Η ιστορία της Φανουρόπιτας


Η ιστορία της Φανουρόπιτας: Η παράδοση λέει ότι η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν σκληρή και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν απάνθρωπα

Μάλιστα, εξαιτίας της κακίας της, πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Άγιος παρακάλεσε, να μην φτιάχνουν τίποτα για αυτόν, αλλά μόνο για την μνήμη και την ψυχή της μητέρας του.

Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν στις 27 Αυγούστου Φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και τις διαβάζει ο παππάς, τις μοιράζουν στη γειτονιά, με την ευχή να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Θεός σχωρεσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Την Φανουρόπιτα δεν την χαράζουμε. Το πρώτο χάραγμα το κάνει ο Ιερέας στην εκκλησία, σχηματίζοντας ένα Σταυρό, όταν διαβάζει τις πίτες.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι 7 ή 9 παραδοσιακά, καθώς συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων.

Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου ξεκίνησε από την Ρόδο όπου και βρέθηκε η εικόνα του. Η λατρεία εξαπλώθηκε στα γύρω νησιά και στην Κρήτη και αργότερα σε όλη την Ελλάδα. Επικρατεί η αντίληψη ότι ο Άγιος Φανούριος φανερώνει ότι του ζητήσεις.

Παραδοσιακά λένε οι πιστοί «Άγιε μου Φανούρη, φανέρωσε μου το… και εγώ θα φτιάξω μια πίτα για την ψυχή της μάνας σου».

Κοιμούνται, βλέπουν στον ύπνο τους την απάντηση και έπειτα κανουν την πίτα, την πηγαίνουν στην εκκλησία να διαβαστεί από κληρικό και μετά την μοιράζουν ζητώντας να συγχωρεθεί η μητέρα του Αγίου.

Πώς φτιάχνεται η Φανουρόπιτα;

Η Φανουρόπιτα είναι ένα μικρό νηστίσιμο (vegan) κέικ που μπορεί να ψηθεί οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας, εκτός από την Κυριακή.

Παραδοσιακά αποτελείται από 7 ή 9 συστατικά που αντιπροσωπεύουν τα επτά Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας.

Το ψήσιμο της φανουρόπιτας είναι μια παράδοση αιώνων και επομένως σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες παραλλαγές μεταξύ των συνταγών, ωστόσο οι περισσότερες συνταγές μοιάζουν αρκετά.

Ανεξάρτητα από την πραγματική συνταγή, υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: Πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε κάτι που θα θέλατε ο Άγιος Φανούριος να σας βοηθήσει να βρείτε – να το έχετε υπόψη σας καθώς φτιάχνετε το κέικ!

Φανουρόπιτα

Συστατικά συνταγής:

  • 2½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο μπορείτε να αντικαταστήσετε με φυτικό λάδι
  • 1 1/4 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
  • ½ φλιτζάνι χρυσές σταφίδες μπορείτε να αντικαταστήσετε με μια διαφορετική ποικιλία σταφίδας
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια μπορείτε να αντικαταστήσετε με αμύγδαλα ή πεκάν
  • ζάχαρη άχνη, προαιρετική για διακόσμηση

Οδηγίες Παρασκευής: 

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350 βαθμούς Φαρενάιτ. Προετοιμάστε το ταψί 10 ιντσών στρώνοντας το κάτω μέρος με λαδόκολλα και αλείφοντας τα πλαϊνά με σπρέι μαγειρέματος ή ελαιόλαδο.

Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.

Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά και αφήνουμε στην άκρη.

  • 2 ½ φλιτζάνια (375 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο,
  • 2 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ,
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού.

Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα κουπιών του μίξερ σας μέχρι να ενωθούν καλά.

  • 1 φλιτζάνι (200 γραμμάρια) ζάχαρη,
  • ¾ φλιτζάνι (180 mL) ελαιόλαδο,
  • 1 1/4 φλιτζάνι (310 mL) χυμός πορτοκαλιού.

Προσθέστε σιγά σιγά τα ξηρά υλικά στα υγρά με την ταχύτητα του μίξερ ρυθμισμένη σε πολύ χαμηλή.

Μόλις ενωθούν, προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες.

Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.

  • ½ φλιτζάνι (75 γραμμάρια) χρυσαφένιες σταφίδες,
  • ½ φλιτζάνι (70 γραμμάρια) ψιλοκομμένα καρύδια

Μεταφέρετε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί και ψήνετε στη μεσαία σχάρα του φούρνου σας για 45 – 55 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για 5 λεπτά πριν το μεταφέρουμε σε σχάρα ψύξης.

Αν θέλετε, πασπαλίζετε με ένα ελαφρύ πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. ζάχαρη άχνη, προαιρετική για διακόσμηση


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ