Κράμπες: Γιατί τις παθαίνεις, πως να τις αντιμετωπίσεις


Φοράς τις αθλητικές σου κάλτσες, βάζεις τα παπούτσια του τρεξίματος και ξεκινάς την προπόνηση. Το κάνεις με κέφι, με όρεξη, με ζωντάνια και με ενέργεια αλλά περίπου μισή ώρα αργότερα όλα μοιάζουν να έχουν καταστραφεί: οι πόνοι στις γάμπες σου είναι τόσο έντονοι που δεν μπορείς να συνεχίσεις. Τι συμβαίνει; Σε έχουν χτυπήσει αυτές οι ενοχλητικές κράμπες που προκύπτουν με το τρέξιμο.

Γιατί σε χτυπάνε οι εν λόγω κράμπες; «Διότι το πίσω μέρος των μυών δεν είναι τόσο δυνατό ώστε να μπορεί να αντέξει τους σπασμούς και τις συσπάσεις όταν το πόδι πιέζεται πολύ σκληρά», λέει ο Τζόρνταν Μετζλ, ειδικός αθλητικός γιατρός στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής στη Νέα Υόρκη. «Λιγότερο συχνά οι κράμπες οφείλονται σε διατροφικά προβλήματα όπως η ενυδάτωση και οι ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών», προσθέτει.

Συνήθως αυτές οι κράμπες ξεκινάνε είτε στην αρχή είτε στο τέλος μιας κούρσας. Γιατί; «Στην αρχή μιας κούρσας δεν έχει ζεσταθεί ακόμα ο οργανισμός σου ενώ στο τέλος της το σώμα σας είναι πολύ κουρασμένο για να προστατευθεί», λέει ο Μετζλ. Πρόκειται για δυο καταστάσεις που αφήνουν τους μυς εξαιρετικά ευάλωτους. Επίσης, μια συνθήκη που οδηγεί σε κράμπες είναι το ανώμαλο έδαφος.

Αν και το πρώτο που σκεφτόμαστε όταν μας πιάνει μια κράμπα είναι να σταματήσουμε το τρέξιμο, αυτό δεν είναι πάντα η πιο σωστή λύση. Αν ο πόνος είναι απλά ήπιος καλό είναι μόνο να χαλαρώσετε το βήμα σας και να συνεχίσετε να τρέχετε. Αν είναι πιο έντονος τότε σταματήστε να τρέχετε και τεντώστε τα πόδια σας μέχρι να περάσει ο πόνος οριστικά. Στην συνέχεια, δοκιμάστε να τρέξετε ξανά.

«Εάν ο πόνος είναι τόσο δυνατός που σας φαίνεται αδύνατο να συνεχίσετε να τρέχετε, τότε απλά σταματήστε και πάρτε τον χρόνο σας γιατί το τελευταίο που θέλετε είναι να σπάσετε το μυ», λέει ο Μετζλ.

Αν πάντως παθαίνετε συχνά κράμπες στις γάμπες και υποψιάζεστε ότι δεν προκαλούνται από τα θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον γυμναστή ή με τον γιατρό σας για να καταλάβετε τι τις προκαλεί. Οι υπόλοιποι απλα βεβαιωθείτε ότι οι μύες σας είναι αρκετά ζεστοί πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο και αρκετά γυμνασμένοι ώστε να μπορούν να σταθούν σε κάθε έδαφος καθώς τρέχετε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ