Ψήφος εμπιστοσύνης: Απόψε τα μεσάνυχτα οι «πρόθυμοι» γατζώνονται στις καρέκλες


Βουλή: Απόψε, μεσάνυχτα Τετάρτης, ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της πρότασης για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το εικονικό «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο – Με δανεικούς από τους ΑΝ.ΕΛ. και το Ποτάμι, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνει τα σχέδια του για παραμονή στην εξουσία και για την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας

Μια από τα ίδια χθες στη Βουλή. Επιβεβαιώθηκε με απόλυτο τρόπο το χαμηλό επίπεδο λόγου των εθνοπατέρων που κυνηγούν τις εντυπώσεις αδιαφορώντας για την ουσία των θεμάτων που καταπιάνονται.

Τσιτάτα και κραυγές επιστρατεύονται για να καλύψουν την έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων και αυτές οι συζητήσεις που άλλοτε δεν συναντούσες ούτε καν στα καφενεία, μεταφέρεται μέσω του καναλιού της Βουλής σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε νοικοκυριό.

Ευτυχώς (δυστυχώς υπό άλλες συνθήκες) η τηλεθέαση βρίσκεται σε πολύ χαμηλά νούμερα. Το μειωμένο τηλεοπτικό ενδιαφέρον το καλύπτει το διαδίκτυο που φιλοξενεί δεκάδες βίντεο για την ψυχαγωγία του κοινού. Εκείνου που έστελνε πίτσες σε πρόεδρο κόμματος, που ανέδειξε σε πολιτικές δυνάμεις ανύπαρκτους και εξασφάλισε μόνιμη δουλειά σε κενούς ανθρώπους, αισχρούς δημαγωγούς κάθε χρώματος.

Και ο φαύλος κύκλος καλά κρατεί. Η κοινωνία επιλέγει εκείνους με τους οποίους διασκεδάζει, εκείνοι συνεχίζουν να διασκεδάζουν το φιλοθεάμον κοινό. Αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Πολιτικάντηδες βολεμένοι που απολαμβάνουν προνομίων.

Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις. Αλλά είναι λίγες. Τόσο λίγες που αν και κάνουν την διαφορά δεν μπορούν να γίνουν τάση, να παρασύρουν τους ψηφοφόρους και να αλλάξουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πολύχρωμης βουλής μας.

Οι λέξεις χάνουν την σημασία τους, την δύναμή τους. Αντικαθίστανται από τον θεατρινισμό, τη στάση του σώματος, το ηχόχρωμα της φωνής, το χτένισμα και το ντύσιμο. Και ένα ντύσιμο μη προβλεπόμενο θα σχολιαστεί. Ο μη προβλεπόμενος λόγος θα περάσει απαρατήρητος από τους πολλούς για να εκπαιδεύσει τους νέους σε μια λάθος κανονικότητα.

Αυτούς έχουμε, αυτούς επιλέξαμε, αυτούς θα επιλέξουμε. Το είδωλό της πλειοψηφίας στον καθρέπτη της κοινωνίας.

Ξημέρωσε μια νέα μέρα με το ενδιαφέρον να στρέφεται και πάλι στη Βουλή. Όχι για την ενημέρωση, όχι για τον σοβαρό λόγο, όχι για τα επιχειρήματα. Για την ψυχαγωγία. Υπερ πάντων…

Μέσα σε κλίμα άγριας αντιπαράθεσης και βαθιάς πολιτικής πόλωσης ξεδιπλώθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατόπιν σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν σχεδόν αμέσως μόλις ξεκίνησε η συζήτηση στο Κοινοβούλιο με τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής να «σφυροκοπούν» το προεδρείο της Βουλής, κάνοντας λόγο για «αντιδημοκρατικές διαδικασίες – εξπρές».

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ζυμώσεις και επαφές, οι 151 βουλευτές που χρειάζεται η κυβέρνηση φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει». Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα δώσουν εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης (οι οποίοι διεγράφησαν από τον Πάνο Καμμένο την Δευτέρα) και από τους ΑΝΕΛ επίσης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις.

Σε αυτούς προστίθεται η ψήφος της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα αλλά και εκείνη του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι.

Βασική επιδίωξη του κ. Τσίπρα ήταν να πείσει ότι δεν είναι προϊόν αποστασίας η ετερόκλητη ομάδα βουλευτών που θα του δώσει ψήφο εμπιστοσύνη. Όταν, μάλιστα, αντιλήφθηκε ότι τα επιχειρήματά του ήταν κάθε άλλο παρά πειστικά, δεν μπόρεσε να κρύψει τον αυταρχισμό του. «Καθίστε κάτω! Καθίστε κάτω! Τώρα θα τα ακούσετε. Τώρα μιλάει ο πρωθυπουργός της χώρας και έχετε την υποχρέωση να ακούσετε με προσοχή!», είπε μέσα σε έντονο εκνευρισμό δείχνοντας ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του.

Τσίπρας: Αγύρτες και επικίνδυνοι στη ΝΔ – Έκανε λάθος ο Καμμένος

«Ζητώ με ευθύνη και σοβαρότητα την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτή την κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια και μπορεί να ανοίξει δρόμους προοπτικής για τον ελληνικό λαό», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την διαφωνία του με την επιλογή του Πάνου Καμμένου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, δηλώνοντας όμως ότι σέβεται την επιλογή του. «Η διαφωνία του Καμμένου με εμένα με την κυβερνητική γραμμή στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας τον οδήγησε να φύγει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του. Το είπα και στον ίδιο, θα το πω και δημόσια: θεωρώ ότι κάνει λάθος, δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά, ούτε θεωρώ ότι η επιλογή αυτή ήταν αναπόφευκτη. Πιστεύω ότι μπορούσε να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση χωρίς να την καταψηφίσει. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία την επιλογή του», είπε.

Ο κ. Τσίπρας έπλεξε το εγκώμιο του μέχρι πριν λίγες μέρες κυβερνητικού του εταίρου.

«Όλα τα δύσκολα βήματα έγιναν από μια κυβέρνηση δύο κομμάτων με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Ήταν μια κυβέρνηση που πολεμήθηκε από τα φερέφωνα του παλιού πολιτικού συστήματος, μαζί με τους αντίπαλούς της. Εκείνοι που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και υλικά αγαθά , και στη συνέχεια έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά και άρχισαν να αισθάνονται φοβισμένοι και αμήχανοι. Όλα τα καταφέραμε μαζί με τους ΑΝΕΛ με τους οποίους έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια σε μια έντιμη συνεργασία και ειλικρινή», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, αρκεί να αξιοποιηθεί η ιστορική ευκαιρία.

«Η συνείδηση μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία. Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πράττει το εθνικά σωστό, διότι όπως εξήγησε, «πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. Πατριωτισμός τέλος δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος. Να βάζεις μπροστά από το κομματικό όφελος, το εθνικό όφελος. Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα. Θέση αρχής και θέση συνείδησης. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν. Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός είπε πως υπάρχουν βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή. «Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους. Μεταξύ αυτών είναι και ο Πάνος Καμένος. Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη στάση του. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που επί 20 χρόνια διακήρυτταν μια θέση. Την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους. Την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί. Και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολιτικά και ηθικά ανέντιμη τη στάση της Νέας Δημοκρατία διότι δεν διαφωνεί με την ουσία αλλά ψάχνει να εφεύρει ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψει στα θολά νερά του συντηρητικού ακροατηρίου. Όπως είπε, εκεί βρίσκεται και η διαφορά τους με τους ΑΝΕΛ.

 

Μητσοτάκης: Τσίπρας – Καμμένος έστησαν άθλιο θέατρο

«Η σημερινή διαδικασία είναι η τελευταία πράξη μιας παράστασης που παίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε βάρος του ελληνικού λαού. Πρόκειται για άθλιο θέατρο που έστησαν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, στόχοι των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου ήταν «πρώτον, να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ακόμα εξουσίας, δεύτερον να κυρωθεί η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και τρίτον να διατηρηθεί ως Κοινοβουλευτική Ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ ώστε να διατηρήσει τα προνόμιά του ο αρχηγός του».

«Ζούμε έναν τραγέλαφο», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως είπε, «η φαρσοκωμωδία των ελιγμών του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου απαιτεί και κομπάρσους, βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν σε αυτή τη Βουλή, αλλιώς έδρασαν και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν, αλλά είναι πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια, αφού κουρέλιασε πρώτα την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως «τον πιο ανέντιμο» πρωθυπουργό μετά τη μεταπολίτευση.

«”Αναντικατάστατο” είχατε αποκαλέσει τον κ. Καμμένο. Και τώρα ξαφνικά, απαλλαγμένος δήθεν από το βάρος της ακροδεξιάς συνιστώσας, κάνετε δήθεν ανοίγματα στην κεντροαριστερά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν χώρισαν, απλώς συγχωνεύθηκαν».



Γεννηματά: Φοβάστε τον λαό για αυτό δεν επιλέγετε τις εκλογές

Με αιχμές κατά του προέδρου της βουλής ξεκίνησε την τοποθέτηση της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας ότι επιχειρεί να παρουσιάσει εικόνα σκληρού δικομματισμού για να ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βέλη της τα έστρεψε και κατά του Αλέξη Τσίπρα επειδή εκτός των άλλων έφυγε από την αίθουσα της ολομέλειας. «Δεν υπάρχουν όρια στη γελιοποίηση. Και γιατί γελοιοποιήστε απόλυτα κύριε Τσίπρα; Γιατί μετά τα όσα έγιναν την Κυριακή έπρεπε να γίνουν εκλογές. Αλλά εσείς δεν θέλετε να μιλήσει ο λαός γιατί φοβάστε τι θα βγει από την κάλπη»τόνισε.

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κουρελού» και υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Παπαδήμου την οποία νωρίτερα είχε στοχοποιήσει ο πρωθυπουργός. «Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν μια κυβέρνηση τριών κομμάτων και ειδικού σκοπού και τον πρώτο κόμμα που την στήριζε είχε την πλειοψηφία της Βουλής» σχολίασε. Θύμησε στον πρωθυπουργό ότι το καλοκαίρι του 2015 τα υπεύθυνα κόμματα της Βουλής έβαλαν πλάτη για να σωθεί η πατρίδα.

«Δεν παίζετε έντιμα κύριε Τσίπρα ούτε δημοκρατικά. Και η πατρίδα δεν ανέχεται άλλο αυτή την φαρσοκωμωδία» σημείωσε ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται πίσω από το ήθος και την προσφορά του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη. «Ήταν δική σας επιλογή και έπρεπε να υπερασπιστείτε την δική σας επιλογή. Αλλά δεν τολμάτε ούτε αυτό. Και αν υπήρχε σοβαρό εθνικό ζήτημα που να επέβαλλε αυτή την επιλογή να έρθετε μέσα σε αυτή την αίθουσα και να ενημερώσετε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό» επεσήμανε.

Και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στο ψεύτικο κυβερνητικό διαζύγιο που υλοποιήθηκε στον πιο βολικό χρόνο για τον πρωθυπουργό. «Ένας γάμος από έρωτα για την εξουσία τελειώνει όπως πρέπει σε ένα διαζύγιο συμφέροντος» σχολίασε ειρωνικά.

Μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και για εκτροπή μέσω της παρέμβασης στην δικαιοσύνη.

 

«Κεραυνοί» Θεοδωράκη κατά Δανέλλη: Κάνεις κάτι χειρότερο από έγκλημα

Στο εσωτερικό του κόμματος του επί της ουσίας απευθύνθηκε μιλώντας στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Σπύρος Δανέλλης πρωταγωνίστησε μιας και ο πρόεδρος του Ποταμιού του απευθύνθηκε προσωπικά: «Αυτό που κάνετε δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος! Στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος, μπορεί να υπάρχει ένστικτο, μπορεί να υπάρχει απερισκεψία. Στο λάθος όμως υπάρχει σκέψη, υπάρχει μελέτη, υπάρχει υπολογισμός. Και γιατί αυτή η απόφαση;» διερωτήθηκε ο Στ. Θεοδωράκης.

Αναφερόμενος στο κόμμα του έκανε έναν γρήγορο απολογισμό για να εξηγήσει γιατί είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα:

«Τα περισσότερα από αυτά που μας κατηγορούν: Ότι δεν έχουμε οργανώσεις, ότι έχουμε εθελοντές και όχι μέλη, δεν είναι αδυναμίες μας.

Είναι συνειδητές επιλογές.

– Συνειδητά το Ποτάμι δεν έστησε κομματικούς μηχανισμούς με αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους. Έχουμε και εμείς το δικαίωμα να γεμίσουμε με αποσπασμένους υπαλλήλους όλη τη χώρα και δεν το κάνουμε.

– Συνειδητά το Ποτάμι δεν άνοιξε γραφεία σε όλη τη χώρα να μαζεύει αιτήσεις και αιτήματα

– Συνειδητά το Ποτάμι δεν παραβίασε την εκλογική νομοθεσία. Δεν έβαλε αφίσες και δεν ξόδεψε δανεικά και αγύριστα

– Συνειδητά στο γραφείο μου στη Σεβαστουπόλεως η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή. Δεν το λέω μεταφορικά. Το λέω κυριολεκτικά.

Θέλαμε λοιπόν να κάνουμε ένα κόμμα αλλιώς, ανοιχτό – σύγχρονο – αντιγραφειοκρατικό!

Και τα καταφέραμε» είπε.

Ξεκαθάρισε πως η ψήφος εμπιστοσύνης είναι η κόκκινη γραμμή που το κόμμα του δεν θα περάσει.

Αναφερόμενος στον πρώην πια βουλευτή του τόνισε πως «Θέλω και εδώ να είμαι κατηγορηματικός. Δεν εξαγοράσθηκε. Ούτε λεφτά παζάρεψε – ούτε καρέκλα. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Αλλά αυτό δεν κάνει μικρότερο το λάθος του. Σε μια συνεχή έξαρση εγωισμού, έβαζε κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα πάνω από όλα το δικό του θέλω».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους βουλευτές που έχει χάσει: «Γιατί ο Δανέλλης δεν είναι ο μόνος. Είναι και ο Φωτήλας και ο Μπαργιώτας και ο Αχμέτ και η Μάρκου και ο Θεοχάρης. Αναφέρομαι μόνο σε αυτούς που έφυγαν από το Ποτάμι και όχι σε όλους όσοι άλλαξαν κόμματα.

Αλήθεια; Τι σύμπτωση και αυτή! Όλοι πηγαίνουν σε μεγαλύτερα κόμματα και δεν βρίσκεται ένας -Ένας!- να πει ‘’η συνείδηση μου με οδηγεί να εγκαταλείψω το μεγάλο μου κόμμα και να πάω σε ένα μικρότερο’’».

Θύμισε πως οι τελευταίες εκλογές έγιναν με λίστα σημειώνοντας πως «στη δική μας ηθική δεν πρέπει να επιτρέπεται σε έναν βουλευτή να αλλάζει κοινοβουλευτική ομάδα διάρκεια μιας θητείας.

Και, σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, το δικό σας καταστατικό, εξ όσων γνωρίζω, πάει ακόμα μακρύτερα. Ζητάτε την παράδοση της έδρας από όσους ψηφίζουν κόντρα στην κομματική γραμμή. Αλλά προφανώς τα δικά σας – δικά σας και τα δικά μας – δικά σας».

 

Κουτσούμπας: H κυβέρνηση έκανε τη χώρα αμερικανικό στρατόπεδο

«Η σημερινή διαδικασία είναι αποτέλεσμα παζαριών» υποστήριξε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή κατά τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Υποστήριξε πως το πολιτικό διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. βολεύει και τους δύο, συμπληρώνοντας πως «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή, το ζήτημα είναι ο ίδιος ο λαός να καταψηφίσει την κυβέρνηση, μέσα από τους καθημερινούς αγώνες του και στις εκλογές».

Παράλληλα, σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας «μαζί με τον κ. Καμμένο μετέτρεψε τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανικό στρατόπεδο» ενώ χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «καταπέλτη για όλους τους λαούς των Βαλκανίων».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ