Συμφωνία των Πρεσπών: Η πρώτη αναγνώριση – Αυτή η χώρα υιοθετεί το «Βόρεια Μακεδονία»


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – «προθύμων» επικύρωσε το νέο όνομα των Σκοπίων δίνοντας στο γειτονικό κρατίδιο τον όρο «Μακεδονία»

Μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, η ονομασία άλλαξε και από “Macedonia” έγινε “North Macedonia”.

Στη σελίδα όπου παρουσιάζονται τα βιογραφικά του νυν και των πρώην Ισραηλινών πρεσβευτών στα Σκόπια, η χώρα καταχωρήθηκε υπό το γράμμα “N” (=North Macedonia).

Την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών χαιρέτισε μέσω twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», αναφέρει ο κ. Στόλτεμπεργκ.

Θυμίζουμε ότι το ΝΑΤΟ είχε θέσει ως προϋπόθεση για την ένταξη του στη Συμμαχία του γειτονικού κρατιδίου τη λύση στο ονοματολογικό ζήτημα.

Το βέτο του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008 είχε βάλει φρένο στα σχέδια των Σκοπιανών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, 11 χρόνια μετά, ο Αλέξης Τσίπρας με μια κατάπτυστη Συμφωνία παραχωρεί το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς και ανοίγει με τον τρόπο αυτό διάπλατα τις πόρτες της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.

Παράλληλα, αρχίζουν και οι διαδικασίες για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή διαμήνυσε πως ως πρωθυπουργός δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ