Μισό εκατομμύριο κατασχέσεις σε μια τετραετία


Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να παραμείνουν όρθιοι της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον των εισοδημάτων τους η κυβέρνηση την τελευταία τετραετία. Επιβάλλοντας περισσότερους από 20 νέους φόρους και επιβαρύνσεις πολλοί φορολογούμενοι βρέθηκαν στη μαύρη λίστα της εφορίας η οποία στη συνέχεια τους επέβαλε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Τις γνωστές κατασχέσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

-στο τέλος του 2015, χρονιά στην οποία πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αυξήσεις φόρων ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση είχε επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ήταν 695.074

-τον Νοέμβριο του 2018 ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση είχε επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είχε εκτοξευτεί στους 1.162.736.

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 67,2% ή 467.662 φορολογούμενων. Η συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων εναντίον των οποίων επιβλήθηκαν κατασχέσεις είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι χρωστούσαν ποσά από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για φορολογούμενους που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη και οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις που δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν.

Η αύξηση οφείλεται, παράλληλα, και στην βελτίωση των διαδικασιών επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από τη φορολογική διοίκηση, όπως είναι η μερική αυτοματοποίηση της αποστολής κατασχετηρίων τραπεζικών λογαριασμών στις τράπεζες.

Τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση εναντίον όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων έως έξι μηνών είναι τα εξής:

-κατάσχεση του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, με ακατάσχετο ποσό 1.250 ευρώ για έναν λογαριασμό που δηλώνεται στο taxisnet

– κατάσχεση μισθών και συντάξεων. Ισχύει ακατάσχετο 1.000 ευρώ μηνιαίως. Για ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ κατάσχεται το 50% και για ποσό πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο

-δέσμευση και πώληση με πλειστηριασμό ακινήτων του οφειλέτη

-την κατάσχεση εισοδημάτων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια και οι απαιτήσεις από πελάτες.

Του Σπύρου Δημητρέλη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ