Λίπος ή υγρά; Τι χάνουμε τελικά στη δίαιτα;


Λίπος ή υγρά; Τι χάνουμε τελικά στη δίαιτα; Και τι αποτέλεσμα έχει η κάθε απώλεια στο σώμα μας; Χρήσιμες πληροφορίες για όσους προσπαθούν να βγάλουν μια άκρη…

Το πρώτο πράγμα που εξαντλείται όταν ακολουθούμε μια υποθερμιδική δίαιτα είναι η ταχείας καύσεως ενέργεια που περιέχει κάθε οργανισμός, δηλαδή το γλυκογόνο.

Από την κα Κλεοπάτρα Αρέστη, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο

Φανταστείτε ότι το γλυκογόνο αποτελείται από πολλές μικρές κόκκινες σφαιρικές «μπάλες» (μόρια). Για να αποθηκευτεί, όμως, μία και μόνο κόκκινη «μπάλα» στο σώμα έχει την ιδιότητα να θέλει για παρέα 4 άσπρες «μπάλες» μαζί της.

Γιατί το γλυκογόνο περιέχει και νερό. Για να αποθηκευτεί, λοιπόν, ένα μόριο γλυκογόνου στο σώμα μας χρειάζεται απαραίτητα 4 μόρια με νερό. Δηλαδή, σε κάθε κιλό γλυκογόνου που υπάρχει στο σώμα μας, αντιστοιχούν 4 κιλά νερό.

Λίπος ή υγρά; Τι χάνουμε τελικά στη δίαιτα;

Τι χάνουμε όταν κάνουμε δίαιτα;

Για θυμηθείτε πόσα περίπου κιλά χάνετε ή πόσα σας υπόσχονται ότι θα χάσετε την πρώτη βδομάδα που ξεκινάτε μια δίαιτα; Μήπως είναι από 3 έως 5 κιλά; Και γιατί, άραγε, δεν συνεχίζεται αυτή η γρήγορη απώλεια κιλών τη δεύτερη ή την τρίτη βδομάδα;

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως θαύματα δεν συμβαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Για να εξαντληθούν τα επίπεδα του γλυκογόνου από το σώμα μας απαιτείται χρονική διάρκεια 5 έως 7 ημερών.

Το συνολικό βάρος που χάνουμε μπορεί εύκολα να υπολογιστεί, αρκεί να κάνουμε την απλή πρόσθεση:

Αυτά είναι, λοιπόν, τα περιβόητα υγρά για τα οποία έχουν σχεδιαστεί ένα σωρό περίτεχνα σχέδια για το πόσο γρήγορα μπορούν να χαθούν.

Αλλά προσέξτε εδώ κάτι πολύ σημαντικό.

Όπως το λέει και η ίδια η λέξη, είναι υγρά και όχι λίπος, που είναι ο απώτερος στόχος κάθε σοβαρής δίαιτας. Αυτό το λίπος περιμένει πότε θα αδειάσει ο οργανισμός από το γλυκογόνο και τα υγρά του. Μόνο τότε φιλοτιμείται να αρχίσει να αδειάζει και αυτό από τις αποθήκες του τα περιττά παχάκια.

Λίπος ή υγρά; Τι χάνουμε τελικά στη δίαιτα;

Γρήγορη απώλεια κιλών: Μύθος;

Θα έχετε παρατηρήσει, άλλωστε, ότι όσες δίαιτες χαρακτηρίζονται «γρήγορες», συνιστούν να τις εφαρμόσετε από 7 έως, πολύ σπάνια, 10 ημέρες. Ακριβώς, δηλαδή, όσο απαιτείται για να εξαντληθούν πλήρως τα αποθέματα του γλυκογόνου και των υγρών που το συνοδεύουν.

Στη συνέχεια, ό,τι και να κάνετε, η ασφαλέστερη ποσότητα βάρους που μπορείτε να χάνετε σε διάστημα ενός μήνα είναι τα 4 με 5 κιλά. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όπου έχουμε άτομα με βάρος άνω των 100 κιλών και μόνο για τα συγκεκριμένα άτομα, μπορούμε να πετύχουμε λίγο μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Ένα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι η απειλή που παραμονεύει την καλαίσθητη εμφάνιση του σώματός σας. Το γλυκογόνο είναι αποθηκευμένο κύρια στους μυς και μαζί του και το νερό. Όταν λοιπόν από το σώμα χάνουμε πολλά υγρά, παρουσιάζεται χαλάρωση στους μυς, με συνέπεια την ανεπανόρθωτη εμφάνιση ραγάδων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ