Νέα μελέτη «δείχνει» από τι προκαλούνται οι καρδιακές αρρυθμίες


Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, εντόπισε ένα γενετικό μονοπάτι που κάνει κάποια άτομα να αναπτύξουν ένα ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, ή αρρυθμία, μετά από μια καρδιακή προσβολή. Η ομάδα ανέφερε τα συμπεράσματά της σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Biomedical Engineering.

«Γνωρίζουμε τώρα έναν λόγο για τον οποίο ένα σημαντικό τμήμα του κοινού θα μπορούσε να αναπτύξει δευτεροπαθείς επιπλοκές, όπως μια αρρυθμία, μετά από μια καρδιακή προσβολή», δήλωσε ο Adam Engler, καθηγητής βιοϊατρικής στο UC San Diego Jacobs School of Engineering.

«Έχουμε εντοπίσει τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις που προκαλούν αυτή τη συννοσηρότητα σε ορισμένους ασθενείς και μπορούμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε φάρμακα για θεραπεία και πρόληψη». Αυτή η οδός, από καρδιακή προσβολή σε αρρυθμία, προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις που βρίσκονται σε μια περιοχή του γονιδιώματος που ονομάζεται 9p21. Οι μεταλλάξεις αυτές είναι παρούσες περίπου στο 23% των ανθρώπων.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεταλλάξεις στον τόπο 9p21 θα μπορούσαν να συνδεθούν με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά δεν υπήρξε κατανόηση του γιατί και πώς, ενώ τώρα υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Η πρωτεΐνη JNK

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όταν υπάρξει μια καρδιακή προσβολή, οι μεταλλάξεις ενεργοποιούν έναν βασικό παίκτη στο μονοπάτι – μια πρωτεΐνη σηματοδότησης που ονομάζεται JNK. Τα κανονικά κύτταρα της καρδιάς μπορούν να κρατήσουν την πρωτεΐνη JNK υπό έλεγχο μετά από μια καρδιακή προσβολή. Όμως, στα κύτταρα με τις μεταλλάξεις, η JNK στέλνει σήματα που τελικά σπάνε τις ηλεκτρικές συνδέσεις των κυττάρων της καρδιάς και τα κάνει να μην συγχρονίζονται.

Οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτή τη ζημιά παρεμποδίζοντας την JNK με ένα μόριο που ονομάζεται SP600125 το οποίο είναι γνωστός αναστολέας της JNK. Στο μέλλον, οραματίζονται ότι οι καρδιακοί ασθενείς θα μπορούσαν να ελεγχθούν και αν έχουν στον τόπο 9p21 μεταλλάξεις, θα μπορούσε να τους χορηγηθεί κάποιο φάρμακο βασισμένο σε αυτόν τον αναστολέα ώστε σε περίπτωση καρδιακής προσβολής να μην αναπτύξουν αρρυθμία.

Η ερευνητική ομάδα έκανε την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα και υδρογέλες  (hydrogels) που μιμούνται το πώς η καρδιά σκληραίνει λόγω καρδιακής προσβολής. Οι υδρογέλες κατασκευάζονται από ένα βιολογικό υλικό που ονομάζεται μεθακρυλιωμένο υαλουρονικό οξύ, το οποίο μπορεί να σκληρυνθεί σε διάφορους βαθμούς με έκθεση στο υπεριώδες φως.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ