4 λόγοι που το κολλαγόνο κάνει καλό στα μαλλιά


Το κολλαγόνο είναι μία πρωτείνη άφθονη στον οργανισμό σας και βοηθά στη σύσφιξη των τενόντων, των συνδέσμων και του δέρματός σας.

Ο οργανισμός σας παράγει κολλαγόνο, αλλά μπορείτε επίσης να το πάρετε από τα συμπληρώματα και τα τρόφιμα, όπως ο ζωμός των οστών.

Μπορεί να προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία, όπως απόκτηση υγιούς, ισχυρής τρίχας.

Τα μαλλιά αποτελούνται κατά κύριο λόγο από την πρωτεϊνική κερατίνη.

Ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί αρκετά αμινοξέα για την παραγωγή κερατίνης – μερικά από τα οποία μπορούν να βρεθούν στο κολλαγόνο.

Όταν καταναλώνετε κολλαγόνο και άλλες πρωτεΐνες, το σώμα σας τα διασπά σε αμινοξέα που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη νέων πρωτεϊνών και ενώσεων.

Υπάρχουν 11 μη απαραίτητα αμινοξέα που μπορεί να παράγει το σώμα σας και 9 βασικά που πρέπει να αποκτήσετε από τη διατροφή σας. Το κολλαγόνο αποτελείται κυρίως από 3 μη απαραίτητα αμινοξέα: προλίνη, γλυκίνη και υδροξυπρολίνη.

Η προλίνη είναι επίσης το κύριο συστατικό της κερατίνης. Επομένως, η κατανάλωση κολλαγόνου πλούσιων σε προλίνη πρέπει να παρέχει στον οργανισμό σας τα δομικά στοιχεία που χρειάζεται για τη δημιουργία μαλλιών.

Ωστόσο, οι μελέτες σε ανθρώπους σχετικά με τις επιδράσεις του κολλαγόνου στα μαλλιά λείπουν, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρωτεΐνη προάγει την ανάπτυξη των τριχών.

Βοηθά στην καταπολέμηση της βλάβης στα τριχοθυλάκια
Το κολλαγόνο μπορεί να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό και να καταπολεμήσει τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις που αναπτύσσονται στο σώμα σας ως αποτέλεσμα στρες, ατμοσφαιρικών ρύπων, καπνίσματος, κακών διατροφικών επιλογών, οινοπνεύματος και άλλων περιβαλλοντικών επιρροών. Πολλές ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, τις πρωτεΐνες και το DNA σας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορεί επίσης να βλάψουν τους θύλακες των τριχών. Δεδομένου ότι η άμυνα του οργανισμού σας έναντι των ελεύθερων ριζών μειώνεται με τη γήρανση, οι ηλικιωμένοι ενήλικες είναι μία ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα. Για να καταπολεμήσετε τις ελεύθερες ρίζες και να αποκτήσετε υγιή μαλλιά, το σώμα σας χρειάζεται αντιοξειδωτικά.

Αρκετές μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι το κολλαγόνο μπορεί να έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Μια μελέτη έδειξε ότι το θαλάσσιο κολλαγόνο ήταν ικανό να καταπολεμήσει τέσσερις διαφορετικές ελευθέρες ρίζες, ενώ μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η πρωτεΐνη μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική αντιοξειδωτική από μια πολύ γνωστή ένωση που βρίσκεται στο τσάι.

Ακόμα, να έχετε κατά νου ότι η έρευνα έχει πραγματοποιηθεί μόνο σε μεμονωμένα κύτταρα σε εργαστήρια. Έτσι, το αντιοξειδωτικό δυναμικό του κολλαγόνου στον οργανισμό σας είναι ασαφές.

Μπορεί να αποτρέψει την αραίωση μαλλιών που σχετίζεται με τη γήρανση
Το κολλαγόνο αποτελεί το 70% της δερμίδας σας, το μεσαίο στρώμα του δέρματός σας που περιέχει τη ρίζα κάθε μεμονωμένης τρίχας.

Συγκεκριμένα, το κολλαγόνο συμβάλλει στην ελαστικότητα και τη δύναμη του χνουδιού σας. Με την πάροδο του χρόνου, ο οργανισμός σας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός στην παραγωγή κολλαγόνου και την αναπλήρωση των κυττάρων στο χόριο. Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα μαλλιά γίνονται πιο λεπτά με την πάροδο του χρόνου.

Ως εκ τούτου, η παροχή κολλαγόνου στο σώμα, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς θυλακίου και να αποτρέψει την αραίωση μαλλιών.

Μια μελέτη οκτώ εβδομάδων σε 69 γυναίκες ηλικίας 35-55 διαπίστωσε ότι η λήψη καθημερινών συμπληρωμάτων κολλαγόνου βελτίωσε σημαντικά την ελαστικότητα του δέρματος σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Μια άλλη μελέτη 12 εβδομάδων σε περισσότερους από 1.000 ενηλίκους διαπίστωσε ότι ένα καθημερινό συμπλήρωμα κολλαγόνου βελτίωσε την ποσότητα αυτής της πρωτεΐνης στο δέρμα και μείωσε τα σημάδια γήρανσης του δέρματος.

Δεδομένου ότι τα μαλλιά φυτρώνουν από το δέρμα σας, η δυνατότητα του κολλαγόνου να εξουδετερώνει τις επιπτώσεις της γήρανσης του δέρματος μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ανάπτυξη των τριχών και στη μείωση της αραίωσης. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του κολλαγόνου στην αραίωση των μαλλιών δεν είναι διαθέσιμη.

Ίσως να μπορεί να αποτρέψει τα λευκά μαλλιά
Λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, το κολλαγόνο μπορεί να είναι σε θέση να καταπολεμήσει τη βλάβη των κυττάρων και να επιβραδύνει την απόκτηση γκρίζων μαλλιών.

Η γήρανση των μαλλιών που σχετίζεται με την ηλικία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική, αλλά η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα που παράγουν χρώμα μαλλιών μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα που παράγουν το μελανινικό χρωστικό που δίνει στα μαλλιά σας το χρώμα τους φυσικά αρχίζουν να πεθαίνουν. Ωστόσο, οι ελεύθερες ρίζες που προκύπτουν από την κακή διατροφή, το στρες και τους περιβαλλοντικούς ρύπους μπορούν να βλάψουν και τα κύτταρα που δημιουργούν τη μελανίνη.

Χωρίς αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, τα μαλλιά σας μπορεί να αρχίσουν να γκριζάρουν. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα διαπίστωσε ότι η αντιοξειδωτική δράση των γκρίζων τριχοθυλακίων ήταν πολύ χαμηλότερη από εκείνη των θυλάκων των τριχών που εξακολουθούσαν να περιέχουν χρωστική.

Δεδομένου ότι το κολλαγόνο έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, μπορεί, θεωρητικά, να βοηθήσει στην πρόληψη βλάβης στα κύτταρα που δημιουργούν το χρώμα μαλλιών. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αποτρέψει την πρόωρη γήρανση ή να επιβραδύνει τη γήρανση που σχετίζεται με την ηλικία.

Παρόλα αυτά, η έρευνα σχετικά με τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις του κολλαγόνου στους ανθρώπους είναι ελλιπής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ