Κυριάκος Μητσοτάκης: Κρατά ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου για τους αγρότες – Τα μήνυμα ενόψει των ευρωεκλογών


Με τους αγρότες να παίρνουν αποφάσεις σήμερα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους τις επόμενες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε και χθες για ακόμη μια φορά να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακούει τα αιτήματα τους και προσπαθεί να βρει λύσεις, έστω και εν μέσω των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων που υπάρχουν.

«Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα», είπε χθες σε δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός αποχωρώντας από την παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου Δημήτρη Τσιόδρα, ερωτώμενος για το αν αποκλείεται να βρεθεί σε κάποιο μπλόκο τις επόμενες μέρες, όπως έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βόνιτσα ανέφερε χαρακτηριστικά:«Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα».

Πρακτικά, η σιβυλλική διατύπωση του κ. Μητσοτάκη καταδεικνύει τη βούληση του η κυβέρνηση να μην εμφανιστεί ως απρόθυμη για διάλογο, αν και τηρεί στάση αναμονής ενόψει των αποφάσεων των αγροτών. Άλλωστε, ένα θέμα που κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένας ενιαίος συνομιλητής απέναντι στην κυβέρνηση, παρά μόνο οι εκπρόσωπο διαφορετικών μπλόκων ανά τη χώρα, με διαφορετικά αιτήματα. Αν αυτό από σήμερα αλλάξει, ενδεχομένως με την καθιέρωση μιας συντονιστικής επιτροπής μπλόκων, τότε στην κυβέρνηση θα επαναξιολογήσουν τα δεδομένα.

Το μήνυμα, πάντως, που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ανεξάντλητες και πρακτικά δεν υπάρχουν περαιτέρω χρήματα για να δοθούν. Αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσε να εξεταστεί είναι η δυνατότητα για κάποιες τεχνικές διευκολύνσεις επί ήδη υφιστάμενων εξαγγελιών της κυβέρνησης π.χ. κάποιοι αγρότες από τα μπλόκα ζητούν η επιστροφή του ΕΦΚ να μην τους δοθεί αναδρομικά, αλλά «μπροστά», όπως είχε γίνει με το pass για τα καύσιμα. Όπως έλεγε, πάντως, σε πηγαδάκι χθες στο Μέγαρο Μουσικής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, αυτό είναι κάτι που αφορά πρωτίστως το υπουργείο Οικονομικών που…κρατά το ταμείο.

Πολιτικές ισορροπίες επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βγαίνοντας εκ νέου μπροστά για ένα ζήτημα που φέρνει σε θέση άμυνας την κυβέρνηση, επιδιώκει να συντηρήσει ανοιχτούς διαύλους με τον αγροτικό κόσμο που αποτελεί, άλλωστε, και ένα προνομιακό κοινό της ΝΔ. Σημειωτέον, στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου η ΝΔ απέσπασε στον αγροτικό κόσμο ποσοστό άνω του 42%, ενώ ειδικά στους νομούς της Θεσσαλίας κινήθηκε σε ποσοστά πάνω ή περίπου στον εθνικό της μέσο όρο.

«Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε στην πατρίδα μας τους ίδιους πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες. Θυμάμαι, προσωπικά έκανα αυτή την διαπραγμάτευση», υπογράμμισε χθες με νόημα, μιλώντας για το βιβλίο του κ. Τσιόδρα «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση» ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε ένα από τα κεντρικά προβλήματα των αγροτών. «Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά ειδικά στον πρωτογενή τομέα πρέπει να γίνει με προσοχή και με μέτρο», προσέθεσε ο πρωθυπουργός. Μένει πλέον να φανεί, αν ο διάλογος της κυβέρνησης με τους αγρότες έχει κι άλλα επεισόδια και ποια μορφή θα έχει.

Πυκνώνουν οι διεργασίες για το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο

Οι διεργασίες και οι επαφές για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου της ΝΔ εξάλλου έχουν ήδη πυκνώσει με στόχο το μεγαλύτερο μέρος αυτού να είναι έτοιμο στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Μία θέση σε αυτό είναι βέβαιο ότι θα έχει ο Δημήτρης Τσιόδρας. Την υποψηφιότητά του άλλωστε φωτογράφισε χθες και ο Πρωθυπουργός με την ευχή να είναι «καλοτάξιδη» η πορεία του «και στους επόμενους στόχους του» και την αναφορά του στην ανάγκη της χώρας «από φρέσκιες ιδέες και ικανούς ανθρώπους να τις κάνουν πράξη». Στις κλειδωμένες υποψηφιότητες συγκαταλέγονται επίσης η πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο πρώην Υφυπουργός Υγείας της ΝΔ Βασίλης Κοντοζαμάνης. Στους «σίγουρους» φέρονται να εντάσσονται επίσης ο Ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμας, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Κεφαλονιά Ναπολέων Μαραβέγιας, καθώς και ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Γιώργος Αυτιάς που ενίσχυσε τα σενάρια με τη χθεσινή του παρουσία στην παρουσία του βιβλίου του κ. Τσιόδρα. 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ