Πατάτες: Εξίσου βλαβερές για την ψυχική υγεία με τις οθόνες

Όλοι γνωρίζουμε πως οι πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη δεν βλάπτει μόνο τα μάτια μας αλλά και την ψυχική μας υγεία. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η χρήση κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ και φορητών υπολογιστών δεν είναι χειρότερη για την ψυχική υγεία των εφήβων από ό,τι είναι το να… τρώνε πατάτες.

Σύμφωνα με με την μελέτη, μόνο το 0,4% της ψυχικής κατάστασης των εφήβων μπορεί να αποδοθεί στη χρήση των κάθε είδους συσκευών με οθόνες.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Διαδικτύου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 300.000 εφήβους στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Human Behaviour».

Ο επικεφαλής της έρευνας Άντριου Πρζιμπίλσκι και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως αντίθετα με την τάση για τη δημιουργία πανικού σχετικά με το χρόνο που περνάνε τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη, τελικα δεν έχει και τόση σημασία για την ψυχική υγεία τους. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι από μόνη της η χρήση μιας οθόνης έχει στη χειρότερη περίπτωση αμελητέα σχέση με την ψυχική υγεία των νέων», υποστήριξε ο Πρζιμπίλσκι.

Άλλα πράγματα, όπως ο επαρκής ύπνος και η συνήθεια να τρώει πρωινό, έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην ψυχική υγεία ενός εφήβου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η χρήση κάνναβης είναι σχεδόν τρεις φορές πιο επιζήμια από τη χρήση μιας οθόνης, ενώ ο εκφοβισμός («μπούλινγκ») είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο επιβλαβής για την ψυχική υγεία ενός νέου.

Ο Πρζιμπίλσκι δήλωσε ότι έχει υπάρξει πολλή παραπληροφόρηση και παρερμηνεία των επιστημονικών μελετών σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά, κάτι που προκαλεί σύγχυση τόσο στους γονείς όσο και στις αρμόδιες Αρχές.

«Μπορέσαμε να δείξουμε ότι το να συμπεριλάβει κανείς τις πατάτες στη διατροφή του, έχει παρόμοια με τις οθόνες σχέση με την ψυχική κατάσταση των εφήβων. Το να φοράει ένα παιδί φακούς επαφής, επιδρά περισσότερο αρνητικά από ό,τι οι οθόνες», ανέφερε ο Βρετανός ερευνητής.

Η ερευνήτρια Έϊμι Όρμπεν της Οξφόρδης επεσήμανε ότι «υπάρχουν πάνω από 600 εκατομμύρια πιθανοί τρόποι να αναλύσει κανείς τα δεδομένα. Αν θέλει κανείς, μπορεί να βρει μια μεγάλη γκάμα από θετικές ή αρνητικές συσχετίσεις ανάμεσα στην τεχνολογία και στην ψυχική κατάσταση ή να μην βρει καμία απολύτως συσχέτιση».

Πρόσφατα, το Βασιλικό Κολλέγιο Παιδιάτρων της Βρετανίας αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι η χρήση οθονών είναι εγγενώς επιβλαβής. Γι’ αυτό συμβούλευσε τη βρετανική κυβέρνηση να μη δημοσιοποιήσει κάποια επίσημη σύσταση σχετικά με το πόσο χρόνο επιτρέπεται τα παιδιά να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους.

Όμως άλλοι επιστήμονες είναι πολύ πιο ανήσυχοι για τις δυνητικές επιπτώσεις από το «κόλλημα» μπροστά σε μια οθόνη. Το μέλλον θα δείξει πού θα καταλήξει αυτή η διελκυστίνδα μεταξύ αισιόδοξων και απαισιόδοξων, η οποία υπάρχει και σε άλλα πεδία.

Τέτοιο τυπικό παράδειγμα σύγκρουσης τεχνο-αισιόδοξων και τεχνο-απαισιόδοξων αποτελεί η εκτίμηση για το ποια θα είναι τελικά η επίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής στην απασχόληση και στις θέσεις εργασίας του μέλλοντος.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ