Ο Αναστασιάδης συνεχάρη τον Τσίπρα για τις Πρέσπες – Η επίσκεψη στην Τουρκία στο τραπέζι


Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κύπρο. Ο Νίκος Αναστασιάδης συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σημειώνοντας πως «το όνομα έτσι και αλλιώς είχε δοθεί από το 1992».

Ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε τόλμη και θάρρος και έδωσε τέλος σε μια «αχρείαστη» διαμάχη που ταλάνιζε επί τριάντα χρόνια την Ελλάδα, ανοίγοντας ταυτόχρονα πόρτες για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Εκτίμησε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών απαλείφονται και τα αλυτρωτικά που υπήρχαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, σημείωσε πως πρόκειται πραγματικά για ένα ιστορικό βήμα, που με τον τρόπο που έγινε, ενισχύει τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας, η οποία έχει βασικό όπλο το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτόν το λόγο θεωρεί πως θα βοηθήσει και στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση είναι μέσα στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δυο χωρών και για συζητηθούν οι εξελίξεις ενόψει και της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρας στις 5 Φεβρουαρίου με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταφέρει μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας κατά της ύπαρξης εγγυήσεων και ασφαλείας στο κυπριακό και πως η χώρα έχει το δικαίωμα στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως ο συντονισμός των ενεργειών Κύπρου και Ελλάδας έχει ως στόχο την επιδίωξη μιας λύσης στο Κυπριακό «που να επιτρέπει επιτέλους την ειρηνική συνύπαρξη, τη σταθερότητα, την ειρήνη αλλά ιδιαίτερα και μια λύση που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το διεθνές δίκαιο έτσι ώστε να διασφαλίζεται από τη μια η λειτουργικότητα, αλλά και η βιωσιμότητα και η συμβατότητα της λύσης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ