Δίκη Λεμπιδάκη: Αυτή είναι η πρόταση της εισαγγελέως για τους 12 της απαγωγής


Η μαραθώνια αγόρευση και η πρόταση για τους κατηγορουμένους – Νέος κύκλος ερευνών για την υπόθεση – Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης και η … “ψευδορκία”

Μαραθώνια ήταν η αγόρευση της εισαγγελέως έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, Γεωργίας Δουρου για την υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Στη διάρκεια της αγόρευσής της που διήρκεσε τέσσερις ώρες είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι άπαντες υπήρξαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης άρτια δομημένης και καλά οργανωμένης και είχε όλες τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις αν πήγαινε καλά αυτή η απαγωγή να προχωρήσουν και σε άλλες τέτοιες πράξεις στο μέλλον.

Τι πρότεινε για τους 12

Για τον 44χρονο ιδιοκτήτη της μάντρας η εισαγγελέας πρότεινε ενοχή για αρπαγή απλή συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης και ενοχή σε εγκληματική οργάνωση υπό την μορφή της ένταξης

Για τον τελευταίο φύλακα από τη Θεσσαλονίκη ενοχή για αρπαγή και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της ένταξης

Για τον 46χρονο επιχειρηματία από το Ρέθυμνο πρότεινε ενοχή για απόπειρα εκβίασης και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης πρότεινε επίσης απαλλαγή για την αρπαγή.

Το ίδιο ακριβώς πρότεινε και για τον 24χρονο Σφακιανό.

Για τον 47χρονο αγρότη από το Ρέθυμνο τον επονομαζόμενο “παππού” πρότεινε ενοχή για αρπαγή για απόπειρα εκβίασης, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της ένταξης και κατοχή πολεμικού τυφεκίου σε βαθμό κακουργήματος

Για τον 61χρονο μεσίτη πρότεινε ενοχή για απόπειρα εκβίασης και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της ένταξης

Για τον 46χρονο ακτιβιστή τον αποκαλούμενο “Ευγένιο” πρότεινε ενοχή για αρπαγή ενοχή για απλή συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της ένταξης και όχι της διεύθυνσης όπως του αποδίδεται από το κατηγορητήριο. Η εισαγγελέας θεωρεί ότι ο 46χρονος ήταν σύνδεσμος και προέβη στη στρατολόγηση μελών υπό την εντολή των αρχηγών.

Για τον 40χρονο που είχε συλληφθεί το Νοέμβριο και είχε ρόλο φύλακα, ο λεγόμενος “φιλοσοφος” πρότεινε ενοχή για αρπαγή και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της ένταξης. Η εισαγγελέας ανέφερε ότι αποδείχτηκε και από την απολογία του οτι είναι ο “φιλόσοφος” γιατί έχει κάποιο επίπεδο και για αυτό ο Μιχάλης Λεμπιδάκης τον είχε ονομάσει έτσι.

Η πρόταση για τους τέσσερις μη προφυλακισμένους

Για τον 40χρονο πρώην γαμπρός του φερόμενου ως εγκέφαλου πρότεινε ενοχή για απλή συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης

Για τον 46χρονο στον οποίο αποδίδεται ο ρόλος του αρχηγού μαζί με άλλους πρότεινε ενοχή για απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση με τη μορφή συγκρότησης και διεύθυνσης. Γι αυτόν είπε ότι δυστυχώς δεν αποδείχτηκε η εμπλοκή του σε άλλα στάδια παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις

Για τον αδερφό του 46χρονου πρότεινε απλή συνέργεια σε αρπαγής και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή συγκρότησης

Για τον τελευταίο  47χρονος Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία πρότεινε ενοχή για απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή συγκρότησης.

Ξεκινάει νέος γύρος ερευνών

Η εισαγγελέας πρότεινε επίσης να δοθούν αντίγραφα των πρακτικών της δίκης στον αρμόδιο εισαγγελέα και να διερευνηθεί επισταμένως ο ρόλος 4 υπόπτων στην υπόθεση απαγωγής. Πρόκειται για τέσσερις Κρητικούς εκ των οποίων ο ένας μένει στην Αθήνα. Τα τέσσερα αυτά ονόματα αναφέρονται στη δικογραφία, αναφέρθηκαν στην διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας και ρωτήθηκαν και όλοι οι κατηγορούμενοι. Η εισαγγελέας επέμεινε ότι υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής που προέκυψαν από την ακορματική διαδικασία και θα πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος τους ξανά.

Είδε τα προσώπα τους

Στη διάρκεια της πολύωρης αγόρευσης της είπε ότι κατά την κρίση της πιστεύει χωρίς αμφιβολία ότι οι δράστες δεν φορούσαν κουκούλες την ημέρα της αρπαγής του Μ. Λεμπιδάκη. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων ενώ η ίδια συμπλήρωσε ότι οι δράστες ήταν επαγγελματίες και δεν θα πήγαιναν μέρα μεσημέρι με κουκουλες γιατί θα τραβούσαν βλέμματα. Θεωρεί ότι είδε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είδε τα πρόσωπα τους και δεν το είπε προφανώς γιατί είναι φοβισμένος. Επίσης ανέφερε ότι διαρκούσης της απαγωγής προέκυψε δολιοφθορά στο αυτοκίνητο του γιου του στα ψαλίδια και αυτό ήταν ένα στοιχείο που δείχνει πόσο αδίστακτοι ήταν οι δράστες.

Η εισαγγελέας σημείωσε ότι “αν με ρωτήσετε για δίωξη για ψευδορκία σε βάρος του Μιχάλη Λεμπιδάκη επιφυλάσσομαι και αν γίνει αυτό είναι πιο πιθανό η υπόθεση να μπει στο αρχείο λόγο άρσης καταλογισμού”.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι για την εισαγγελέα ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι οι δράστες είχαν εσωτερική πληροφόρηση. 

Επίσης καταλυτική γι αυτή ήταν η επιχείρηση που έγινε στον Βρασκά στις 6 Αυγούστου γιατί οι δράστες κατάλαβαν πλέον ότι είναι κοντά η αστυνομία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πρώτη φουρνιά να οπισθοχωρήσει και να δοθεί η σκυτάλη στους επόμενους χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αποσύρθηκαν της διεκδικήσεις τους απλά αποσύρθηκαν από το προσκήνιο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ