Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολές στην εγκυμοσύνη


Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι εξίσου βλαβερή με το κάπνισμα για τις έγκυες γυναίκες, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη. Τα εύρημα της προκάλεσαν αναστάτωση, ενώ οι ειδικοί τόνισαν ότι ο τοξικός αέρας πρέπει να περιοριστεί προκειμένου να προστατευτεί η υγεία της επόμενης γενιάς.

Είναι ήδη γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει τα έμβρυα αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης και χαμηλού βάρους, ενώ πρόσφατη έρευνα έδειξε ακόμη ότι υπάρχουν σωματίδια της ρύπανσης στον πλακούντα. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε, που οι επιπτώσεις από τη μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζονται με τον κίνδυνο αποβολής.

Ωστόσο, η τελευταία μελέτη που πραγματοποιήθηκε είναι η πρώτη που αξιολογεί τον αντίκτυπο της βραχυπρόθεσμης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι τα αυξημένα επίπεδα ρύπανσης από διοξείδιο του αζώτου (NO2) που είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε ολόκληρο τον κόσμο αύξησαν τον κίνδυνο για αποβολή κατά 16%.

Σύμφωνα με τον Δρ Matthew Fuller, μέλους της ερευνητικής ομάδας «Εάν συγκρίνετε αυτή την αύξηση του κινδύνου με άλλες μελέτες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο έμβρυο, μοιάζει με εκείνη του καπνού του τσιγάρου, που μπορεί να προκαλέσει αποβολή κατά το πρώτο τρίμηνο». Το NO2 παράγεται από την καύση καυσίμων, ιδιαίτερα στα οχήματα ντίζελ.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility, διεξήχθη στο Salt Lake City στις ΗΠΑ και στις γύρω περιοχές. Ο Fuller ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο με μεγαλύτερα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για αυτό και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα επίπεδα NO2 στο Salt Lake City είναι παρόμοια με εκείνα σε πόλεις όπως το Λονδίνο και το Παρίσι.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί η ατμοσφαιρική ρύπανση να βλάψει ένα έμβρυο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά μία πιθανή υπόθεση είναι ότι οι ρύποι προκαλούν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή.

Η Δρ. Sarah Stock, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οποία δεν αποτελεί μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σαφώς επιζήμια για την υγεία εκατομμυρίων μητέρων, μωρών και παιδιών παγκοσμίως. Τα μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεών της είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της υγείας των μελλοντικών γενεών».

Ωστόσο, σημείωσε ότι ο κίνδυνος αποβολής ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των εβδομάδων εγκυμοσύνης και ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να καταγράψει αυτές τις πληροφορίες, ενδεχομένως επηρεάζοντας το αποτέλεσμα.

Η καλύτερη λύση είναι η μείωση των επιπέδων ρύπανσης στις αστικές περιοχές, όπως δήλωσε ο Fuller. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να επιλέξουν να προγραμματίσουν την εγκυμοσύνη τους για να αποφύγουν τις πιο «μολυσμένες» εποχές του χρόνου. Αυτές είναι ο Χειμώνα στη Γιούτα και σε πολλά άλλα μέρη, αλλά μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ