Φλεγμονές: Πως μας χαλάνε τη διάθεση


Δεν είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει πως τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος, ο θυμός και η κατάθλιψη αυξάνουν τα επίπεδα των φλεγμονών στο αίμα. Τώρα όμως, αυτή η έρευνα Αμερικανών επιστημόνων οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι φλεγμονές μας χαλάνε τη διάθεση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από 220 ενήλικες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε την ψυχική τους υγεία 5 φορές την ημέρα, για δύο συνεχείς εβδομάδες. Οι εθελοντές Κλήθηκαν να απαντήσουν ως προς το μέγεθος που βίωναν τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα, μεταξύ αυτών και η κατάθλιψη, ο θυμός και το άγχος.

Μετά το τέλος του πειράματος, πήρανε δείγμα αίματος για να δουν τα επίπεδα φλεγμονών. Αφότου συνυπολόγισαν την ηλικία, το φύλο, το δείκτη μάζας σώματος και τη συνολική υγεία, δεν βρήκαν αρχικά κάποια σύνδεση μεταξύ φλεγμονών και ψυχικής διάθεσης.

Η επικεφαλής έρευνας, Δρ. Τζένιφερ Γκράχαμ- Έντζελαντ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι φλεγμονές στο σώμα συνδέονται με την κακή διάθεση.

Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με τις περισσότερες ασθένειες, από το άσθμα και την αρθρίτιδα μέχρι τα καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο. Αλλά ο ρόλος της στην ψυχική υγεία είναι λιγότερο ξεκάθαρος. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας, 1 στους 6 Βρετανούς αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος ενώ στις Η.Π.Α., περίπου 1 στους 5 ενήλικες αντιμετωπίζει κάποια ψυχική ασθένεια.

Οι παλαιότερες έρευνες ερευνούσαν τη σχέση μεταξύ φλεγμονών και ψυχικής υγείας, ρωτώντας τους συμμετέχοντες να θυμηθούν πώς ένιωθαν πολλούς μήνες πριν. Το ζητούμενο των τωρινών ερευνητών ήταν να μετρήσουν τη σύνδεση στο εδώ και τώρα.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα δώσει υλικό για περαιτέρω μελέτη στη μέτρηση του άγχους σε σχέση με τις φλεγμονές και θα βοηθήσουμε στο να βρεθούν οι μηχανισμοί που το προκαλούν. Αυτό ίσως προάγει καινοτόμες ψυχοκοινωνικές καινοτομίες που θα κάνουν καλό στη συνολική υγεία και θα σπάσουν τον κύκλο των χρόνιων φλεγμονών αλλά και των ασθενειών που έπονται», συμπλήρωσε η Δρ. Γκράχαμ- Έντζελαντ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ