Η ομορφιά της πραγματικότητας: Η Kay Black και οι κούκλες της! (pics)


Το μοντέλο της ξανθιάς, γαλανομάτας, αδύνατης κούκλας έχει τα τελευταία χρόνια δώσει τη θέση του σε διάφορες εκδοχές φυσικών χαρακτηριστικών. Κούκλες με διαφορετικά χρώματα δέρματος, τύπους μαλλιών και σώματος έχουν εμφανιστεί στην αγορά, ως ένας τρόπος να αναγνωριστεί η ποικιλία της ομορφιάς και να περιοριστεί ο ρατσισμός απέναντι στο στερεοτυπικά “διαφορετικό”, καθώς και η αποπνικτική επιταγή για ομοιογένεια.

Η καλλιτέχνιδα από το Kansas των ΗΠΑ, Kay Black προχώρησε ωστόσο ένα βήμα παραπέρα, προσπαθώντας να διευρύνει τα όρια της αντιπροσωπευτικότητας. Εκτός από κούκλες με ρεαλιστικά χαρακτηριστικά, όπως σγουρά μαλλιά και φακίδες και πέρα από την προσπάθειά της να αναδείξει την αφροαμερικάνικη ομορφιά και κουλτούρα, κατασκευάζει και κούκλες με λεύκη.

Η λεύκη είναι μια δερματική πάθηση που οφείλεται στην καταστροφή ή τη δυσλειτουργία των μελανοκυττάρων και οδηγεί σε τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος. Δεν είναι ούτε μεταδοτική, ούτε απειλητική για τη ζωή. Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν λεύκη, ενώ οι μισοί σχεδόν εμφανίζουν την εν λόγω πάθηση πριν τα 21 τους χρόνια. Πολλοί ασθενείς- κυρίως λόγω των “αισθητικών κριτηρίων” που επιβάλλονται από το χώρο των media για το τι είναι όμορφο, κανονικό, αποδεκτό- εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, εσωστρέφεια και πολλές φορές αναπτύσσουν κατάθλιψη.

Η σχεδιάστρια δημιουργεί κούκλες με λεύκη ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν από μικρή ηλικία για την ποικιλία της ομορφιάς και να μην αντιδρούν με αρνητικό τρόπο σε αυτή πχ bullying.

Η Kay ξεκίνησε να κατασκευάζει κούκλες και σκουλαρίκια ως χόμπι κι ως ένα έξτρα εισόδημα, πέρα από το βασικό μισθό της συνηθισμένης- όπως την αποκαλεί- δουλειάς της. «Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και η αλήθεια είναι πως γεμίζω με περηφάνια κάθε φορά που ολοκληρώνω την κατασκευή μιας κούκλας.» Το όνομα της μάρκας της είναι Kay Customz και θα τη βρείτε κυρίως μέσα από το λογαριασμό της στο instagram.

Η σχεδιάστρια βάφει το δέρμα των πορσελάνινων κούκλων της με περίπλοκα σχέδια, τα οποία εμπνέεται από εικόνες γυναικών και κοριτσιών που έχουν τη συγκεκριμένη δερματική πάθηση, ενώ σε κάθε της κούκλα δίνει ένα προσωπικό στυλ που να την καθιστά μοναδική. «Με εμπνέουν άνθρωποι που βλέπω καθημερινά στους δρόμους που περπατώ. Θέλω να δημιουργώ κούκλες με τις οποίες να μπορούν μικροί και μεγάλοι να αναπτύξουν μια σχέση, να αισθανθούν μια – κατά κάποιο τρόπο- συγγένεια. Ακούγεται απίστευτο, αλλά έχω δει ανθρώπους κυριολεκτικά με δάκρυα στα μάτια καθώς παραλαμβάνουν τις κούκλες τους.»

Η Kay επιθυμεί να αισθάνονται όλοι περήφανοι για αυτό που είναι, κυρίως δε, να μη νιώθουν περιθωριοποιημένοι. Οι κούκλες αυτές μπορούν, και λειτουργούν αντιπροσωπευτικά για τα μικρά ιδίως παιδιά. «Θέλω να μεταφέρω μέσα από τα έργα μου το εξής μήνυμα», δηλώνει η Kay στην εφημερίδα Today, « η ομορφιά δεν πρέπει να κατασκευάζεται, αλλά να βασίζεται στην εικόνα που βλέπουμε στον καθρέφτη μας.»

Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών στέλνουν φωτογραφίες τους ζητώντας της να κατασκευάσει κούκλες που να τους μοιάζουν επιθυμώντας να τονώσουν έτσι την αυτοεκτίμησή τους.

Είχε τέτοια επιτυχία το εν λόγω εγχείρημα ώστε η Kay άρχισε να λαμβάνει παραγγελίες από ανθρώπους διαφόρων ηλικιών που πάσχουν από λεύκη. Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες που τις στέλνουν, η Kay δημιουργεί κούκλες με τις οποίες να μπορούν να ταυτιστούν, να νιώσουν μοναδικοί και συγχρόνως περήφανοι για την εμφάνισή τους.

Μπορεί να της παίρνει μερικές μέρες για να τις κατασκευάσει, αλλά αυτές οι κούκλες σημαίνουν πάρα πολλά, ιδίως για τα παιδιά εκείνα που σπάνια μπορούν να δουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά σε παιχνίδια.

Από την Εβελίνα Πετρίτη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ