Ο χρυσός αριθμός Φ: Η αναλογία της ομορφιάς


Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν τον «Χρυσό αριθμό» που χαρακτηρίζει την τέλεια αρμονία και του έδωσαν όνομα «Φ» προς τιμήν του Φειδία. Ο Χρυσός αριθμός αντιπροσώπευε τη θεϊκή αναλογία που υπάρχει στη φύση αλλά με την εφαρμογή του και στα έργα των ανθρώπων. Πώς σχετίζεται με την ομορφιά και την τέλεια αρμονία προσώπου και σώματος;

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί αν υπάρχει τελειότητα. Η τελειότητα υπάρχει στη φύση, στα λουλούδια, στα ζώα, στα κοχύλια, στις αναλογίες αρσενικών και θηλυκών, στην τέχνη αλλά και στην ομορφιά!

Φ = 1,6180339887…
Ο χρυσός αριθμός συμβολίζεται με το γράμμα Φ προς τιμήν του Φειδία, Έλληνας ζωγράφος, αρχιτέκτονας και γλύπτης. Μεταξύ άλλων φιλοτέχνησε το άγαλμα του Ολυμπίου Διός στην Ολυμπία, ένα από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, αλλά και τα αγάλματα της θεάς Αθηνάς που βρίσκονταν στην Ακρόπολη των Αθηνών, δηλαδή την Αθηνά Παρθένο, που βρισκόταν μέσα στον Παρθενώνα, και την Αθηνά Πρόμαχο, ένα κολοσσιαίο χάλκινο άγαλμα που βρισκόταν ανάμεσα στο Ερεχθείο και τα Προπύλαια.

Ο Πυθαγόρας (585 – 500 π.Χ.) πρώτος παρατήρησε ότι τα φυτά και τα ζώα δεν μεγαλώνουν τυχαία, αλλά σύμφωνα με ακριβείς μαθηματικούς κανόνες. Δεν είναι τυχαία δηλαδή τα όμορφα σχέδια των λουλουδιών. Οι αρχαίοι Έλληνες βρήκαν ότι τα σχήματα των λουλουδιών βασίζονται σε γεωμετρική αναλογία.

Ο χρυσός λόγος ήταν γνωστός στους Πυθαγόρειους. Στο μυστικό τους σύμβολο, την πεντάλφα, ο χρυσός λόγος εμφανίζεται στις πλευρές τους αστεριού. Με βάση τον χρυσό λόγο δημιουργήθηκαν πολλά έργα της κλασικής εποχής, όπως ο Παρθενώνας, και της αναγεννησιακής εποχής, όπως είναι ζωγραφικά έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται για την απόδοση της αρμονίας σε έργα, ή στην πλαστική χειρουργική για την βελτίωση του ανθρώπινου προσώπου και σώματος.

Η αναλογία της ομορφιάς
Με τις πράξεις που έκανε ο Ιταλός μαθηματικός Fibonacci, κατά τον Μεσαίωνα, βρήκε ότι το κλειδί της ομορφιάς είναι η αναλογία 1 προς Φ.

Το ανθρώπινο σώμα έχει δομηθεί και αναπτύσσεται σε αναλογίες Φ
Ο αριθμός Φ βρίσκεται στις διαστάσεις, του σώματος, του προσώπου, των δοντιών, του στόματος, των χειλιών ακόμη και στο χαμόγελό καθενός μας.

Αν οι αναλογίες ενός προσώπου ή ενός σώματος, είναι ιδανικές τότε:
– Μετρώντας την απόσταση από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι το έδαφος διαιρεμένη με την απόσταση από τον αφαλό μέχρι το πάτωμα προκύπτει πάντα ο ίδιος αριθμός….

– Αν μετρήσουμε το χέρι μας από τον ώμο μέχρι τις άκρες των δακτύλων και τη διαιρέσουμε με την απόσταση από τον αγκώνα μέχρι τις άκρες των δακτύλων προκύπτει πάντα ο ίδιος αριθμός….

– Αν μετρήσουμε την απόσταση από τις ρίζες των μαλλιών μέχρι το πηγούνι και τη διαιρέσουμε με την απόσταση από τη βάση της μύτης (ανάμεσα από τα μάτια) μέχρι το πηγούνι ή με το πλάτος του προσώπου (από ζυγωματικό σε ζυγωματικό), προκύπτει πάντα ο ίδιος αριθμός…

– Αν μετρήσουμε το πλάτος του στόματος και το διαιρέσουμε με το πλάτος της μύτης προκύπτει πάντα ο ίδιος αριθμός….

– Μετρώντας την απόσταση από τη μία μεριά των γοφών ως την άλλη και τη διαιρώντας με την απόσταση από τη μια μεριά της μέσης ως την άλλη προκύπτει πάντα ο ίδιος αριθμός…

Ο αριθμός αυτός είναι ο 1,618 ή αλλιώς ο γνωστός χρυσός αριθμός Φ!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ