Άρθρο άποψης: “Η Ελλάς υπεράνω όλων Κώστα Ζουράρι”


Το απόγευμα της Κυριάκης 13 Ιανουαρίου συνομίλησα επί είκοσι λεπτά, τηλεφωνικά με τον Κώστα Ζουράρι, τον οποίο πλέον γνωρίζω προσωπικά. Μαζί του έχω συνομιλήσει αρκετές φορές τηλεφωνικά, αλλά και μία φορά διά ζώσης στην οικία του στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018.

γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Αυτή τη φορά η συζήτησή μας αφορούσε τις δύο ψηφοφορίες που θα γίνουν στη βουλή. Την πρώτη για την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την δεύτερη για την Συμφωνία των Πρεσπών. Αλληλένδετες οι δύο αυτές ψηφοφορίες επειδή (α) φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις ψήφους και για τις δύο με διαφορετικούς συνδυασμούς βουλευτών και (β) επειδή εάν δεν καταφέρει να κερδίσει την πρώτη, δεν θα χρειαστεί να γίνει η δεύτερη, μιας και σε αυτή την περίπτωση η Συμφωνία των Πρεσπών θα συζητηθεί στη βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Ο Κώστας Ζουράρις μου είπε ότι θα δώσει θετική ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, συγκεκριμένα μου είπε “ούτε νεκρός θα ψήφιζα την Συμφωνία των Πρεσπών”.

Του είπα ότι εάν στηρίξει την κυβέρνηση στην πρώτη ψηφοφορία (ψήφος εμπιστοσύνης) θα είναι σαν να στηρίζει και την Συμφωνία των Πρεσπών επειδή υπάρχουν ήδη αυτοί που θα υπερψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών και έτσι αυτή θα κυρωθεί. Επομένως ο μόνος τρόπος να μην περάσει αυτή η Συμφωνία είναι να μην συγκεντρώσει η κυβέρνηση τις 151 θετικές ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία.

Τα επιχειρήματα του Κώστα Ζουράρι για την θετική ψήφο εμπιστοσύνης που προτίθεται να δώσει στην κυβέρνηση είναι τα πιο κάτω:

1) Δεν μπορεί να ρίξει Αριστερή κυβέρνηση επειδή είναι αριστερός. Συγκεκριμένα μου είπε “είμαι προκατακλυσμιαίος αριστερός τεσσάρων γενεών”.

2) Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει να περάσει μεγάλα νομοσχέδια επομένως θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

3) Η μητέρα του και ο πατέρας του ταλαιπωρήθηκαν ως κομουνιστές και στην μνήμη τους δεν μπορεί να ρίξει κυβέρνηση της Αριστεράς.

4) Διαχωρίζει τις δύο ψηφοφορίες και δεν μπορεί να καταψηφίσει την μία επειδή διαφωνεί με την άλλη.

Πρόσθεσε βέβαια ότι θα παλέψει με κάθε τρόπο ώστε να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, όμως τα πιό πάνω τέσσερα σημεία δεν μπορεί να τα ξεπεράσει.

Εγώ του θύμισα την φράση του Σωκράτους στον Κρίτωνα του Πλάτωνα και συγκεκριμένα στο 51β «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσιν». Επομένως του είπα, «ο ελληνικός πολιτισμός, μας δείχνει τον δρόμο και αυτός είναι να έχουμε την πατρίδα μας πάνω από όλα. Δεν θα βάλουμε, ούτε τον πατέρα μας, ούτε την μητέρα μας, ούτε την πολιτική ιδεολογία μας πάνω από την πατρίδα». Έτσι το πρώτο και το τρίτο επιχείρημά του ακυρώνονται. Σχετικά με το δεύτερο επιχείρημά του, του είπα ότι η κυβέρνηση αυτή ουσιαστικά έχει τελειώσει, μάλιστα ακούστηκε η πιθανότητα προκήρυξης εκλογών τον Μάρτιο του 2019, σε δύο μήνες από τώρα. Ποιά είναι αυτά τα «μεγάλα νομοσχέδια που έχει να περάσει αυτή η κυβέρνηση;». Τίποτα μεγάλο δεν έχει να περάσει. Σχετικά με το τέταρτο επιχείρημά του, του είπα ότι οι δύο αυτές ψηφοφορίες συνδέονται και ουσιαστικά γίνονται μία και καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλ. στην παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας.

Του τόνισα ότι: «Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Και ο Παύλος Μελάς είχε πει ότι “η Μακεδονία είναι οι πνεύμονες όλης της Ελλάδος και άνευ αυτών η λοιπή Ελλάς δεν δύναται να ζήσει”. Ακρωτηριάζεται η Ελλάς. Και εσύ Κώστα είχες πει πολύ σωστά ότι όταν δίνουμε όνομα δίνουμε έδαφος». Τότε μου είπε ότι υπερβάλω και δεν μπορεί ένα ανίσχυρο κράτος να βλάψει ένα ισχυρό, επίσης θεωρεί ότι πιθανότερο είναι να διαλυθούν τα Σκόπια παρά να βλάψουν εμάς. Του είπα ότι “ίσως να μπορέσουν να μας βλάψουν μετά από πολλές δεκαετίες” και μου είπε ότι “δεν κινδυνεύει από τίποτα η Ελλάδα”.

Μετά από επανάληψη των επιχειρημάτων ένθεν κακείθεν και μη έχοντας να μου αντιτείνει κάτι πειστικότερο, μου επαναλάμβανε την φράση “ου με πείσεις καν με πείσης”.

Στη συνέχεια του είπα ότι «δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτή η μεγάλη ζημία στον ελληνισμό θα επέλθει και με θετική ψήφο του Ζουράρι. Του Ζουράρι της “Πατριδογνωσίας”, του Ζουράρι που είναι ποτισμένος μέχρι το μεδούλι με τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Του Ζουράρι που πάντα κατανοούσε ότι οι έννοιες “Ελλάς” και “Ελευθερία” συνδέουν την ματαιότητα με το αιώνιο, φράση του αείμνηστου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Η έννοια της Ελλάδος σχετίζεται με την αιωνιότητα, με το επέκεινα και ως εκ τούτου η Ελλάς πρέπει να διαφυλαχθεί. Ζούμε ιστορικές στιγμές και έχετε όλοι σας ευθύνη εκεί στη βουλή. Μάλιστα περισσότερη ευθύνη έχουν όσοι έχουν μεγάλη ιστορία όπως εσύ Κώστα».

Μου ξαναεπανέλαβε ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του και τα επιχειρήματά του συνεχίζουν να είναι αυτά που μου προανέφερε.

Τέλος χαιρετηθήκαμε, του ευχήθηκα περαστικά από μία ταλαιπωρία που βιώνει με το πόδι του και δώσαμε ραντεβού να τα πούμε από κοντά με την πρώτη ευκαιρία. Του έδωσα την ευχή να τον φωτίσει η Παναγία ώστε να πράξει το σωστό και να μην είναι ένας από αυτούς που θα επιτρέψουν την καταστροφή της Ελλάδος.

Κάπου εκεί τελείωσε η συνομιλία μου με τον Κώστα Ζουράρι και μένει να δούμε τι θα πράξει στην αυριανή ψηφοφορία της βουλής. Θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Σωκράτη που υπερασπίστηκε την πατρίδα του, μέχρι τέλους; Όπως είναι γνωστό, στον Σωκράτη έγινε η πρόταση να διαφύγει από την φυλακή (τα είχε κανονίσει όλα ο Κρίτων δωροδοκώντας τον δεσμοφύλακα) και με αυτό τον τρόπο να γλιτώσει τον θάνατο στον οποίο είχε καταδικαστεί. Ωστόσο ο μέγας αυτός φιλόσοφος προτίμησε να πεθάνει. Και έμεινε στην αιωνιότητα. Όλοι κρινόμαστε από τα έργα μας και μπορεί η ζωή μας να είναι πεπερασμένη και σύντομη, όμως οι ιδέες για τις οποίες αγωνιζόμαστε είναι αιώνιες. Όπως αιώνια είναι και η τιμή προς αυτούς που έπραξαν το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα και αιώνιο το ανάθεμα σε αυτούς που την έβλαψαν.

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στο Πισοδέρι στις 17 Ιουνίου 2018 τη στιγμή κατά την οποία στις Πρέσπες παραδίδονταν το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Ήταν αυτός που βιντεοσκόπησε με το κινητό του τον αιμόφυρτο διαδηλωτή ο οποίος τυλιγμένος με την αιματοβαμμένη σημαία των Μακεδονικών Συνταγμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε viral και ευαισθητοποίησε την Ελληνική και Διεθνή κοινή γνώμη. Έχει δημιουργήσει ομάδα στο Facebook με τίτλο «Πισοδέρι 2018 Επιτροπή Αγώνα».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ