Αλέξης Τσίπρας: Δίνει το όνομα της Μακεδονίας για να βγει στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο


Άμεσα κατατίθεται προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών αν και η αντίδραση της αντιπολίτευσης χάλασε τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου – Η πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ να τελειώνει με ψήφο εμπιστοσύνης και Πρέσπες – Ο Τσίπρας πιστεύει ότι δίνοντας το όνομα, οι δανειστές θα τον βγάλουν στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο

Να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες και μέσα στην αναμπουμπούλα που προκαλείται από τις κοινοβουλευτικές εξελίξεις το θέμα της Συμφωνίας των Σκοπίων, φαίνεται να θέλει το Μαξίμου.

Αν και ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχολίασε πως δεν υπάρχει βιασύνη, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.

Διαβάστε εδώ:

Ο Τσίπρας φέρνει τη Συμφωνία των Πρεσπών με fast-track διαδικασίες

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ξεμπερδεύει με την καυτή πατάτα ώστε να αφήσει πίσω του τα δύσκολα θέματα και να προχωρήσει με τα θετικά νομοσχέδια. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως υπάρχει ζωτικός χρόνος που μπορεί να αξιοποιηθεί για να αλλάξει το κλίμα υπέρ της κυβέρνησης.

Το επόμενο κρίσιμο νομοσχέδιο θα είναι αυτό για τις σχέσεις με την εκκλησία αλλά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την ιεραρχία δεν αποκλείεται να έχουν γίνει οι εκλογές του Μαΐου.

Ένας ακόμα λόγος που, για τους ενοίκους του Μαξίμου, πρέπει να κλείσει άμεσα το θέμα είναι οι αγορές.

Θεωρούν πως αφήνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών πίσω θα περάσουν το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας και θα δώσουν την ευκαιρία στο υπουργείο οικονομικών να βγει για δανεικά με χαμηλά επιτόκιο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δηλώσει πως η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει 7 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές το 2019 όμως έχει το περιθώριο να επιλέξει πότε θα εκδώσει ομόλογα χάρη στο δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που συνέστησε τον προηγούμενο χρόνο. Το «μαξιλαράκι» όμως δεν θα αντέξει για πάντα και αυτό το γνωρίζουν.

Ο λόγος πάντως που εν τέλει στην κυβέρνηση επέλεξαν να ακολουθήσουν μια πιο ομαλή διαδικασία ήταν ο χθεσινός (Τρίτη) καυγάς επί της διαδικασίας κατά την έναρξη της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Νίκος Βούτσης δέχθηκε τα βέλη της αντιπολίτευσης για τον σύντομο χρόνο που επιλέχθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μεταξύ άλλων στην ομιλία του να καλεί την κυβέρνηση να μην πράξει το ίδιο με την κύρωση της συμφωνίας. Είχε ήδη γίνει γνωστό πως στα σχέδια ήταν διαδικασίες φαστ τρακ.

Το σενάριο ήθελε ψήφιση Παρασκευή – Σάββατο μιας και την Κυριακή είναι το προγραμματισμένο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Οι αντιδράσεις που θα προκαλούνταν όμως, εκτιμήθηκε πως θα έκαναν μεγαλύτερο κακό. Για αυτό και το πιθανότερο είναι να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή με στόχο να ψηφιστεί Δευτέρα – Τρίτη.

Άλλωστε όπως ομολόγησε και ο Νίκος Βούτσης θεωρούν δεδομένο πως έχουν εξασφαλίσει τις 151 ψήφους αν και η κύρωση περνά και με λιγότερους. «Η συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν τίθεται θέμα εκ του συντάγματος, πρέπει να ψηφιστεί από 151 βουλευτές, για να έχει ισχυρή ισχύ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στους διεθνείς οργανισμούς» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής μεταφέροντας και την άποψη του πρωθυπουργού.

«Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, θα υπάρχει ένα ζήτημα περιορισμένης ευθύνης ως προς την ερμηνεία. Δεν πρόκειται κανείς να θέσει θέμα μη ισχύος της στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά καλό είναι και για τη χώρα και για τη Βουλή, να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και νομίζω πως θα υπάρξει γιατί είναι μια ισχυρή ιστορική συμφωνία», επεσήμανε.

Όταν ρωτήθηκε αν θα τους έχει εμφανίστηκε αισιόδοξος.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ