3 Λόγοι που δημιουργούν την κυτταρίτιδα

Αν έχετε ψάξει «πώς να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα» πρόσφατα, δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή.

Πρώτον, η κυτταρίτιδα είναι φυσιολογική. Είναι φυσικό και μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των σχημάτων, μεγεθών, ηλικιών και φύλων.

Δεύτερον, το να έχεις κυτταρίτιδα δεν σε κάνει περισσότερο ή λιγότερο άξιο από τον επόμενο. Η κυτταρίτιδα είναι ένα σωματικό φαινόμενο και το να την έχεις (ή να μην την έχεις) δεν πρέπει ποτέ να εκλαμβάνεται ως δείκτης καλοσύνης ή ηθικής υπεροχής. Τέλος – και το πιο σημαντικό – η κυτταρίτιδα δεν είναι πραγματικός δείκτης του πόσο υγιείς είστε.

Από τι προκαλείται η κυτταρίτιδα;

1. Ορμόνες

Οι ορμονικές ανισορροπίες θεωρούνται κρίσιμη αιτία της κυτταρίτιδας. Μια τέτοια ορμονική κατάσταση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης, καθώς και κατά τη λήψη ορμονικών αντισυλληπτικών ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT). Επίσης, όταν τα οιστρογόνα αρχίζουν να μειώνονται καθώς γερνάμε, οι υποδοχείς στα αιμοφόρα αγγεία και στους μηρούς χάνονται με αποτέλεσμα τη μειωμένη κυκλοφορία. Με μειωμένη κυκλοφορία, βλέπουμε λιγότερο οξυγόνο και θρέψη σε αυτήν την περιοχή, και με αυτό, βλέπουμε μείωση της παραγωγής κολλαγόνου. Τα λιποκύτταρα αρχίζουν επίσης να γίνονται μεγαλύτερα, γεγονός που τα κάνει να προεξέχουν μέσα από το κολλαγόνο και να γίνονται αυτό που ξέρουμε ότι είναι κυτταρίτιδα.

2. Ηλικία

Η κυτταρίτιδα μπορεί να γίνει πιο ορατή καθώς μεγαλώνετε και το δέρμα σας γίνεται πιο λεπτό και χάνει την ελαστικότητά του. Αυτό εκθέτει τους κυματισμένους συνδετικούς ιστούς από κάτω.

3. Η ποσότητα της άσκησης που κάνετε

Η ποσότητα της άσκησης που κάνετε μπορεί να έχει αντίκτυπο (αν και είναι σημαντικό να είστε δίκαιοι με τον εαυτό σας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους ένα και δύο). Η σύσφιξη των μυών κάτω από την κυτταρίτιδα θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της εμφάνισης του δέρματος. Ευτυχώς, βρίσκεστε στο σωστό μέρος εάν χρειάζεστε ένα δομημένο σχέδιο για να σας ξυπνήσει και να κινηθείτε τακτικά.

Μπορώ να απαλλαγώ από την κυτταρίτιδα μέσω της άσκησης;

Και πάλι, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν είναι το καλύτερο και το τέλος. Όχι μόνο βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων σωματικού λίπους, αλλά βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία και τον μυϊκό τόνο σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα. Η βελτιωμένη κυκλοφορία θα κρατήσει τόσο το δέρμα όσο και τον συνδετικό ιστό πιο υγιή, καθώς και βοηθώντας στην εξάλειψη των αποβλήτων και στην υπερβολική κατακράτηση υγρών που επιδεινώνει και πάλι την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Η μείωση της συσσώρευσης υγρών μπορεί επίσης να βοηθήσει με τη χρήση ενός ρολού αφρού μετά από κάθε προπόνηση.

Ποιες τροφές προκαλούν κυτταρίτιδα;

Αν και καμία δίαιτα ή ομάδα τροφίμων δεν είναι η αιτία (ή η λύση) της κυτταρίτιδας, ορισμένα πράγματα μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

  • Τρόφιμα βαριά σε αλάτι, όπως επεξεργασμένα έτοιμα γεύματα. Το πολύ νάτριο αυξάνει την κατακράτηση νερού στο σώμα σας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και να ενισχύσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας
  • Αλκοόλ και αναψυκτικά και ανθρακούχα ποτά, τα οποία είναι πλούσια σε σάκχαρα και μπορούν να συμβάλουν στην αποθήκευση λίπους
  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ραφιναρισμένη ζάχαρη (σκεφτείτε: μπισκότα, κέικ και παρόμοια) τα οποία, όπως παραπάνω, μπορούν να συμβάλουν στην αποθήκευση λίπους

Προσπαθήστε να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C που ενισχύει το κολλαγόνο (που βρίσκεται στα ακτινίδια, τα πορτοκάλια και τις ντομάτες, για να αναφέρουμε μερικά), η οποία μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας να φαίνεται πιο λείο.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ