Έμφραγμα: Η ξαφνική απώλεια εισοδήματος αυξάνει τον κίνδυνο

Τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι στην Ελλάδα που έχουν χάσει από την μια μέρα στην άλλη το εισόδημα τους και έχουν βρεθεί να ζουν σε συνθήκες πολύ χαμηλότερες από αυτές που ζούσαν. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η ξαφνική και απρόβλεπτη μείωση του προσωπικού εισοδήματος ενός ανθρώπου, ακόμη κι αν έχει συμβεί σε νεαρή ηλικία, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο από άλλες αιτίες.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 ανθρώπους ηλικίας 23 έως 35 ετών σε βάθος 15ετίας, στη διάρκεια της οποίας ερευνήθηκαν οι περιπτώσεις που το εισόδημα των συμμετεχόντων είχε απότομα πέσει τουλάχιστον κατά 25%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό Circulation.

Η επικεφαλής της έρευνας, Ταλί Ελφασί και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι μεγαλύτερες απώλειες προσωπικού εισοδήματος σχετίζονται μέσα στην επόμενη δεκαετία με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και υπερδιπλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλη καρδιοπάθεια, σε σχέση με όσους ανθρώπους έχουν σχετικά σταθερό εισόδημα.
Οι γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη, κινδυνεύουν περισσότερο, επειδή είναι πιθανότερο να εμφανίσουν απότομα «σκαμπανεβάσματα» στο ατομικό εισόδημά τους.
«Η αστάθεια του εισοδήματος αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Ελφασί και τόνισε ότι μετά το 1980 αυξάνει σταδιακά όχι μόνο η εισοδηματική ανισότητα, αλλά και η εισοδηματική ανασφάλεια.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here