Το ΡΚΚ πίσω από την τρομακτική επίθεση στην Τουρκία – Ανέλαβε την ευθύνη


Το ΡΚΚ πίσω από την τρομακτική επίθεση μπροστά από τουρκικά κυβερνητικά κτίρια στην Άγκυρα – Καταδικάζει το ΥΠΕΞ

Δύο δράστες πυροδότησαν βόμβα μπροστά από τουρκικά κυβερνητικά κτίρια στην Άγκυρα την Κυριακή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο και να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί.


Την ευθύνη για την έκρηξη, η οποία ήταν η πρώτη στην τουρκική πρωτεύουσα από το 2016 και συνέβη κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου την Κυριακή, λίγες ώρες πριν οι βουλευτές επιστρέψουν μετά από τρίμηνες καλοκαιρινές διακοπές ανέλαβαν αργότερα Κούρδοι μαχητές.

Ο ιστότοπος ANF News, ο οποίος πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ανέφερε ότι μια ομάδα που ονομάζεται «Τάγμα Αθάνατων» πραγματοποίησε την επίθεση, επικαλούμενη δήλωση του PKK.

Το ΡΚΚ πίσω από την τρομακτική επίθεση στην Τουρκία – Ανέλαβε την ευθύνη

Η δήλωση περιέγραφε τη βομβιστική επίθεση ως «επίθεση αυτοκτονίας» που είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου και πραγματοποιήθηκε από «μια ομάδα μας που συνδέεται με το Τάγμα των Αθανάτων μας».

Το PKK έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεκίνησε μια εξέγερση στη νοτιοανατολική Τουρκία το 1984 και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Ερλικαγιά δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι δύο επιτιθέμενοι προσέγγισαν το κτίριο της γενικής διεύθυνσης ασφαλείας περίπου στις 9.30 π.μ. τοπική ώρα την Κυριακή με ένα επαγγελματικό όχημα.

Σύμφωνα με τον Ερλικαγιά, ο ένας σε μια επίθεση αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικά, ενώ ο δεύτερος σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονταν έξω από το κτίριο. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στο περιστατικό, πρόσθεσε.

Ερντογάν προς τρομοκράτες μετά την επίθεση στην Άγκυρα: «Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά»

«Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του κοινοβουλίου, μερικές ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο κοινοβούλιο, το οποίο ξεκίνησε τις συνεδριάσεις του για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ο κ. Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι «η Τουρκία περιμένει πλέον τίποτα από την Ε.Ε. που μας έκανε να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια».

«Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην Ε.Ε., όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα, γύρω στις 09.30, πραγματοποιήθηκε ενέργεια αυτοθυσίας από ομάδα που συνδέεται με το Τάγμα των Αθανάτων εναντίον των εγκαταστάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας. Είχε προβλεφθεί ότι αυτή η ενέργεια θα γινόταν την ημέρα των εγκαινίων της Βουλής, πολύ κοντά στο κτίριο της Βουλής για να εναντιωθεί στο κέντρο σφαγής και βασανιστηρίων. Έγινε ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί, χωρίς κανένα εμπόδιο.

Αυτή η δράση αυτοθυσίας, η οποία ήταν πλήρως επιτυχής από τους ακτιβιστές συντρόφους μας που εκκαθάρισαν το φυλάκιο και μπήκαν μέσα, πέτυχε το στόχο της.  Ωστόσο, ως συνήθως, το φασιστικό καθεστώς AKP-MHP επέλεξε να αρνηθεί κατάφωρα τις απώλειες που υπέστη σε αυτή τη δράση, με μεγάλη ασέβεια προς τον λαό και το κοινό. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν ήθελαν τα μέλη του Τάγματος Αθανάτων, θα μπορούσαν να έχουν κάνει μια μικρή αλλαγή στον χρόνο δράσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή δεν έγινε συνειδητά. Ο στόχος της αποστολής τηρήθηκε.

Η δράση που έλαβε χώρα βασίστηκε στις απάνθρωπες πρακτικές και τις πολιτικές απομόνωσης που αναπτύχθηκαν σε όλα τα μπουντρούμια της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, οι οποίες παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβλέποντας τους εθνικούς και διεθνείς νόμους. Βασίστηκε επίσης στη χρήση χημικών όπλων που απαγορεύεται από τους παγκόσμιους νόμους του πολέμου κατά των ανταρτών μας, στη λεηλασία και την καταστροφή του Κουρδιστάν.

Το ΡΚΚ πίσω από την τρομακτική επίθεση στην Τουρκία – Ανέλαβε την ευθύνη

Είναι μια πράξη αυτοάμυνας που στοχεύει στο να υπάρχει προειδοποίηση ενάντια στη σφαγή και τις φασιστικές πιέσεις στον λαό του Κουρδιστάν και σε όλους τους δημοκρατικούς κύκλους. Εάν το γενοκτονικό και φασιστικό καθεστώς AKP-MHP συνεχίσει να διαπράττει αυτά τα εγκλήματα, οι νόμιμες ενέργειες της επαναστατικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν.

Αυτή η ουσιαστική πράξη ηρωισμού, που έλαβε χώρα ειδικά την ημέρα των εγκαινίων της Βουλής, αποδόθηκε στη μνήμη του διοικητή του Κράτους μας στο Amed, Axin Mus (Hulya Demirer), ο οποίος ήταν κάποτε διοικητής του τάγματος των Αθανάτων, και των συντρόφων που ήταν μαρτύρησε μαζί του. Αυτή τη σπουδαία και ιστορική δράση πραγματοποίησαν οι σύντροφοί μας Ροχάτ Ζιλάν και Ερντάλ Σαχίν. Θυμόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη τους αθάνατους υπερασπιστές που πραγματοποίησαν αυτή τη δράση, συγχαίρουμε αυτούς τους ηρωικούς αγωνιστές και όλους τους συντρόφους που συνέβαλαν σε αυτή τη δράση και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια. «Δηλώνουμε ότι αργότερα θα μοιραστούμε με το κοινό τα λεπτομερή στοιχεία ταυτότητας των γενναίων και αυτοθυσιασμένων αγωνιστών του Τάγματος Αθανάτων που πραγματοποίησαν αυτή την ηρωική πράξη και προσφέρουμε τα σέβη μας».

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ
«Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», πρόσθεσε το ΥΠΕΞ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ