Έχει η κινόα γλουτένη;


Η προσκόλληση σε μία δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, η οποία συχνά απαιτεί προσπάθεια για την εξεύρεση υγιεινών εναλλακτικών λύσεων σε προϊόντα ολικής αλέσεως.

Η κινόα είναι ένα δημοφιλές ψευδοδημητριακό που απολαμβάνει για την υπέροχη γεύση του, το εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ και την ευελιξία στο μαγείρεμα.

Ωστόσο, παρά τα πολλά διατροφικά του οφέλη, ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι βέβαιοι εάν η κινόα είναι χωρίς γλουτένη.

Αυτό το άρθρο σας λέει αν η κινόα περιέχει γλουτένη και αν μπορείτε να την απολαύσετε με ασφάλεια ως μέρος μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη.

Τι είναι η γλουτένη;
Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε ορισμένους κόκκους, όπως σίκαλη, σιτάρι και κριθάρι.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η πέψη της γλουτένης δεν αποτελεί πρόβλημα.

Ωστόσο, για όσους είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια και κόπωση.

Επιπλέον, η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση σε άτομα με κοιλιοκάκη, προκαλώντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα να προσβάλει υγιή κύτταρα στον οργανισμό τους.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες, όπως ακούσια απώλεια βάρους, διάρροια και διατροφικές ανεπάρκειες.

Για όσους έχουν ευαισθησία σε κοιλιοκάκη ή γλουτένη, η επιλογή υποκατάστατων χωρίς γλουτένη για το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα και να βοηθήσει στη διατήρηση της συνολικής υγείας.

Ψευδοδημητριακά χωρίς γλουτένη
Η κινόα είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, καθιστώντας την εξαιρετική εναλλακτική λύση αλευριού ως μέρος μιας υγιεινής δίαιτας χωρίς γλουτένη.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έξι εβδομάδων σε 19 άτομα με κοιλιοκάκη έδειξε ότι η κατανάλωση περίπου 50 γραμμαρίων κινόα ανά ημέρα είχε θετική απόκριση και οδήγησε σε ελάχιστες παρενέργειες.

Εκτός από την ασφάλεια και την καλή ανεκτικότητα, η κινόα είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτική, καθιστώντας την εξαιρετική προσθήκη σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Στην πραγματικότητα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι η προσθήκη των προϊόντων κινόα και άλλων προϊόντων με βάση τα δημητριακά σε μία δίαιτα χωρίς γλουτένη αύξησε σημαντικά το συνολικό θρεπτικό προφίλ της διατροφής.

Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μερικούς ανθρώπους
Αν και η κινόα είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, περιέχει ορισμένες ενώσεις που μπορεί να είναι προβληματικές για μερικά άτομα με κοιλιοκάκη.

Η κινόα περιέχει προλαμίνες, οι οποίες είναι τύποι πρωτεϊνών που βρίσκονται σε πολλούς κόκκους δημητριακών.

Ειδικότερα, η γλουτένη αποτελείται από δύο συγκεκριμένους τύπους προλαμινών σίτου – γλιαδίνη και γλουταΐνη – που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα σε εκείνους με ευαισθησία.

Μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα ανέλυσε διάφορες ποικιλίες κινόα και διαπίστωσε ότι ορισμένοι τύποι προκάλεσαν ανοσοαπόκριση σε δείγματα ιστών από άτομα με κοιλιοκάκη.

Ωστόσο, παρά τα ευρήματα αυτά, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων κινόα ημερησίως ήταν ασφαλής και καλά ανεκτή από αυτούς με την κατάσταση, καθιστώντας την καλή εναλλακτική λύση σε άλλους σπόρους που περιέχουν γλουτένη.

Ως εκ τούτου, ίσως είναι καλύτερο να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη κινόα για να βεβαιωθείτε ότι το αντέχετε χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις.

Η κινόα μπορεί επίσης να μεταποιηθεί σε εγκαταστάσεις που παράγουν επίσης συστατικά που περιέχουν γλουτένη, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης.

Εάν έχετε κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα εμπορικό σήμα που είναι πιστοποιημένο χωρίς γλουτένη για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο.

Πολύ θρεπτική και ευεργετική
Εκτός από το ότι δεν περιέχει γλουτένη, η κινόα είναι απίστευτα θρεπτική και μπορεί να συνδέεται με πολλά ισχυρά οφέλη για την υγεία.

Για αρχάριους, είναι ένα από τα λιγοστά φυτικά τρόφιμα που θεωρούνται πλήρης πηγή πρωτεΐνης – που σημαίνει ότι παρέχει και τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά – όπως η κουρσετίνη και η καμπφερόλη – τα οποία είναι ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη οξειδωτικής βλάβης στα κύτταρά σας και να προστατεύσουν από χρόνιες ασθένειες.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε ίνες, μπορεί επίσης να συμβάλει στην προώθηση της πεπτικής υγείας, στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην υποστήριξη της απώλειας βάρους.

Επιπλέον, είναι πολύ πυκνή σε θρεπτικά συστατικά, με 1-φλιτζάνι (185 γραμμάρια) μαγειρεμένης κινόα που παρέχει μια καλή ποσότητα αρκετών βασικών βιταμινών και μετάλλων, όπως το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος.

Μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα
Η κινόα έχει μια γλυκιά και γεύση καρυδιού που λειτουργεί καλά σε μια ποικιλία από πιάτα.

Είναι επίσης εύκολο να παρασκευαστεί, καθιστώντας την απλό υποκατάστατο άλλων σπόρων που περιέχουν γλουτένη.

Για να ξεκινήσετε, απλά συνδυάστε δύο μέρη νερού ή ζωμού με μία μερίδα κινόα σε μια κατσαρόλα και βράστε. Μειώστε τη θερμότητα και σιγοβράστε για 15-20 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.

Η κινόα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα συστατικά, όπως το κρέας ή τα λαχανικά, και να γίνει μία εξαιρετική βάση για κρύες σαλάτες μόνη της ή σε συνδυασμό με κάποιο όσπριο όπως η φακή.

Στο μεταξύ, το αλεύρι κινόα μπορεί να αντικατασταθεί με το κανονικό αλεύρι και να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία πιάτων όπως οι τηγανίτες, τα μπισκότα, αλλά και τα brownies.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ