Κατρίν Ντενέβ – Ιβ Σεν Λοράν: Αυτός ο έρωτας…


Η Κατρίν Ντενέβ ήταν 22 χρόνων όταν γεννήθηκε αυτή η σχέση. Ο Ιβ Σεν Λοράν ήταν 29 κι ακόμα δεν είχε επιβάλει την υπογραφή του στη μόδα: ήταν το τρομερό παιδί που δούλευε στον Οίκο Dior και για το οποίο όλοι ψιθύριζαν με θαυμασμό. Η Ντενέβ επρόκειτο να παρουσιαστεί στη Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας κι ήταν ο τότε άντρας της, ο φωτογράφος Ντέιβιντ Μπέιλι, που της πρότεινε να «τσεκάρει τον Ιβ» για να βρει το φόρεμα που θα έβαζε στην επίσημη επίσκεψη. Ο Σεν Λοράν σχεδίασε, ειδικά για εκείνη, ένα λευκό φόρεμα με κόκκινο κέντημα, μεταξύ βρετανικού regancy και ανατολίτικου φολκ κι αυτή ήταν η αρχή μιας υπέροχης φιλίας…

Εκείνη την περίοδο, η Ντενέβ ετοιμαζόταν να πρωταγωνιστήσει στην «Ωραία της Ημέρας» του Λουί Μπουνιουέλ και πρότεινε στον Ιβ Σεν Λοράν να σχεδιάσει τα ρούχα τής ηρωίδας της, της αισθησιακής Σεβερίν. Αν η ταινία χαράχτηκε στη συλλογική μνήμη των θεατών και στην Ιστορία του κινηματογράφου, άλλο τόσο κλασικά έμειναν αυτά τα ρούχα: η γυαλιστερή μαύρη καμπαρντίνα, τα παλτό, τα κομψά ταγιέρ και φορέματα, παραπλανητικό περιτύλιγμα ενός συνταρακτικού πάθους. Με την προβολή της ταινίας στις αίθουσες, πουλήθηκαν 200.000 ζευγάρια γοβάκια σαν αυτά που στόλιζαν τα πόδια της Σεβερίν.

Η Ντενέβ κι ο Σεν Λοράν έγιναν επιστήθιοι φίλοι, με μια τρυφερότητα που προέκυψε κι από τις παράλληλες πορείες τους προς τη διασημότητα. Αλληλογραφούσαν συχνά, ο Ιβ την αποκαλούσε «Κατρίν, γλυκιά μου» κι εκείνη του έστελνε ροδοπέταλα σε απαλά χρώματα, όπως εξιστορούσε ο σχεδιαστής σε συνέντευξή του στο Elle το ’92.

Συχνά, σε δικές της συνεντεύξεις, η Κατρίν Ντενέβ μιλά για τον Ιβ Σεν Λοράν, για τη «σιωπηλή συνενοχή, τα τρελά γέλια και τη μελαγχολία» που τη συνέδεαν με «τον άνδρα που σχεδίαζε ρούχα με μόνο σκοπό να ομορφαίνει τις γυναίκες».

Τώρα, η Ντενέβ ετοιμάζεται να πουλήσει ένα από τα ακίνητά της, το σπίτι της στη Νορμανδία: καθώς, για δεκαετίες, τα κυριολεκτικά εκατοντάδες ρούχα και αξεσουάρ που τής είχε σχεδιάσει ο Ιβ Σεν Λοράν αποθηκεύονταν εκεί – κι επειδή ο χρόνος περνά – θα πουληθούν κι αυτά, «όχι χωρίς κάποια θλίψη», όπως λέει η σταρ, για την ακρίβεια θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Christie’s στις 24 Ιανουαρίου. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται και όλες οι εκδοχές του «Le Smoking», του ανυπέρβλητου κοστουμιού που ο Σεν Λοράν είχε φτιάξει για την Ντενέβ και «ανανέωνε» με κάθε αλλαγή της δεκαετίας.

Οι τιμές της δημοπρασίας ξεκινούν από προσιτά, για την αξία και την ιστορία τους, ποσά, δηλαδή από τα 1.000 ως τα 3.000 ευρώ. Το θέμα, βέβαια, είναι και ποιος και πώς τα φοράει…

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ