πεις κάτι. Γενικά, όταν επαναλαμβάνεσαι σημαίνει ότι δεν έχεις τι άλλο να πεις. Γι’ αυτό ηρέμησε!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ