Κάπνισμα: Πόσο γρήγορα μας γερνάει;

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πως το κάπνισμα βλάπτει την υγεία. Δεν είναι όμως μόνο τα καρδιά ή οι πνευμονες. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως οι άνδρες και οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν ακόμη και τα διπλάσια χρόνια από τη χρονολογική ηλικία τους σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Ερευνητές από την Insilico Medicine στις Ηνωμένες Πολιτείες θέλησαν να διαπιστώσουν τις διαφορές στην βιολογική ηλικία μεταξύ των καπνιστών και μη καπνιστών και να αποτιμήσουν την επίδραση του καπνίσματος χρησιμοποιώντας την βιοχημεία καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Χρησιμοποίησαν λοιπόν μοντέλα πρόβλεψης της ηλικίας τα οποία αναπτύχθηκαν βάσει τεχνικών βαθιάς μάθησης, ώστε να αναλύσουν διάφορους βιοχημικούς δείκτες όπως η γλυκόζη νηστείας, η φεριτίνη και η ουρία. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην ανάλυση των αιματολογικών εξετάσεων 149.000 ενηλίκων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.
Η επίκεφαλής της έρευνας Polina Mamoshina και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι καπνιστές είχαν ταχύτερο ρυθμό γήρανσης και η πρόβλεψη για την ηλικία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών που κάπνιζαν ήταν ότι είχαν τα διπλάσια χρόνια από την πραγματική χρονολογική τους ηλικία συγκρινόμενοι με τους μη καπνιστές.

«Το κάπνισμα είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που καταστρέφει την υγεία, προκαλεί πρόωρους θανάτους και συχνά αποτελεί την αιτία πολλών σοβαρών ασθενειών. Χρησιμοποιήσαμε μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης για να αποδείξουμε ότι το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά την βιολογική μας ηλικία» εξηγεί η Mamoshina.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ