Πέθανε ο συνθέτης Χριστόδουλος Χάλαρης


Ο συνθέτης και μουσικολόγος Χριστόδουλος Χάλαρης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών στο ΝΙΜΤΣ Στρατιωτικό Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Μεγάλωσε σε κρητική οικογένεια παραδοσιακών μουσικών και πρώτη και παντοτινή αγάπη του ήταν η βυζαντινή μουσική.

Αλλά ήταν ένας από τους πρώτους συνθέτες της χώρας μας που σπούδασε μαθηματικά -αλλά και μουσική- στο Παρίσι.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα επένδυσε και τις επιστημονικές γνώσεις του στη δημιουργία της βασισμένης στη δημοτική και, πολύ περισσότερο, στη βυζαντινή παράδοση δικής του μουσικής, της οποίας αποκορύφωμα κατά γενική ομολογία θεωρείται ο εμβληματικός δίσκος «Δροσουλίτες».

είχε συνεργαστεί με τον Θ. Αγγελόπουλο και τον Ν. Παπατάκη

Παράλληλα όμως με τη δημιουργία του ο Χριστόδουλος Χάλαρης υπήρξε επί δεκαετίες και ένας σπουδαίος εραυνητής της βυζαντινής μουσικής με σπουδαίο έργο του το τρίτομο σύγγραμμα «Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής και της βυζαντινής μουσικής».

Ο σπουδαίος συνθέτης και μουσικός ερευνητής έχει αφήσει έντονο το μουσικό του στίγμα κατά τη δεκαετία του ’70 με μια αξιόλογη σειρά ιδιότυπων κύκλων τραγουδιών (“Τροπικός της Παρθένου”, “Ακολουθία”, “Δροσουλίτες”, “Ερωτόκριτος” κ.ά.).

Σποραδικά καταπιάστηκε και με τη μουσική για εικόνα, γράφοντας κάμποσα soundtrack για κινηματογραφικές ταινίες ή ντοκιμαντέρ. Η πρώτη μεγάλη στιγμή του στον τομέα αυτό ήρθε το 1980 με τη μουσική που έγραψε για την ταινία «Μεγαλέξαντρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το 1986 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη για το κοινωνικό δράμα «Η φωτογραφία».

Η ταινία εκτυλίσσεται μεταξύ Καστοριάς και Παρισιού, όπου η φωτογραφία μιας τραγουδίστριας διαδραματίζει τον καίριο ρόλο στη ζωή και το τραγικό τέλος του κεντρικού ήρωα. Στην ταινία εμφανίζονται οι ηθοποιοί, όπως οι: Χρήστος Τσάγκας, Άρης Ρέτσος, Στρατής Παχής, Γιάννης Τότσικας και Χρήστος Βαλαβανίδης.


Πηγή


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μακραν ο καλύτερος Έλληνας
    συνθέτης !
    Ευφυής!!!!
    Κρίμα που δεν έκανε πολλούς δίσκους και για πολλά χρόνια για μας τους απλούς φίλους του!
    Από παιδί του δημοτικού φάνταζε σαν κάτι ιδιαίτερο ,
    ο Χριστόδουλος Χάλαρης
    Και δικαιώθηκα!!!!

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ