«Δεν θα σιωπήσουμε όμως»…


Ενας δημοσιογράφος που διενεργούσε ερευνητικό ρεπορτάζ και είχε βοηθήσει να ξεσκεπαστεί η εκτεταμένη διαφθορά στο ποδόσφαιρο της Γκάνας έπεσε προχθές το βράδυ νεκρός από σφαίρες αγνώστων στο κέντρο της πρωτεύουσας Ακρα.

Ο Αχμέντ Χουσεΐν-Σουάλε ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας του βραβευμένου δημοσιογράφου Ανάς Αρεμέγιαου Ανάς, τα ρεπορτάζ της οποίας είχαν οδηγήσει στην παραίτηση του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γκάνας και στον αποκλεισμό δεκάδων παραγόντων και διαιτητών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 34χρονος δημοσιογράφος επέστρεφε σπίτι του όταν τον πλησίασαν ένοπλοι άγνωστοι, που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, και τον πυροβόλησαν στον λαιμό και την καρδιά. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα ο Χουσεΐν-Σουάλε είχε κάνει καταγγελία στην αστυνομία κατά ενός βουλευτή, που είχε δείξει φωτογραφίες του δημοσιογράφου σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού λέγοντας πως είναι «επικίνδυνος».

Τα μέσα ενημέρωσης της Γκάνας καταδίκασαν τη δολοφονία και ζήτησαν τη διαλεύκανση του εγκλήματος «για το δημόσιο καλό». Οσο για τον Ανάς, αυτός έγραψε στο Facebook: «Τραγικά νέα. Δεν θα σιωπήσουμε όμως. Αναπαύσου εν ειρήνη, Αχμέντ».

Ο Χουσεΐν-Σουάλε ήταν εκ των βασικών ρεπόρτερ που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα με τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γκάνας, νο2 στην ιεραρχία του αφρικανικού ποδοσφαίρου και μέλος του συμβουλίου της FIFA, Κουέσι Νιαντακίι, τη στιγμή που αυτός δεχόταν πολλές δεσμίδες χαρτονομισμάτων ως δωροδοκία και τις τοποθετούσε χαμογελαστός μέσα σε μαύρη πλαστική σακούλα.

Το ντοκιμαντέρ εκείνο προβλήθηκε τον περασμένο Μάιο. Ως αποτέλεσμα ο Νιαντακίι κατηγορήθηκε ότι ζήτησε 10 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει κυβερνητικά συμβόλαια.

Στο σκάνδαλο ήταν επίσης μπλεγμένοι 8 διαιτητές και βοηθοί, αλλά και 53 παράγοντες, ως επί το πλείστον για στήσιμο αγώνων –οι περισσότεροι έχουν τιμωρηθεί με 10ετή αποκλεισμό, ενώ ο πρόεδρος αποπέμφθηκε διά βίου από τον ποδοσφαιρικό χώρο.

Οι αποκαλύψεις αυτές είχαν δημιουργήσει σάλο στην Γκάνα, που λατρεύει το ποδόσφαιρο. Ο πρόεδρος της χώρας, Νάνα Ακούφο-Αντο, διέλυσε εν μια νυκτί την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ξεκινώντας τις διαδικασίες για την τιμωρία παραγόντων και διαιτητών.

Οσοι έχουν πιαστεί στα δίχτυα της δικαιοσύνης, ως αποτέλεσμα των ερευνών του Ανάς και της ομάδας του, έχουν αμφισβητήσει τη νομιμότητα των μεθόδων των δημοσιογράφων -ειδικά τις μεταμφιέσεις και την πλαστοπροσωπία-προκειμένου να παγιδεύσουν δημόσια πρόσωπα ύποπτα για διαφθορά.

Μάλιστα αυτό είναι το βασικό επιχείρημα του Νιαντακίι στην έφεση που κατέθεσε κατά του διά βίου αποκλεισμού του.

Επιμέλεια: Βασιλική Παπαντωνοπούλου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ