Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα αιτία για τη στυτική δυσλειτουργία


Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες μπορεί να έχει γενετικό υπόβαθρο. Διαβάστε αναλυτικά όσα ανακαλύφθηκαν στη νέα επιστημονική έρευνα.
Επιστήμονες απ’ τις ΗΠΑ ανακάλυψαν νέα αιτία για τη στυτική δυσλειτουργία κι αυτή αφορά μια περιοχή του ανθρώπινου γονιδιώματος, η οποία θεωρείται πως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρίσκουν γενετικό παράγοντα κινδύνου για το συγκεκριμένο πρόβλημα, κάτι το οποίο ελπίζουν ότι θ’ ανοίξει τον δρόμο για νέες θεραπείες σε άνδρες, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται θετικά στις υπάρχουσες θεραπείες.

Τι ακριβώς είναι η στυτική δυσλειτουργία;
Η στυτική δυσλειτουργία είναι σεξουαλική δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από την ανικανότητα να αναπτυχθεί ή να διατηρηθεί μια στύση του πέους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας στους άνδρες. Οι πιο σημαντικές οργανικές αιτίες είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης, νευρολογικά προβλήματα (για παράδειγμα, τραύμα από χειρουργική προστατεκτομή), ορμονικές ανεπάρκειες (υπογοναδισμός) και οι παρενέργειες του φαρμάκου. Πρόκειται για μια κοινή διαταραχή των ανδρών μέσης και τρίτης ηλικίας.

Σήμερα, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπείες, ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι άνδρες θετικά σ’ αυτές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια καλή εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι η διαταραχή έχει και γενετικό υπόβαθρο περίπου στο ένα τρίτο των περιστατικών, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είχε βρεθεί κάποιο γονίδιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έρικ Γιόργκενσον του ερευνητικού ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Βόρειας Καλιφόρνιας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 380.000 άνδρες.

Οι ίδιοι εντόπισαν μια γενετική περιοχή κοντά στο γονίδιο SIM1, η οποία εμφανίζει σημαντική συσχέτιση με τη στυτική δυσλειτουργία (αύξηση κινδύνου 26% για όσους έχουν τον συγκεκριμένο γενετικό παράγοντα στο DNA τους) κι αυτό ισχύει ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να συνυπάρχουν στο άτομο.

Το γονίδιο SIM1 είναι γνωστό ότι παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους και στη σεξουαλική λειτουργία. Ο παράγοντας κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία είναι μια περιοχή του γονιδιώματος πολύ κοντά σε αυτό το γονίδιο. Μπορεί να μην ταυτίζεται μ’ αυτό, αλλά αλληλεπιδρά μαζί του.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ