Ακράτεια: Υποφέρουν 1 στις 2 πενηντάρες


Η ακράτεια είναι ένα θέμα ταμπού για το οποίο δεν μιλάμε. Κι όσες πάσχουν ντρέπονται να μιλήσουν ακόμα και στους γιατρούς τους. Έτσι λοιπόν είναι δύσκολο να ξέρουμε πόσες ακριβώς είναι οι γυναίκες άνω των 50 ετών που έχουν ακράτεια. Μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων όμως τώρα μας δίνει έναν αριθμό.

Σύμρφωνα με στοιχεία από την Εθνική Δημοσκόπηση για την Υγιή Γήρανση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου που Michigan στις Ηνωμένες Πολιτείες
Μία στις δύο γυναίκες άνω των 50 ετών αντιμετωπίζει κάποιας μορφής ακράτεια. Ωστόσο παραμένουν αβοήθητες, είτε επειδή θεωρούν πως είναι φυσιολογικό σύμπτωμα της ηλικίας είτε επειδή ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό στον γιατρό τους!

Μία στις τρεις γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν ένα επεισόδιο ακράτειας σχεδόν καθημερινά. Το 79% ανέφεραν ακράτεια όταν βήχουν ή φτερνίζονται ενώ οι υπόλοιπες αποδίδουν την ακράτεια στο γεγονός ότι δεν βρήκαν εγκαίρως τουαλέτα, στο γέλιο ή στην άσκηση.

Ακριβώς όμως επειδή διστάζουν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, οι περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν σε ημίμετρα: προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με σερβιέτες (60%), με μείωση των υγρών που καταναλώνουν (16%) ή ρούχα ικανά να κρύβουν τα ατυχήματα (15%).

Μόνο το 38% των γυναικών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακράτειας κάνουν ασκήσεις Kegel σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τους μυς του πυελικού εδάφους τους και να μειώσουν τα συμπτώματα. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις θεωρούνται η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στα συμπτώματα ακράτειας στις γυναίκες – είναι το πρώτο που συστήνει ένας γιατρός προτού συνταγογραφήσει φάρμακα.

Η ακράτεια μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Αν και μιλάμε για μια κατάσταση που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να θεραπευθεί, πολλές γυναίκες περιορίζουν εξαιτίας της ακράτειας τις καθημερινές δραστηριότητές τους και δεν απολαμβάνουν πλήρως τη ζωή τους.

«Το τελευταίο που θέλουμε για τις ηλικιωμένες γυναίκες είναι να σταματήσουν να ασκούνται ή να κάνουν πράγματα που τις ευχαριστούν» τόνισε η επικεφαλής της δημοσκόπησης, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Michigan Dr Preeti Malani. Την ίδια ώρα οι μισές από τις πάσχουσες εκφράζουν φόβους πως το πρόβλημά τους μπορεί συν τω χρόνω να χειροτερέψει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ