Γάλα βρώμης: Είναι πιο υγιεινό από άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης;


Αν αποφεύγετε το αγελαδινό γάλα επειδή σας προκαλεί προβλήματα, όπως φούσκωμα, ακμή ή δυσπεψία, ή επειδή είστε χορτοφάγοι, μπορείτε να διαλέξετε από μια σειρά γαλακτοκομικών φυτικής προέλευσης.

Το γάλα αμυγδάλου και το γάλα σόγιας είναι ίσως τα πιο δημοφιλή, τι γνωρίζετε όμως για το γάλα βρόμης;

Είναι υγιεινό;
Σε γενικές γραμμές, ένα φλιτζάνι γάλακτος βρόμης δίνει 130 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια λιπαρών (0 εκ των οποίων κορεσμένα), 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Καλύπτει δε το 35% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο και το 25% σε βιταμίνη D.

Συγκριτικά με τα άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης, το γάλα βρόμης έχει λιγότερες πρωτεΐνες από το γάλα σόγιας, αλλά περισσότερες από το γάλα αμυγδάλου. Δίνει επίσης περισσότερες θερμίδες ανά μερίδα.

Το σημείο στο οποίο φαίνεται να υπερτερεί έναντι άλλων το γάλα βρόμης, είναι η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, οι οποίες ωφελούν την πέψη και την υγεία της καρδιάς. Επειδή πρόκειται για διαλυτές ίνες, συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος.

Γεύση
Λόγω της πλούσιας και κρεμώδους υφής του, το γάλα βρόμης μοιάζει αρκετά με το αγελαδινό και αποτελεί άριστο υποκατάστατό του, π.χ. στον καφέ. Ακόμη και όσα δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη, έχουν πιο γλυκιά γεύση συγκριτικά με τα άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης. Η βρόμη περιέχει υδατάνθρακες με τη μορφή αμύλου. Κάποιες εταιρείες μετατρέπουν το άμυλο σε σάκχαρα με τη χρήση ενζύμων, με αποτέλεσμα να αποκτά πιο γλυκιά και κρεμώδη υφή. Αυτό εξηγεί γιατί όταν κοιτάζετε τη συσκευασία, το μη ζαχαρούχο γάλα βρόμης έχει 17 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων. Αντίστοιχα, το μη ζαχαρούχο γάλα αμυγδάλου έχει μηδέν.

Προσοχή στα πρόσθετα σάκχαρα και τη γλουτένη
Πολλές εναλλακτικές γάλακτος, όπως το γάλα βρόμης, περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, γι’ αυτό ελέγχετε πάντα τις ετικέτες. Το ίδιο ισχύει και εάν αποφεύγετε τη γλουτένη. Η καθαρή βρόμη δεν περιέχει γλουτένη, υπάρχει όμως ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης κατά την επεξεργασία.

Πώς θα το φτιάξετε μόνοι σας
Μπορείτε να φτιάξετε γάλα βρόμης μόνοι σας, εύκολα και οικονομικά. Αν θέλετε να αποφύγετε τα φυτοφάρμακα και τη γλουτένη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογική βρόμη. Προσθέστε ένα φλιτζάνι νιφάδων βρόμης και τέσσερα φλιτζάνια νερού στο μπλέντερ και χτυπήστε το μείγμα σε υψηλή ταχύτητα. Σουρώστε και πιείτε το. Μπορείτε να προσθέσετε εκχύλισμα βανίλιας, κανέλα ή κακάο για να ενισχύσετε τη γεύση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ