Νέα χαράτσια για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις έρχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού όλων των εισφορών (κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικού, εφάπαξ), η επιβολή εισφοράς στους τίτλους κτήσης (οι πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης για συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ετησίως) καθώς και αυξήσεις στις εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ.

Αναλυτικά οι νέες επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες:

Με την αύξηση του βασικού μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί και η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά που καταβάλλουν, δεδομένου ότι υπολογίζεται επί του κατώτατου βασικού μισθού. Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως οι κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών (ασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ) υπολογίζονται ως ποσοστό (από 26,9% έως 39,7%) επί του μεικτού κατώτατου μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη.

Από 01/01/2019 διαμορφώνεται νέο τοπίο για τους τίτλους κτήσης με καταβολή εισφορών. Αφορά τις πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης για συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ετησίως. Ετσι, για αποδείξεις που θα κοπούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και µετά προβλέπεται καταβολή ασφαλιστικών εισφορών 13,33% για σύνταξη (ΕΦΚΑ) και 6,95% για υγεία (ΕΟΠΥΥ). Οι εισφορές θα υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού και όπως προκύπτει µετά την αφαίρεση του φόρου (20%) και άλλων επιβαρύνσεων (τέλος χαρτοσήµου 3,6%).

Στα ειδοποιητήρια του ερχόμενου Φεβρουαρίου – για τις εισφορές του Ιανουαρίου του 2019 – αναμένεται να ενσωματωθεί η κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολο γισμού όλων των εισφορών (κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικού, εφάπαξ) όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, με συνέπεια να προκύψουν αυξημένες εισφορές για όσους δήλωσαν κάτω από 7.032 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η μείωση της εισφοράς κύριας ασφάλισης (από το 20% στο 13,3%) από το 2019 θα ισχύσει μόνο για όσους δήλωσαν εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ ετησίως ή πάνω από 586 ευρώ τον μήνα . Με αυτό τον τρόπο από τη μείωση αποκλείονται οι 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέλος, επιβάλλονται νέες εισφορές για το εφάπαξ (4%) στους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ