Καρκίνος του εγκεφάλου: Οι γυναίκες αντιδρούν καλύτερα στην χημειοθεραπεία από τους άνδρες


Μια από τις πρώτες κινήσεις των γιατρών όταν διαγνώσουν καρκίνο του εγκεφάλου σε κάποιον ασθενή τους είναι να δώσουν το πράσινο φως για χημειοθεραπεία. Αυτή μπορεί να είναι επίπονη και βασανιστική για τον ασθενή, τις περισσότερες φορές όμως έχει κάποιο αποτέλεσμα. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η χημειοθεραπεία για το γλοιοβλάστωμα, την πιο συχνή και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, είναι πιο αποτελεσματική στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 63 ασθενείς με γλοιοβλάστωμα. Οι εθελοντές ήταν 40 άνδρες και 23 γυναίκες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine.

Ο επικεφαλής της έρευνας Joshua Rubin και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι γυναίκες δείχνουν πιο σημαντική και σταθερή υποχώρηση των όγκων μετά τη χημειοθεραπεία, ενώ οι άνδρες δεν ανταποκρίνονται εξίσου καλά. Μελετώντας το γενετικό «προφίλ» των όγκων, οι ερευνητές βρήκαν ανάμεσα στα δύο φύλα μεγάλες γενετικές διαφορές στους καρκινικούς όγκους τους, οι οποίες καθορίζουν και τη διαφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης (μεγαλύτερο για τις γυναίκες).

Οι όγκοι του γλοιοβλαστώματος, σύμφωνα με τη μελέτη, εμφανίζουν δέκα διακριτικούς γενετικούς υποτύπους, πέντε ανδρικούς και πέντε γυναικείους, καθένας από τους οποίους έχει ξεχωριστό γονιδιακό «προφίλ» και επίσης ξεχωριστή επιβίωση. Έτσι, γυναίκες με ένα υποτύπο μπορούν να ζήσουν πάνω από τρία χρόνια, ενώ γυναίκες με άλλους υποτύπους λίγο πάνω από ένα έτος. Αντίστοιχα, άνδρες με ένα συγκεκριμένο υποτύπο μπορούν να ζήσουν πάνω από 18 μήνες, ενώ άνδρες με άλλους υποτύπους ζουν λίγο πάνω από 12 μήνες.

Στις ασθένειες γενικά οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα οφείλονται συνήθως στις διαφορετικές ορμόνες, γι’ αυτό π.χ. τα γυναικεία οιστρογόνα συμβάλλουν σημαντικά στο να παθαίνουν οι γυναίκες πολύ συχνότερα καρκίνο του μαστού από ό,τι οι άνδρες. Όμως στο γλοιοβλάστωμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν εμπλέκονται οι ορμονικές διαφορές.

Το γλοιοβλάστωμα σκοτώνει περίπου τους μισούς ασθενείς μέσα σε 14 μήνες από τη διάγνωσή του. Ο εν λόγω καρκίνος διαγιγνώσκεται σχεδόν σε διπλάσιους άνδρες από ό,τι γυναίκες, συνήθως σε ηλικία άνω των 50 ετών.
Η συνήθης αντιμετώπισή του είναι επιθετική, μέσω χειρουργικής αφαίρεσης του εγκεφαλικού όγκου, η οποία ακολουθείται από χημειοθεραπεία (κυρίως με το φάρμακο τεμοζολομίδη ή ΤΜΖ) και ακτινοβολίες. Όμως συχνά τα καρκινικά κύτταρα επιβιώνουν και συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, με συνέπεια οι περισσότεροι όγκοι να επανεμφανίζονται μέσα σε έξι περίπου μήνες.

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ