Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Τι είναι αυτή η ασθένεια και πώς θεραπεύεται;


Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Χαρακτηρίζεται από διόγκωση των λεμφαδένων, πυρετό, πονόλαιμο και υπερβολική κόπωση. Συχνά μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένο σάλιο από το στόμα

Τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν από 4 έως 6 εβδομάδες για να εμφανιστούν και συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από 4 μήνες.

Η μετάδοση είναι αδύνατο να αποφευχθεί επειδή ακόμη και άτομα χωρίς συμπτώματα μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σάλιο τους.

Τι προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση;
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV). Μια παραλλαγή της μονοπυρήνωσης που είναι ηπιότερη από τη λοιμώδη μονοπυρήνωση EBV προκαλείται από τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV).

Τόσο ο EBV όσο και ο CMV είναι μέλη της οικογένειας του ιού του έρπητα. Στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι ενήλικες μεταξύ 35 και 40 ετών έχουν μολυνθεί από τον ιό Epstein-Barr. Αυτός είναι ένας πολύ κοινός ιός.

Όταν τα παιδιά μολύνονται από τον ιό, συνήθως δεν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, οι μη μολυσμένοι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που έρχονται σε επαφή με τον ιό μπορεί να αναπτύξουν μια ασθένεια πολύ παρόμοια με τη λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Ο ιός Epstein-Barr (EBV) μπορεί να προκαλέσει λοιμώδη μονοπυρήνωση σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Ωστόσο, ακόμη και μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, ο EBV θα παραμείνει αδρανής στο λαιμό και στα κύτταρα του αίματος κατά τη διάρκεια της ζωής αυτού του ατόμου. Ο ιός μπορεί να επανενεργοποιείται περιοδικά, ωστόσο, συνήθως χωρίς συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης;
Η μονοπυρήνωση συνήθως διαρκεί 1 έως 2 μήνες. Τα παρακάτω είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της μονοπυρήνωσης. Ωστόσο, κάθε άτομο μπορεί να εμφανίσει διαφορετικά συμπτώματα.

Λοιμώδης μονοπυρήνωση – Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πυρετός
 • Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα
 • Εξαιρετική κούραση
 • Πονόλαιμος
 • Διευρυμένη σπλήνα
 • Πόνοι στο κεφάλι και στο σώμα
 • Ηπατική προσβολή, όπως ήπια ηπατική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει προσωρινό ίκτερο, κίτρινο αποχρωματισμό του δέρματος και του λευκού των ματιών λόγω ασυνήθιστα υψηλών επιπέδων χολερυθρίνης (μελάγχρωση της χολής) στην κυκλοφορία του αίματος

Μόλις ένα άτομο εμφανίσει μονοπυρήνωση, ο ιός παραμένει αδρανής στο λαιμό και στα κύτταρα του αίματος για το υπόλοιπο της ζωής αυτού του ατόμου.

Από τη στιγμή που ένα άτομο έχει εκτεθεί στον ιό Epstein-Barr, ένα άτομο συνήθως δεν κινδυνεύει να αναπτύξει ξανά μονοπυρήνωση. Τα συμπτώματα της μονοπυρήνωσης μπορεί να μοιάζουν με άλλες ιατρικές καταστάσεις. Μιλάτε πάντα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για μια διάγνωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης;
Η διάγνωση της μονοπυρήνωσης βασίζεται συνήθως στα αναφερόμενα συμπτώματα. Ωστόσο, η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων:

 1. Ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων, ο οποίος δεν είναι διαγνωστικός, αλλά η παρουσία ορισμένων τύπων λευκών αιμοσφαιρίων (λεμφοκύτταρα) μπορεί να υποστηρίξει τη διάγνωση
 2. Δοκιμή ετερόφιλων αντισωμάτων ή δοκιμασία μονοκηλίδας, η οποία, εάν είναι θετική, υποδηλώνει λοιμώδη μονοπυρήνωση

Η θεραπεία για τη μονοπυρήνωση μπορεί να περιλαμβάνει:

 1. Ξεκούραση (για να δοθεί χρόνος στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να καταστρέψει τον ιό)
 2. Πίνετε πολλά υγρά
 3. Λαμβάνετε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή σύμφωνα με τις οδηγίες για ενόχληση και πυρετό
 4. Κορτικοστεροειδή μόνο όταν είναι απαραίτητο για τη μείωση του πρηξίματος του λαιμού και των αμυγδαλών

Ποιες είναι οι επιπλοκές της λοιμώδους μονοπυρήνωσης;
Οι επιπλοκές της λοιμώδους μονοπυρήνωσης δεν συμβαίνουν συχνά.

Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Ρήξη σπλήνας
 2. Φλεγμονή των νεφρών
 3. Αιμολυτική αναιμία
 4. Προβλήματα του νευρικού συστήματος, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και άλλες παθήσεις
 5. Φλεγμονή του καρδιακού μυός
 6. Προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό
 7. Απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ