H χειρότερη χρονιά από το 2011 για τα hedge funds


Tα hedge funds κατέγραψαν τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων επτά ετών, καθώς η αναταραχή στις αγορές το τέταρτο τρίμηνο του 2018 έπιασε πολλούς εξαπίνης. Αλλά δεν ήταν όλα αρνητικά για την ταλαιπωρημένη βιομηχανία: ξεπέρασε τον S&P 500 για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία.

Ο κύριος δείκτης της Hedge Fund Research, ο οποίος παρακολουθεί funds που ακολουθούν διάφορες επενδυτικές στρατηγικές, υποχώρησε 4,07% πέρυσι, έναντι πτώσης 4,38% για τον S&P 500. H τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 2008, στο απόγειο της παγκόσμιας κρίσης, όταν τα hedge funds είχαν διολισθήσει 19,3%, ενώ ο S&P 500 είχε βουτήξει 37%.

Είναι ένα φωτεινό σημείο σε μια δύσκολη χρονιά για πολλά funds, αλλά θα βοηθήσει επίσης να ενισχυθεί το επιχείρημα των hedge funds ότι είναι σε καλύτερη θέση να προσφέρουν υπεραποδόσεις, όταν οι αγορές είναι ευμετάβλητες.

Αλλά και πάλι, ήταν η τρίτη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της βιομηχανίας από τότε που ξεκίνησε η HFR να παρακολουθεί τα στοιχεία το 1990. Οι μόνες χρονιές που ήταν χειρότερες ήταν το 2011, όταν ο δείκτης είχε κλείσει 5,25% κάτω, καθώς και το 2008.

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει ήδη να αποσύρουν χρήματα από hedge funds καθώς γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι, αλλά οι εκροές μέχρι τώρα είναι μικρές. Σύμφωνα με την eVestment, μια άλλη εταιρεία παροχής δεδομένων, οι επενδυτές απέσυραν 6,43 δισ. δολάρια από hedge funds τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα εκροών της βιομηχανίας.

Όλες οι βασικές κατηγορίες επενδυτικών στρατηγικών που παρακολουθεί η HFR -μετοχών, καθοδηγούμενων από γεγονότα, μακροοικονομικών και σχετικής αξίας- ήταν στο «κόκκινο» το τέταρτο τρίμηνο. Η μόνη υποκατηγορία που βρισκόταν σε θετικό επίπεδο ήταν τα μακροοικονομικά funds που επενδύουν σε νομίσματα, τα οποία είχαν κινηθεί 2,23% υψηλότερα τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ωστόσο, κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας κατάφεραν να ευδοκιμήσουν. Ορισμένα διάσημα επενδυτικά οχήματα από hedge funds όπως τα Renaissance Technologies, Bridgewater, Two Sigma, Citadel και DE Shaw απέφεραν σημαντικά κέρδη το 2018.

Το Point 72 ενισχύθηκε 0,7%, το Exodus Point σημείωσε άνοδο 0,6% και το Millennium Management κατέγραψε κέρδη 4,88%, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις αποδόσεις τους. Το Balyasny βρισκόταν 7,1% χαμηλότερα, είπε μία από τις πηγές.

Τα ακτιβιστικά funds και τα μετοχικά funds, τα οποία είναι πιο στενά συνδεδεμένα με τους κύριους δείκτες της αγοράς, δεν είχαν ιδιαίτερα καλή επιλογή. Ο δείκτης equity hedge της HFR έκλεισε με απώλειες 6,9% για το έτος μετά από πτώση 8,26% το τέταρτο τρίμηνο, καθιστώντας την μια από τις χειρότερες επενδυτικές στρατηγικές.

«Πιστεύω ότι οι διαχειριστές κεφαλαίου, οι οποίοι δείχνουν ότι μπορούν να αποδώσουν στο περιβάλλον αυτό, αποδεικνύουν ότι μπορούν να αντέξουν αυτού του είδους την πίεση» ανέφερε ο Τζον Μακόρμικ, CEO της Blackstone Alternative Asset Management, η μονάδα hedge fund των 80 δισ. δολαρίων της εταιρείας private equity.

«Σε ένα περιβάλλον όπου οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν υποχωρήσει 15% σε περίοδο δυόμισι μηνών, το να έχεις καλή απόδοση έχει να κάνει με τη διατήρηση κεφαλαίου» πρόσθεσε. «Η καλή απόδοση σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν σημαίνει πως είσαι 10% υψηλότερα. Σημαίνει πως απέκτησες πλεονέκτημα στο πρώτο μισό του έτους και μετά κατάφερες να προστατεύσεις κεφάλαιο».

Τα μακροοικονομικά funds, τα οποία έχουν υποχωρήσει 3,21% το 2018, έκλεισαν τη χρονιά με πιο θετικό τόνο: ενισχύθηκαν 0,95% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη της HFR.

Αφού διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για το πώς η ποσοτική χαλάρωση έχει περιορίσει τη μεταβλητότητα στις αγορές και έχει δυσκολέψει το έργο τους, οι διαχειριστές των μακροοικονομικών funds βρήκαν το 2018 συνθήκες ευνοϊκές. Το ισχυρότερο δολάριο και η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων δικαίωσαν τα funds που εδώ και χρόνια στοιχηματίζουν στην επιστροφή του πληθωρισμού -ένα στοίχημα ότι μια ισχυρότερη αμερικανική οικονομία θα ενισχύσει τον πληθωρισμό και θα οδηγήσει υψηλότερα τα επιτόκια.

Στους κερδισμένους συγκαταλέγεται η Tudor Investment Corporation με έδρα το Κονέκτικατ, το Global fund της οποίας έχει σημειώσει κέρδη 10,3% για το έτος. Το fund στοιχηματίζει στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και στο ισχυρότερο δολάριο, ανέφερε μια πηγή.

Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει επίσης κάποιους διαχειριστές κεφαλαίων. To Brevan Howard συγκαταλέγεται στα λίγα funds που εντόπισαν μια ευκαιρία στο χαμηλό spread των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, καθώς αυξάνονταν οι ανησυχίες ότι η χώρα θα έρθει σε ρήξη με την Ε.Ε. και θα αυξήσει τον όγκο του χρέους της. Το στοίχημα αυτό βοήθησε το Brevan να κερδίσει πάνω από 12%.

Αλλά αν και πολλά funds βρίσκονται στο «πράσινο» φέτος, οι τελευταίοι δύο μήνες αποδείχτηκαν δύσκολοι. Για παράδειγμα, το Global fund της Rubicon Fund Management με έδρα το Λονδίνο, το οποίο διοικεί ο CEO Πολ Μπριούερ, ήταν 8% υψηλότερα στο τέλος του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε στους επενδυτές. Το fund έχει ωφεληθεί από τη θέση «short» στα ομόλογα και αρνητική θέση στις μετοχές, ανέφερε πρόσωπο που γνωρίζει τη στρατηγική του fund.

Αλλά η πτώση στις αποδόσεις από τις αρχές Νοεμβρίου ήταν επώδυνη. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, για παράδειγμα, έχει διολισθήσει στο 2,7% από 3,2% στις αρχές Νοεμβρίου. Η Rubicon διέγραψε μέρος των κερδών της και βρισκόταν μόλις 2,5% υψηλότερα τον Δεκέμβριο.

Των Lindsay Fortado και Laurence Fletcher

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ