Κρήτη: Λυράρηδες με POS στα γλέντια – Η απίστευτη μαντινάδα που κάνει θραύση!

«Φωτιά» φαίνεται πως έχει «ανάψει» στους καλλιτέχνες από την Κρήτη η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για εγκατάσταση POS ακόμα και στα… γλέντια.

«POS μού επέβαλε να βάλω η Εφορία και με την κάρτα να έρχεσαι για την παραγγελία».

Με αυτή τη μαντινάδα, ο λυράρης Νίκος Βεζυράκης και ο λαουτιέρης Γιώργος Κατσουλιέρης, σχολιάζουν με χιούμορ την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που τους υποχρεώνει να έχουν POS και να πληρώνονται μέσω κάρτας σε γάμους, πανηγύρια, αλλά και σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση καλούνται να παίξουν.

Μάλιστα σύμφωνα με το ekriti.gr, οι δύο μουσικοί αναρωτιούνται αν οι …παραγγελιές ή οι μαντινάδες, θα «περνούν» και αυτές μέσω POS!

Οι Κρητικοί καλλιτέχνες, όπως και οι συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Ελλάδα, μουσικοί, εικαστικοί, σεναριογράφοι, δηλώνουν την αντίθεσή τους. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων, την απόφαση εξωπραγματική, σημειώνοντας πως η καλλιτεχνική δημιουργία είναι μία δραστηριότητα που δεν αποφέρει εγγυημένο και σταθερό εισόδημα και βεβαίως δεν έχει συστηματικό χαρακτήρα.

Η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας

«Η ρύθμιση αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα στο χώρο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας των εικαστικών καλλιτεχνών και διαμορφώνει ένα επαγγελματικό και οικονομικό τοπίο, που δυσχεραίνει περισσότερο την ανεξαρτησία της Τέχνης στη χώρα μας.

Επιπλέον θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι αυτή η μεταβολή πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους συλλογικούς φορείς της καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα μας, όπως είναι το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Η καλλιτεχνική δημιουργία δεν είναι αντικείμενο «λιανικής» συναλλαγής. Η εικαστική δημιουργία, είναι κοινωνικό αγαθό ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡEYMA, δεν συνιστά μια τυπική επαγγελματική δραστηριότητα. Πολύ περισσότερο δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα, δεν αποτελεί επαγγελματική δραστηριότητα με μόνιμη διάθεση του παραγόμενου έργου (τα έργα τέχνης δημιουργούνται και συνήθως παραμένουν στο περιθώριο των οικονομικών συναλλαγών αποτελώντας παρακαταθήκη για τη μελλοντική δημιουργία, δεν μπαίνουν στην πλειονότητά τους σε διαδικασία συναλλαγών, χρειάζεται πολύς χρόνος για να δημιουργηθούν, παραμένουν στα εργαστήρια για χρόνια χωρίς να διακινούνται) και επιπλέον οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας την κοινωνική αξία και προσφορά της καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Πρόκειται επομένως για μια δραστηριότητα, που δεν αποφέρει εγγυημένο και σταθερό εισόδημα και βεβαίως δεν έχει συστηματικό χαρακτήρα. Τα στοιχεία αυτά αποτέλεσαν και το θεμέλιο του ν. 2676/1999, που στο άρθρο 71 ορίζει ότι εικαστικοί καλλιτέχνες μέλη του ΕΕΤΕ δεν υπάγονται στον ΕΦΚΑ (πρώην ΤΕΒΕ) για κάθε είδους καλλιτεχνική δραστηριότητα, εκτός αν οι ίδιοι το επιθυμούν. Το παραπάνω σκεπτικό επαναλήφθηκε και στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Υπουργείου Οικονομικών με αριθμό Φ.10035/014.9242/189 (6-2-2018) με θέμα « Απασχόληση συνταξιούχων εικαστικών καλλιτεχνών », με βάση την οποία «η άσκηση της δραστηριότητας του εικαστικού καλλιτέχνη και μετά την έναρξη συνταξιοδότησης του με βάση το άρθρο 20 του ν.4387/2016 δεν υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και δεν επιφέρει επιπτώσεις στο ποσό της χορηγούμενης σύνταξης». Επομένως έχουμε αναγνώριση της ιδιοτυπίας της εικαστικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας σε μια πορεία ετών, που αποτυπώνεται σε κείμενα τόσο νομικά όσο και σε εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί.
Η παραγνώριση αυτών των στοιχείων από την τελευταία Υπουργική Απόφαση επιδεινώνει τις επαγγελματικές συνθήκες των εικαστικών καλλιτεχνών και προκαλεί δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις. Οι τελευταίοι έχοντας στη συντριπτική τους πλειονότητα ένα πολύ μικρό ετήσιο εισόδημα, καλούνται να επωμιστούν το κόστος αγοράς ή ενοικίασης συσκευών πληρωμής με κάρτα (POS) και να υποστούν εισοδηματικές μειώσεις εξαιτίας των προμηθειών , που λόγω των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα πρέπει να καταβάλουν στα τραπεζικά ιδρύματα.

Η ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ Είναι φανερό ότι είμαστε μπροστά σε νέο αγώνα, για τα αυτονόητα».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ