Διψάνε τα νεογέννητα;


Σαφώς και διψάνε! Και έχουν μεγάλη ανάγκη από την ενυδάτωση. Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί άλλωστε. Η διαφορά στον τρόπο ενυδάτωσης έχει να κάνει με τον τρόπο σίτισης του μωρού. Αν δηλαδή θηλάζει ή πίνει φόρμουλα (γάλα σε σκόνη).

#1 Όταν το μωρό θηλάζει:

Το μητρικό γάλα έχει την ιδιότητα να αλλάζει σύσταση όσο περισσότερη ώρα το μωρό πίνει από το στήθος της μητέρας του.

Πιο συγκεκριμένα, το γάλα που βγαίνει από το στήθος της μαμάς τα πρώτα λεπτά του θηλασμού είναι πιο «νερουλό», πιο ελαφρύ, έτσι ώστε να καλύπτει όχι μόνο την πείνα, αλλά και τη δίψα του μωρού. Όσο περνάει η ώρα και το μωρό συνεχίζει να θηλάζει, το γάλα γίνεται όλο και πιο πυκνό, παχύρρευστο και θρεπτικό.

Με αυτόν τον τρόπο, το μητρικό γάλα καλύπτει και τη δίψα και την πείνα του νεογέννητου. Και πάλι εδώ φαίνεται το μεγαλείο της φύσης.

Ακριβώς λόγω αυτής της ιδιότητας του στήθους, λέμε στη γυναίκα να θηλάζει από το ένα στήθος σε κάθε θηλασμό. Κι αυτό γιατί αν αλλάζουμε το μωρό στήθος κάθε 15 λεπτά, τότε δεν θα πίνει πλούσιο και θρεπτικό γάλα αλλά στην ουσία θα πίνει νερό. Θα ενυδατώνεται μεν πολύ καλά, αλλά δεν θα τρέφεται και θα θέλει συνέχεια να τρώει. Επομένως είναι σημαντικό, σε κάθε γεύμα να τρώει από το ένα στήθος.

#2 Όταν το μωρό πίνει φόρμουλα:

Η φόρμουλα δεν έχει την ιδιότητα του μητρικού γάλακτος, είναι φτιαγμένη για να καλύπτει τη σίτιση του νεογέννητου και όχι τη δίψα.

Γι αυτό τον λόγο οι γονείς θα πρέπει να προβλέψουν και την ενυδάτωση του μωρού. Αυτό γίνεται δίνοντας στο μωρό να πιεί αφέψημα χαμομηλιού, τίλιου και γλυκάνισου ή μπορούν να κάνουν και ένα μείγμα με αυτά τα βότανα. Συνήθως συστήνουμε στους γονείς να φτιάχνουν ένα μπιμπερό την ημέρα και να δίνουν στο μωρό συχνά και όσο εκείνο θέλει να πιεί. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δοσολογία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ