Έξι ορεινά χωριά της Ευρώπης που πρέπει να γνωρίσετε


Στην επόμενή σας «ευρωπαϊκή» εξόρμηση, μήπως να αφήσετε τις μεγάλες πόλεις και να… πάρετε τα βουνά με τα χωριά;

Το έχουμε ξαναπεί, αλλά Ευρώπη δεν είναι μόνο το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο και όλες οι διάσημες πρωτεύουσες με τα δημοφιλή αξιοθέατα. Ευρώπη είναι και οι επαρχίες, τα βουνά, οι μικρότερες πόλεις και τα χωριά που λίγοι ξέρουν κι ακόμα λιγότεροι έχουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν.

Arties, Ισπανία
Παρ’ όλο που την Ισπανία την έχουμε συνδέσει περισσότερο με αμμώδεις, μεσογειακές παραλίες, η αλήθεια είναι ότι στρέφοντας την προσοχή μας εκεί, χάνουμε άλλες της ομορφιές. Η υπέροχη περιοχή Valle de Aran της βορειοανατολικής Ισπανίας, για παράδειγμα, αποτελεί μια μοναδική παραμυθένια έκταση με ήσυχα χωριά, πράσινα λιβάδια και χιονισμένες βουνοκορφές, με εικόνες πολύ κοντινές σαν αυτές που βάζετε ως ταπετσαρία στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας. Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής είναι και το Arties, ένα μικρό χωριό με περίπου 500 κατοίκους στις όχθες του ποταμού Γκαρόν, γνωστό για τα στενά, πέτρινα δρομάκια του, τα πολύχρωμα πέτρινα σπίτια του και το διαφορετικό του αέρα. Αν δεν μπορέσετε να το επισκεφτείτε χειμώνα, δοκιμάστε ένα ταξίδι προς τα εκεί τον Ιούλιο, όπου στο χωριό γίνονται πολλές γιορτές.

Canazei, Ιταλία
Στην απίστευτη περιοχή Val di Fassa, της επαρχίας Trentino, αυτό το «ζεστό» χωριό για σκι απολαμβάνει μια προνομιούχα τοποθεσία κοντά στην Marmolada, την ψηλότερη κορυφή της χιονισμένης οροσειράς Δολομίτες, της βόρειας Ιταλίας. Παρ’ όλο που κατοικείται από λιγότερους από 2 χιλιάδες ανθρώπους, το Canazei αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς ανάμεσα στους φανατικούς του σκι, που καταφτάνουν εκεί για να απολαύσουν τα 40 χιλιόμετρα με πλαγιές της περιοχής. Και γι’ αυτούς, όμως, που προτιμούν τη ζεστασιά της καρδιάς από τις χιονισμένες πλαγιές, το Canazei φημίζεται για τις όμορφες, ορεινές καλύβες του και την παραδοσιακή, τοπική κουζίνα.

Torla, Ισπανία
Αν ψάχνετε ένα μέρος να ξεφύγετε από τον πολιτισμό και να ζήσετε στο ρυθμούς των βουνών, των παγετώνων και της –αναγνωρισμένης από την UNESCO- φύσης, μάλλον δεν θα βρείτε καλύτερα από το χωριό Torla, στην ισπανική επαρχία του of Aragón. Αποτελεί μέρος της προστατευόμενης περιοχής βιόσφαιρας Ordesa-Viñamala, ενός ήρεμου, ορεινού παραδείσου με παγωμένες κοιλάδες, δάση μαύρης πεύκης και εκθαμβωτικούς καταρράκτες. Αφού εξερευνήσετε μια μέρα το κοντινό Εθνικό Πάρκο Ordesa y Monte Perdido Natural Park, μπορείτε να περάσετε την υπόλοιπη ημέρα με κρασί και σπιτικό φαγητό σε μια από τις παραδοσιακές ταβέρνες, ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια και τους στενούς δρόμους του χωριού.

Olden, Νορβηγία
Πηγαίνοντας πιο βόρεια, προς τη Νορβηγία, το Olden είναι ένα γραφικό χωρίο με περίπου 500 κατοίκους, σε ένα από τα μακρύτερα και πιο όμορφα φιόρδ της χώρας. Παρ’ όλο που το χωριό είναι ήσυχο τον περισσότερο χρόνο, αποτελεί δημοφιλή στάση σε νορβηγικές εκδρομές, λόγω του ότι βρίσκεται κοντά στο εντυπωσιακό Εθνικό Πάρκο Jostedalsbreen, ενώ η ονειρεμένη τοποθεσία του ανάμεσα σε βουνά, καταρράκτες και καταγάλανες παγωμένες λίμνες, το κάνει ακόμη πιο εξωπραγματικό.

Grindewald, Ελβετία
Παρ’ όλο που αυτό το μικρό χωριουδάκι στις Άλπεις κατοικείται πριν τη ρωμαϊκή εποχή, δεν ήταν παρά τα τελευταία χρόνια που έζησε τουριστική… δόξα, χάρη στις παγκοσμίως γνωστές πλαγιές του, ό,τι πρέπει για τους λάτρεις του σκι, και την εγγύτητά του στο εμβληματικό βουνό Γιουνγκφράου. Το σκι είναι, αδιαμφισβήτητα, η κύρια ατραξιόν του χωριού, όσοι, όμως, αγαπούν την πεζοπορία βρίσκουν επίσης τεράστιο ενδιαφέρον στις παγωμένες λίμνες, τους καταρράκτες και το υπέροχο φυσικό τοπίο.

Le Chinaillon, Γαλλία
Βρίσκεται στην ανατολική Γαλλία, στην περιοχή Ροδανός-Άλπεις, είναι πολύ μικρό σε μέγεθος, η φήμη του, όμως, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Διαθέτει περισσότερα από 80 χιλιόμετρα στρωμένες βουνοπλαγιές, με το σκι να αποτελεί για άλλη μια φορά μια κύρια δραστηριότητα στην περιοχή γύρω από το Le Grand-Bornand. Λόγω, όμως, του ότι βρίσκεται κοντά στο θρυλικό Μον Μπλαν, την τρίτη ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, αποτελεί και καλοκαιρινό προορισμό. Κι όταν λιώνουν τα χιόνια, τα αλπικά λιβάδια γεμίζουν με αγριολούλουδα, ζώα και υπέροχα χρώματα. Προς το παρόν, όμως, το σκι και το φαγητό είναι αυτά που κλέβουν τις εντυπώσεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ