Παρίσι: Έναντι 1,9 εκατ. ευρώ πωλήθηκε το διάσημο δίκερο καπέλο του Ναπολέονα

Το διάσημο μαύρο δίκερο με τη μπλε, άσπρη και κόκκινη κονκάρδα του Ναπολέοντα εκτιμήθηκε μεταξύ 600.000 και 800.000 ευρώ, με τον αγοραστή του καπέλου να μην έχει γίνει γνωστός. 

Στην εντυπωσιακή τιμή του 1,9 εκατ. ευρώ πωλήθηκε καπέλο το οποίο άνηκε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, όταν διοικούσε τη Γαλλία τον 19ο αιώνα, σε δημοπρασία που σημειώθηκε στο Παρίσι την Κυριακή.

Το διάσημο μαύρο δίκερο με τη μπλε, άσπρη και κόκκινη κονκάρδα του Ναπολέοντα εκτιμήθηκε μεταξύ 600.000 και 800.000 ευρώ, με τον αγοραστή του καπέλου να μην έχει γίνει γνωστός.

Οι ιστορικοί λένε ότι τα καπέλα ήταν μέρος της προσωπικότητας του Ναπολέοντα, ενώ φορώντας το στο πλάι γινόταν αναγνωρίσιμος στη μάχη.

Είχε στην κατοχή του περίπου 120 δίκερα καπέλα, με 20 από αυτά να έχουν απομείνει μόνο, πολλά σε ιδιωτικές συλλογές.

Ο υπεύθυνος δημοπρασίας Jean Pierre Osenat είπε: «Οι άνθρωποι αναγνώριζαν αυτό το καπέλο παντού. Όταν το έβλεπαν στα πεδία των μαχών, ήξεραν ότι ο Ναπολέων ήταν εκεί. Και όταν ήταν σε ιδιωτικές στιγμές, το είχε πάντα στο κεφάλι του ή στο χέρι του, και μερικές φορές το έριχνε στο έδαφος. Αυτή ήταν η εικόνα, το σύμβολο του αυτοκράτορα».

Το καπέλο με την χαρακτηριστική κονκάρδα, που ο Ναπολέων πρόσθεσε στο καπέλο το 1815, καθώς διέσχιζε τη Μεσόγειο από τη νήσο Έλβα, εξόριστος προς την Αντίμπ, δημοπρατήθηκε από τον οίκο Osenat, στο Φοντενεμπλό σε άριστη κατάσταση, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα παρέμεινε στην ίδια οικογένεια του υπευθύνου του παλατιού του Ναπολέοντα.

Reuters

Στη δημοπρασία πωλήθηκαν ακόμη ένα ασημένιο πιάτο που λεηλατήθηκε από την άμαξα του Ναπολέοντα μετά την ήττα του στο Βατερλώ το 1815 αλλά και ένα ξύλινο νεσεσέρ, το οποίο περιείχε μία ασημένια οδοντόβουρτσα, ένα ψαλίδι και άλλα αντικείμενα.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ