Τα καμπανάκια κινδύνου για τα φορολογικά έσοδα


Μπορεί τα συνολικά φορολογικά έσοδα το 2018 να παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το 2017, ωστόσο, υπάρχουν πεδία στο σκέλος των εσόδων που προσφέρουν χώρο για προβληματισμό και κριτική. Παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει επισήμως επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, υπάρχουν πεδία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού που δείχνουν ότι η ανάκαμψη αυτή δεν έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά διατηρισιμότητας.

Τα επιμέρους στοιχεία των κρατικών εσόδων έχουν ως εξής:

-Στο σύνολο του 2018 τα έσοδα προ επιστροφών φόρου διαμορφώθηκαν στα 54,405 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί κατά τη σύνταξη του περυσινού προϋπολογισμού κατά 180 εκατ. ευρώ.

-Οι επιστροφές φόρου που δόθηκαν το 2018 ανήλθαν στα 3,679 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για συνολικές επιστροφές φόρων πέρυσι ύψους 4,642 δισ. ευρώ. Σημειώθηκε δηλαδή μια υστέρηση στις επιστροφές φόρου σε σχέση με τον στόχο κατά 963 εκατ. ευρώ.

Οριστικά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 12μήνου Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2018 δεν έχουν ακόμη εκδοθεί. Έχουν ανακοινωθεί, όμως, τα αναλυτικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 11μηνο. Από αυτά προκύπτουν τα εξής:

-Οι άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών, δηλαδή τα έσοδα κυρίως από ρυθμίσεις και κατασχέσεις, παρουσιάζουν υστέρηση σε σχέση με τον στόχο κατά 102 εκατ. ευρώ και μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 107 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα έσοδα από αυτές τις έκτακτες πηγές εσόδων στήριξαν την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

-Τα συνολικά φορολογικά έσοδα στο 11μηνο διαμορφώθηκαν στα 43,3 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υπέρβαση κατά 63 εκατ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Η υπέρβαση αυτή θεωρείται περιορισμένη.

-Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης διαμορφώθηκαν στο 11μηνο στα 7,795 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση σε σχέση με τον στόχο κατά 57 εκατ. ευρώ. Η υστέρηση αυτή προκαλεί προβληματισμό καθώς η οικονομία, σύμφωνα με τους αριθμούς βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

Του Σπύρου Δημητρέλη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ