Βενετία: Μάρτυρες περιγράφουν πώς έπεσε το λεωφορείο από τη γέφυρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 άνθρωποι [βίντεο]

MESTRE Disastro autobus cavalcavia

Βενετία: Τραγωδία με τουλάχιστον 21 νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και 8 τραυματίες, σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (3/10) στο Μέστρε της Ιταλίας, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βενετία, όταν λεωφορείο για άγνωστες μέχρι στιγμές αιτίες έπεσε από γέφυρα.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι το λεωφορείο να χτύπησε τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη πτώση του και να πήρε φωτιά στο έδαφος, γράφει η Il Gazzettino.

Ο οδηγός δεν κατάφερε να αποφύγει την πτώση του λεωφορείου σε σιδηροτροχιά, η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από την οδογέφυρα.

Δυστυχώς, ο  αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς πολλοί τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση ενώ υπάρχουν αναφορές για 4-5 αγνοούμενους.

Οι διασώστες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να απομακρύνουν το λεωφορείο καθώς χρειάζεται να κρυώσουν οι μηχανές. Ο έλεγχος στο λεωφορείο ολοκληρώθηκε και δεν βρέθηκαν άλλες σοροί ωστόσο θα πρέπει να κρυώσει το όχημα και να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο θύμα και κάτω από το όχημα.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών του Βένετο, Πάολο Ρόσι, περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα σωστικά συνεργεία καθώς εξαιτίας της φωτιάς ήταν δύσκολο να επιχειρήσουν.

Ο 27χρονος Μπουμπακάρ Τουρέ, ένας μετανάστης που εργάζεται σε εταιρεία με γιοτ και έφτασε στην Ιταλία από τη Γκάμπια για να δουλέψει, περιέγραψε πως προσπάθησε να σώσει ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στο μέσον του λεωφορείου «τράβηξα έξω από το λεωφορείο τρεις – τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους κι ένα μικρό κορίτσι».

«Βλέποντας αυτή τη σκηνή με έκανε να νιώσω άρρωστος επειδή το λεωφορείο χτύπησε σε ευθεία. Υπάρχουν τέσσερα παιδιά που νοσηλεύονται και δύο νεκρά αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλα. Πολλά από τα πτώματα ήταν χωρίς χαρτιά που σημαίνει ότι ήταν ανήλικα. Στην επαγγελματική μου ζωή δεν έχω δει ξανά κάτι παρόμοιο. Είναι θλιβερό», είπε χαρακτηριστικά.

Βενετία: Το χρονικό

Η ιταλική εφημερίδα Il Gazzettino, έγραψε πως το λεωφορείο που μετέφερε αλλοδαπούς σε κάμπινγκ κοντά στη Βενετία, φέρεται να τυλίχθηκε στις φλόγες πριν την πτώση του από οδογέφυρα, στην περιοχή του Μέστρε.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση οι τραυματίες είναι 15 εκ των οποίων πέντε σε σοβαρή κατάσταση. Στο λεωφορείο επέβαιναν Ουκρανοί, Γερμανοί, Γάλλοι και Κροάτες που μετέβαιναν σε κάμπινγκ της Μαργκέρα, έξω από τη Βενετία.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως είναι πιθανό να πρόκειται για Ουκρανούς πρόσφυγες που διέμεναν προσωρινά σε κάμπινγκ.

Όπως είπε ο νομάρχης του Βένετο Μικέλε Ντι Μπάρι ανάμεσα στους τραυματίες «είναι Ουκρανοί, ένας Γάλλος, ένας Κροάτης κι ένας Γερμανός». Ακόμα μιλώντας στο Tg1, δήλωσε πως «είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τα πτώματα».

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της επαρχίας Βένετο, Λούκα Ζαϊα δήλωσε συγκλονισμένος από το δυστύχημα. «Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ήμουν μάρτυρας ενός δυστυχήματος όπως αυτό», δήλωσε στο Rainews24. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις ανήλικοι τραυματίες, δύο 16χρονοι και δύο παιδιά», προσέθεσε.

Ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπουνιάρο έκανε γνωστό ότι κήρυξε την Τετάρτη ημέρα πένθους στην πόλη του. Στο ίδιο μήκος και ο Λούκα Ζάια, ο οποίος όπως είπε όλες οι σημαίες στο Βένετο θα κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους.

Βενετία: Τα διαβατήρια αποκάλυψαν τις εθνικότητες των επιβατών

Tο λεωφορείο πραγματοποιούσε δρομολόγιο χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, και σύμφωνα με την Il Gazzettino. σε αυτό επέβαιναν Ουκρανοί, Γερμανοί, Κροάτες και Γάλλοι τουρίστες, όπως προέκυψε από την ανακάλυψη διαβατηρίων. Το λεωφορείο επέστρεφε στο κάμπινγκ Hu, πρώην Jolly, στη Marghera.

Βενετία: Στους 21 οι νεκροί και 18 οι τραυματίες -Νεκρός ο 40χρονος οδηγός

Ο 40χρονος Ιταλός οδηγός του λεωφορείου, με το όνομα Αλμπέρτο Ριτσότο έχασε τη ζωή του. Ζούσε στο Tezze di Piave, στην επαρχία του Τρεβίζο.

Νεκροί ανασύρθηκαν 21 άνθρωποι από τα συντρίμμια του λεωφορείου ενώ σε 18 ανέρχονται οι τραυματίες, ανάμεσά τους τρία παιδιά ενώ κάποιοι άνθρωποι αγνοούνται.

Φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόζι, τόνισε πως το λεωφορείο είχε κινητήρα φυσικού αερίου και η απόσταση που χώριζε την οδογέφυρα από τη σιδηροτροχιά, όπου έπεσε, ήταν περίπου 30 μέτρα, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων.

Πένθος στη Βενετία

Διεξάγονται έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια που οδήγησαν στη πτώση του λεωφορείου από την οδογέφυρα, το οποίο κατέληξε δίπλα σε σιδηροδρομική γραμμή και πήρε φωτιά ενώ πολλοί επιβάτες που σκοτώθηκαν φέρονται να απανθρακώθηκαν.

Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπουνιάρο, κήρυξε την Τετάρτη ημέρα πένθους στην πόλη του.

Συλλυπητήρια Μελόνι και Μακρόν

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, σε ανάρτησή της στο Facebook, εξέφρασε τη συμπαράστασή της προς τις οικογένειες των θυμάτων.

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για το σοβαρό ατύχημα που συνέβη στο Mestre. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, τις οικογένειες και τους φίλους τους. Είμαι σε στενή επαφή με τον δήμαρχο Luigi Brugnaro και τον υπουργό Matteo Piantedosi», ανέφερε η Ιταλίδα πρωθυπουργός στο Facebook.

Τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Οι σκέψεις μας απόψε είναι με τον ιταλικό λαό, με τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων της τρομερής τραγωδίας στη Βενετία», έγραψε στην πλατφόρμα X (twitter).


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ