Ερντογάν: «Επιτυχημένη η επίσκεψη στην Αθήνα – Να τελειώσουμε τις αερομαχίες στο Αιγαίο»

Να μπει τέλος στις αερομαχίες (dogfights) στο Αιγαίο, τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη χθεσίνη του επίσκεψη στην Αθήνα και τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ανέφερε συνομιλώντας με Τούρκους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε από το αεροπλάνο της επιστροφής για τις προοπτικές συνεργασίας με την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα, για την αμυντική βιομηχανία αλλά και την για την επιθυμία του να σταματήσουν οι αερομαχίες στο Αιγαίο.

Επισήμανε δε ότι σε συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό του είπε πως «θα ήθελα να σε δω να βρίσκεσαι στο πλευρό της Παλαιστίνης», σχετικά με τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.

«Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την επίσημη επίσκεψή μας στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Όπως γνωρίζετε, πραγματοποιήσαμε την πρώτη επίσημη επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους από το 2017. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι που βρεθήκαμε και πάλι στην Αθήνα, αυτή τη φορά με την ευκαιρία του Συμβουλίου Συνεργασίας. Πραγματοποιήσαμε την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο ιδρύσαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρωθυπουργός, το 2016. Κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης, πραγματοποιήσαμε την 5η συνεδρίαση του Συμβουλίου μετά από ένα διάστημα 7 ετών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, υπογράφηκαν κείμενα συμφωνιών σε διάφορους τομείς, από την εκπαίδευση έως τη γεωργία, από τον τουρισμό έως το εμπόριο. Αρχικά, είχαμε συνάντηση με την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελαροπούλου. Στη συνέχεια, συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμπροεδρεύσαμε στην 5η συνεδρίαση του Συμβουλίου μας, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των υπουργών μας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας στο πλαίσιο της επίσκεψής μας, εξετάσαμε όλες τις διαστάσεις των διμερών μας σχέσεων. Αξιολογήσαμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις ήταν επίσης στην ατζέντα μας. Θέσαμε στην ημερήσια διάταξη την καταπίεση που λαμβάνει χώρα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως στη Γάζα. Μοιραστήκαμε την άποψή μας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή μπροστά στις σφαγές που διαπράττονται. Συζητήσαμε τι μπορεί να γίνει για την εγκαθίδρυση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την αποκατάσταση της απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας» είπε αρχικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια, μίλησε για Διακήρυξη της Αθήνας και την επαφή με τους εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη: «Υπέγραψα με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία. Έτσι, επιβεβαιώσαμε αμοιβαία τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να επιλύσουν ειρηνικά τα προβλήματά τους χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Για να το διασφαλίσουμε αυτό, πιστεύω ότι η συνέχιση του διαλόγου μας σε υψηλό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία. Προσκάλεσα τον φίλο Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, δέχθηκα επίσης τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Συνομίλησα με τους συμπατριώτες μας και άκουσα τα προβλήματά τους. Εξέφρασα για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τα μειονοτικά δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες. Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ελπίζω ότι οι συναντήσεις μας και οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι επωφελείς για το μέλλον της συνεργασίας μας».


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ