Με μεγάλη φειδώ η χορήγηση της εγγύησης του Δημοσίου


Οι «αμαρτίες του παρελθόντος» που σχετίζονται με την αθρόα χορήγηση της εγγύησης του Δημοσίου εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Οι «αμαρτίες του παρελθόντος» που σχετίζονται με την αθρόα χορήγηση της εγγύησης του Δημοσίου εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Δεν είναι τυχαίο πως στο 11μηνο 2018 το συνολικό ύψος των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων προς φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε στα 937 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 οι καταπτώσεις εγγυήσεων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (Δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί) ανήλθαν στα 913 εκατ. ευρώ. Οι δε καταπτώσεις φορέων εκτός της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν στα 24 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια η χάραξη πολιτικής εγγυήσεων του Δημοσίου είχε εξαρτηθεί από το γενικότερο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς εντασσόταν στο πλαίσιο των στόχων του Μνημονίου.

Έτσι, το όριο των εγγυήσεων ήταν κατ’ αρχήν μηδενικό με εξαίρεση τις εγγυήσεις που παρέχονταν για δανεισμό φορέων εντός της Γενικής Κυβέρνησης, τις εγγυήσεις που παρέχονταν για τη στήριξη των τραπεζών, τις εγγυήσεις που σχετίζονταν με δάνεια που χορηγούνταν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τις εγγυήσεις που χορηγούνταν για φυσικές καταστροφές σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές (μείον τυχόν ποσά που εισέπραξαν ως ασφαλιστική αποζημίωση) και τις εγγυήσεις μέχρι του ποσού των 30 εκατ. ευρώ.

Πλέον με νόμο που ισχύει από τον Ιούνιο το όριο των νέων εγγυήσεων που μπορεί να παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο σε ετήσια βάση έχει διαμορφωθεί στο 1,5% των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

Δεδομένου ότι οι πρωτογενείς δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε δημοσιονομική βάση στα 49,956 δισ. ευρώ, οι νέες εγγυήσεις θα ανέλθουν εφέτος έως τα 749 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως στο 11μηνο 2018 οι συνολικές νέες εγγυήσεις της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν στα 393 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 282 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε επιχειρηματικά δάνεια, τα 90 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις προς δημόσιες επιχειρήσεις εκτός της Γενικής Κυβέρνησης και τα 22 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις προς τους ΟΤΑ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ