Αλτσχάιμερ: Πως συνδέεται με την ουλίτιδα


Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του Αλτσχάιμερ. Ο κυριότερος είναι μακράν η κληρονομικότητα. Υπάρχουν όμως κι άλλοι παράγοντες. Όπως για παράδειγμα η υγεία του στόματος μας. Μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε για παράδειγμα πως η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με το Αλτσχάιμερ; Κι όμως! Αυτό αποδεικνύει μια νέα έρευνα Αμερικανών και Νεοζηλανδών επιστημόνων.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα στα εργαστήρια σε ποντίκια.
Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν το επιστημονικό έντυπο Science Advances, έδειξαν πως το βακτήριο Porphyromonas… το κύριο βακτίριο που δημιουργεί την ουλίτιδα μπορεί να ταξιδέψει μέχρι τον εγκέφαλο και να προκαλέσει την καταστροφή των νευρώνων, δημιουργώντας τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

Το συγκεκριμένο βακτήριο επιτίθεται στα κύτταρα του εγκεφάλου με μια προτεϊνη η οποία δημιουργεί τις ίδιες πλάκες στον ιστό του εγκεφάλου που συναντά κανείς σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
Βέβαια, όπως μεταδίδει και το BBC, η έρευνα αυτή αφήνει αρκετά ερωτήματα αναπάντητα. Σίγουρα όμως δίνει τις ενδείξεις πως η στοματική μας υγιεινή είναι πολύ πιο σημαντική από ότι φανταζόμασταν.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ