«Ηχο-δράσεις»: Μια παράσταση-αφιέρωμα στον περφόρμερ των κρουστών Νίκο Τουλιάτο

Πενήντα χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας στο χώρο των κρουστών

Μια δραματοποιημένη μουσική παράσταση-γιορτή, αφιέρωμα στον διεθνώς καταξιωμένο έλληνα ιερέα της σύγχρονης τζαζ και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής με 64 συμμετέχοντες επί σκηνής μουσικούς, συνθέτες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, χορευτές, οι οποίοι «αφηγούνται», με όχημα τη μουσική, τον λόγο και την κίνηση, γεγονότα από την καλλιτεχνική πορεία του Νίκου Τουλιάτου: από την παιδική του ηλικία, από τις συνεχείς μετακινήσεις του στις γειτονιές του κόσμου μέχρι τις μέρες της καταξίωσής του στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Πενήντα χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας στο χώρο των κρουστών: από τα εφηβικά ντραμς του 1967 μέχρι τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004.

Σε σκηνοθεσία και δραματουργία του Γιώργου Ρούφα.

«Πρόκειται για ένα ταξίδι μνήμης με αναφορές σε πραγματικά σημεία από την ζωή του περφόρμερ Νίκου Τουλιάτου. Με αφορμή τον καλλιτέχνη που έχει συνοδεύσει, έχει ερμηνεύσει, έχει υποδυθεί, γινόμαστε οι ίδιοι ταξιδευτές της προσμονής. Ζωντανή μουσική κρουστών, υποκριτική δράση με ηθοποιούς σε συνδυασμό με ένα υπέροχο σχήμα κλασικού μπαλέτου που για πρώτη φόρα χορεύει συνθέσεις του Νίκου Τουλιάτου. Η επιλογή των κειμένων και των εικόνων εμπεριέχει το στοιχείο της πολυδιάστατης προσωπικότητας του» αναφέρει ο σκηνοθέτης και συνεχίζει:

«Ακολουθώντας το τυχαίο και συνεχώς πειραματιζόμενος με το άγνωστο, αναζητώ την απλότητα και την αρμονία. Εάν κάτι γίνει προσωπικό, αποκτά οικουμενικότητα. Γιατί το μεγαλύτερο μάθημα στη ζωή δεν είναι το πώς να παραμένεις νέος, δεν είναι πώς θα γίνεις καλύτερος μουσικός, δεν είναι πώς θα ξεχωρίσεις από τον κόσμο. Είναι πώς θα είσαι ο εαυτός σου.»

O Νίκος Τουλιάτος είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς έλληνες μουσικούς της τζαζ, σύγχρονης και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Έχει συνεργαστεί με εικαστικούς, καλλιτέχνες, χορευτές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, Έλληνες και ξένους, έχει σκηνοθετήσει και παρουσιάσει παραστάσεις multi media στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει γράψει μουσική για ταινίες και θέατρο.

Συμμετείχε σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ.

Με προσωπική δισκογραφία που ξεπερνά τα 20 άλμπουμ, υπήρξε συνδημιουργός των ΙΣΚΡΑ – ΝΟΤΕS – ΚΑΡΜΑ – ΤΗΛΕΘΡΟΟΝ και δημιούργησε την ομάδα κρουστών ΗΧΟΔΡΑΣΗ,με την οποία συμμετείχε σε παραγωγές ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγγραφέας 6 βιβλίων. Το 1993 δημιούργησε μαζί με τον κόσμο τη μεγαλύτερη ορχήστρα κρουστών (περίπου 30.000 άνθρωποι).

Τα τελευταία 20 χρόνια πρωτοπορεί στη χρησιμοποίηση διαφόρων αντικειμένων ως κρουστών οργάνων καθώς και κρουστών ιδιοκατασκευής. Το 2004 συμμετείχε με ομάδα 400 ατόμων εθελοντών τυμπανιστών και την ομάδα ΗΧΟΔΡΑΣΗ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και στην τελετή λήξης με ομάδα 30 μουσικών, χορευτών και ηθοποιών, χρησιμοποιώντας αντικείμενα 2 των αθλητών ως κρουστά όργανα σε δική του σύνθεση. Διδάσκει σε πανεπιστήμια, ιδιωτικά σχολεία, ωδεία και δραματικές σχολές.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 στις 20.00

Μέγαρο Μουσικης Αθηνών – Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Σκηνοθεσία | Γιώργος Ρούφας

Χορογραφία | Jimmy G. Kalis

Φωτισμοί | Αλέξανδρος Πολιτάκης

Ήχος | Παντελής Γιατζιτζόγλου

Συμμετέχουν

Σοφία Ανδριανού φωνή

Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου φωνή

Γιάννης Σιδηράς φωνή

Φανή Τσαϊλάκη | φωνή

Nadi Nadia Zahoor | φωνή

Βαγγέλης Γκούμας | κρουστά

Ανδρέας Μνιέστρης | σαξόφωνο

Ευαγγελία Σιουμάλα | κιθάρα

Ανδρέας Συμβουλόπουλος | πιάνο

Λαμβάνουν μέρος τα παιδιά-ηθοποιοί Ερμής και Μαλένα Αναγνώστου

Ομάδα ΗΧΟΠΟΙΟΙ Le Ballet Companie Magique

Ομάδα κρουστών ΗΧΟΔΡΑΣΗ


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ