Το «Μαγικό Δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά στην Εβδομάδα Κριτικής της Berlinale

Η Εβδομάδα Κριτικής του Βερολίνου (Woche der Kritik), το παράλληλο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που προγραμματίζεται και διοργανώνεται από την Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου της Γερμανίας, επέλεξε το «Μαγικό Δέρμα», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κωνσταντίνου Σαμαρά, για το επίσημο πρόγραμμά της.

Οπως και η Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, έτσι και αυτή του Βερολίνου, είναι ένα event το οποίο παρουσιάζεται παράλληλα με την Μπερλινάλε, από τις 6 έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2019. Tο «Μαγικό Δέρμα» είναι η πρώτη ελληνική ταινία που συμμετέχει στην 5η έκδοση του θεσμού.

Η διεθνής επιλογή περιλαμβάνει 8 μεγάλου μήκους δημιουργίες πρωτοεμφανιζόμενων αλλά και βετεράνων του χώρου, με κεντρικό άξονα τη δημιουργία ενός διαλόγου που αμφισβητεί και διαπραγματεύεται εκ νέου τον τρόπο που προβάλλουμε και βλέπουμε ταινίες. Στρατευμένη υπέρ ενός κινηματογράφου που τολμά να διχάσει, να ενοχλήσει και να προσδιορίσει επιθετικά τον πολιτικό του χαρακτήρα, η ομάδα προγράμματος της Εβδομάδας Κριτικής του Βερολίνου καλωσόρισε το «Μαγικό Δέρμα» ως μια νέα προοπτική στο σύγχρονο κινηματογραφικό τοπίο.

Οπως γράφουν οι ίδιοι: «Η ταινία έρχεται αντιμέτωπη με το Greek Weird Wave με αυτοπεποίθηση, δημιουργώντας συνδέσεις με τη δουλειά του κινηματογραφικού αναρχικού Νίκου Παναγιωτόπουλου και εμπνέοντας συγκρίσεις με τις αχαλίνωτες σινε-φαντασίες του Αντρέι Ζουλάφσκι».

Η Εβδομάδα Κριτικής αφιερώνει σε κάθε επιλεγμένη ταινία μια ειδικά οργανωμένη θεματική βραδιά: οι προβολές συνοδεύονται από εκτενείς συζητήσεις γύρω από τις ευρύτερες προβληματικές που πυροδοτεί η κάθε ταινία, με καλεσμένους όχι μόνο από τον χώρο του σινεμά αλλά και από το θέατρο, την ακαδημία και την ποίηση.

Σύνοψη

Τρέχοντας απεγνωσμένα να ξεφύγει από μια ζωή γεμάτη αποτυχίες και απορρίψεις, ο Νίκος (Χάρης Φραγκούλης) βουτάει στα βαθιά νερά της ανθρώπινης επιθυμίας. Στα χέρια του κρατάει το δώρο ενός ηλικιωμένου παλαιοπώλη: ένα παλιό κομμάτι δέρμα, χαραγμένο με μια διαβολική συμφωνία που του υπόσχεται τα πάντα, με κόστος την ίδια του τη ζωή:

Αν με αποκτήσεις, θα αποκτήσεις τα πάντα,
Oμως θα είναι για πάντα δική μου η ζωή σου.
Με κάθε σου θέλω, εγώ θα μικραίνω,
Και μαζί θα μικραίνω τη ζωή στο κορμί σου.

Ο Νίκος δέχεται το στοίχημα και βλέπει την πραγματικότητα να μεταμορφώνεται σε μια φρενίτιδα πάθους, μουσικής και ανησυχητικών οιωνών. Σε αυτήν την περιπέτεια θα τον ακολουθήσουν η αγαπημένη του, Κρίστι (Ανθή Ευστρατιάδου), και ο φίλος του, Στέφανος (Ανδρέας Κοντόπουλος), μαζί με ντίβες της όπερας και μίμους φωνών, μυστηριώδεις σωσίες και αλλόκοτους ιερείς. Καθώς κατεβαίνει σταδιακά τα σκαλοπάτια της τρέλας, ο Νίκος αναρωτιέται αν μπορεί να ξυπνήσει από μια ζωή που μοιάζει όλο και περισσότερο με όνειρο. Θα καταφέρει, άραγε, να εξερευνήσει το πιο σκοτεινό δωμάτιο της επιθυμίας του, το οποίο μοιάζει απροσπέλαστο ακόμα και για τον ίδιο;

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here