Τα μυστικά του μοτέρ της νέας Toyota Supra (+video)


Η 5η γενιά της Toyota Supra είναι πλέον γεγονός και μάλιστα της χρονιάς, αν κρίνουμε από τις έως τώρα αντιδράσεις του κοινού. Δεν αφορούν όλες, όμως, επιδοκιμασίες καθότι η στενή συγγένεια με την νέα BMW Z4 έχει προκαλέσει «αλλεργία» στους φανατικούς φίλους του ιαπωνικού μοντέλου.

Κυριότερος συσχετισμός δεν αφορά άλλον από τον κινητήρα και την μετάδοση, τα οποία είναι κοινά στα δυο αυτοκίνητα. Ο 3λιτρος εν σειρά εξακύλινδρος τούρμπο αποδίδει 340 ίππους και 500 Nm ροπής, ισχύς που καταλήγει στους πίσω τροχούς μέσω 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου. Στην κορυφαία Ζ4 η ιπποδύναμη αγγίζει τους 390 ίππους (387 για την ακρίβεια) και αυτό είναι ένας από τους κυριότερους λόγους συγκέντρωσης επικριτικών σχολίων, καθότι η Supra λογίζεται ως το καθαρόαιμο sportscar ενώ roadster BMW έχει τον ρόλο του κοσμποπολίτικου κάμπριο επιδόσεων. Βέβαια η Supra τιμολογείται 15.000 δολάρια κάτω -στις Η.Π.Α. τουλάχιστον- οπότε υπάρχει μια αιτιολόγηση. Για τα υπόλοιπα μυστικά φροντίζει ο αγαπημένος μας Jason Fenske, του Engineering Explained.

Καταρχάς ο Β58Β30Ο1 δεν είναι ένα τυχαίο μοτέρ, αλλά έχει βραβευθεί 3 φορές ως καλύτερος κινητήρας – όλες, φυσικά, κάτω από το καπό μοντέλων της BMW: το 2016 στην 340i, το 2017 στην Μ240i και φέτος για την παρουσία του στο μηχανοστάσιο της νέας Χ5 xDrive 40i. Για την ακρίβεια το βαυαρικό SUV και η Supra διαθέτουν το ίδιο ακριβώς μοτέρ, μοιραζόμενες τα χαρακτηριστικά και τους αριθμούς απόδοσης. Ο κωδικός παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: το πρώτο «Β» σημαίνει πως κατασκευάστηκε από την BMW, το «5» είναι σχήμα οξύμωρο και υποδηλώνει 6κύλινδρη διάταξη, το «8» αφορά την βενζινοκίνητη και υπερτροφοδοτούμενη φύση του κινητήρα, το δεύτερο «Β» φανερώνει την τοποθέτηση κατά τον διαμήκη άξονα, το «30» τον κυβισμό, το «Ο» την βαθμίδα απόδοσης που ανήκει (η BMW βαθμονομεί τα μοτέρ της στην κλίμακα KUMOTS, με το «Κ» να είναι τα πιο αδύναμα και το «S» τα κορυφαία) και το «1» μας λέει πως πρόκειται για την πρώτη αναβάθμιση.

Πέρα από τους κώδικες και την σημειολογία, το βαυαρικό σύνολο διαθέτει τα συστήματα μεταβλητού χρονισμού και βυθίσματος των βαλβίδων (VANOS και Valvetronic αντίστοιχα), μαζί με twin scroll τούρμπο. ε αντίθεση με το απλό μονό τούρμπο όπου τα καυσαέρια οδηγούνται όλα μαζί σε ένα αυλό εξόδου για να κινήσουν τον στροβιλοσυμπιεστή, στο twin scroll διαιρoύνται σε δύο μέρη. Στην προκειμένη το ένα «κύμα» τροφοδοτεί τους κυλίνδρους 1-3, ενώ το δεύτερο τους 4-6. Οπότε πρακτικά έχουμε μια προσομοίωση twin turbo, χωρίς το παραπάνω βάρος και την πολυπλοκότητα των κινούμενων μερών ενός επιπλέον υπερτροφοδότη.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ